Uutiset

Myanmarin Aung San Suu Kyi menettää Amnestyn ihmisoikeuspalkinnon

Amnestyn ihmisoikeuspalkinto myönnettiin Aung San Suu Kyille vuonna 2009.

Amnesty International vetää Ambassador of Conscience -palkinnon pois Myanmarin valtiokansleri Aung San Suu Kyiltä, Peruste Amnestyn korkeimman kunnianosoituksen menettämiselle on Suu Kyin haluttomuus estää rohingya-vähemmistöön kohdistuvaa etnistä vainoa.

Palkinto vedetään Amnestyn tiedotteen mukaan pois huomenna tiistaina 13. marraskuuta, joka on Suu Kyin kotiarestin loppumisen vuosipäivä. Palkinto myönnettiin hänelle vuonna 2009.

Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo ilmoitti Aung San Suu Kyille palkinnon pois vetämisestä kirjeellä 11. marraskuuta.

Naidoo ilmaisi kirjeessä järjestön pettymyksen Suu Kyihin, joka ei ole käyttänyt poliittista tai moraalista vaikutusvaltaansa puolustaakseen ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa.

Kirjeessä nostettiin esille myös Suu Kyin lausunnot, jotka kuvastavat kuinka välinpitämättömästi hän suhtautuu julmuuksiin, joihin Myanmarin armeija on syyllistynyt. Esille nousi myös ilmaisunvapauden rajoittaminen Myanmarissa.

– Olemme syvästi tyrmistyneitä siitä, ettet enää edusta toivoa, rohkeutta ja ihmisoikeuksien periksiantamatonta puolustamista. Amnesty International ei voi oikeuttaa pysyvää statustasi Ambassador of Conscience -palkinnon vastaanottajana ja siksi suuren surun vallassa vedämme palkinnon sinulta pois, Naidoo kirjoitti Amnestyn tiedotteen mukaan.

Myanmarin sotilasjunttaa uhmannut Aung San Suu Kyi sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1991, kun hän oli armeijan määräämässä kotiarestissa.

Norjan Nobel-komitea totesi elokuussa, etteivät Nobel-komitean säännöt salli palkinnon perumista jälkikäteen.

Uusimmat

Fingerpori

comic