Uutiset

Myanmarilaiskenraali kieltää rohingyavainon – "Joku on kertonut heille, mitä pitää sanoa"

Myanmarin eli Burman asevoimien Komentaja Min Aung Hlaingin kuva oli esillä armeijaa tukevassa mielenosoituksessa pääkaupungissa Naypyitawissa tammikuussa. Kuva: HEIN HTET

Myanmarin eli Burman asevoimien komentaja Min Aung Hlaing kieltää syytökset siitä, että maan armeija olisi syyllistynyt järjestelmälliseen vainoon rohingyamuslimien vähemmistöä kohtaan. Min Aung Hlaingin mukaan syytökset loukkaavat Myanmarin kunniaa.

Min Aung Hlaing puhui asiasta ensimmäisessä haastattelussa sitten syksyn 2017, jolloin yli 730 000 rohingyaa pakeni Bangladeshiin. Vanhempaa kenraalia haastatteli japanilainen lehti Asahi Shimbun, mistä kertoo uutistoimisto Reuters.

YK:n tutkinta selvitti viime vuonna, että Myanmarin armeijan operaatiossa oli ”tarkoituksena kansanmurha”. YK:n tutkijat myös suosittivat, että Min Aung Hlaing ja viisi muuta kenraalia pitäisi asettaa syytteeseen ”kansainvälisen lain vakavimmista rikoksista”.

Tammikuussa YK:n ihmisoikeustutkija puolestaan sanoi, että kenraalit pitäisi asettaa vastuuseen rohingyoiden kansanmurhasta. Tutkijan mukaan se olisi välttämätöntä ennen kuin pakolaiset voisivat palata Myanmariin.

Rohingyat joutuivat massamurhien ja raiskausten uhreiksi sekä heidän kyliään poltettiin.

Min Aung Hlaing kyseenalaisti haastattelussa maasta paenneiden määrän, mutta myös heidän motiivinsa.

– On mahdollista, että Bangladeshiin muuton syyt olivat sellaisia, kuten sukulaisten luona asuminen tai pakeneminen kolmanteen maahan, Min Aung Hlaing sanoi.

– He kaikki sanovat samaa asiaa, joten uskon, että joku on kertonut heille, mitä pitää sanoa.

Rohingyat ovat joutuneet syrjityiksi Myanmarissa jo vuosikymmenien ajan. Heitä pidetään yleisesti laittomina siirtolaisina Etelä-Aasiasta, ja vain harvalla on Myanmarin kansalaisuus.

Rohingyoita on paennut Bangladeshiin ja muualle useissa aalloissa viime vuosikymmeninä.

YK:n ihmisoikeusneuvostossa päätettiin syyskuussa riippumattoman tutkinnan perustamisesta, jotta voitaisiin kerätä ja säilyttää todisteita Myanmarissa tapahtuvista rikoksista. Niitä voitaisiin käyttää tulevassa oikeusjutussa.

Myanmar kieltää, että kansainvälisellä rikostuomioistuimella (ICC) olisi tuomiovaltaa maassa.

Myanmar ei ole allekirjoittanut Rooman perussääntöä, joka säätää Haagissa toimivasta oikeudesta.

– Me emme hyväksy mitään ohjeita, jotka uhkaavat Myanmarin itsenäisyyttä, Min Aung Hlaing sanoi haastattelussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic