Uutiset

Myös rikkaat nigerialaiset pyrkivät Eurooppaan, mutta eri tavalla kuin köyhät

Dapo kertoo hankkineensa Maltan kansalaisuuden satojen tuhansien eurojen hinnalla. Kaikkiaan 92 maan kansalaisuuden voi ostaa isolla tukulla rahaa.
Nigerian poliisipäällikkö Mohammed Adamu puhui marraskuun alussa Lagosissa tiedotustilaisuudessa sen jälkeen, kun poliisien väkivaltaiset otteet olivat johtaneet laajoihin levottomuuksiin. Kuva: epa08796323
Nigerian poliisipäällikkö Mohammed Adamu puhui marraskuun alussa Lagosissa tiedotustilaisuudessa sen jälkeen, kun poliisien väkivaltaiset otteet olivat johtaneet laajoihin levottomuuksiin. Kuva: epa08796323

Nigerialainen Dapo on viettänyt liikaa aikaa kotonaan Lagosissa. Ensin syynä oli koronavirus, sitten laajat mielenosoitukset poliisin väkivaltaista toimintaa vastaan.

Rikas Dapo esiintyy Al Jazeera -uutiskanavan haastattelussa turvallisuussyistä vain etunimellään. Hän ei halua huomiota, sillä hän aikoo päästä Nigeriasta pois lähiaikoina.

– Minulla on Maltan kansalaisuus. Voin lähteä milloin haluan, hän sanoo.

Kyseessä on kuitenkin vasta ”suunnitelma B”, sillä koronaviruksen vuoksi Maltalle menijän pitää olla ensin kaksi viikkoa karanteenissa.

Dapo on yksi yhä useammista nigerialaisista, jotka eivät lähde pakoon maansa köyhyyttä ja työttömyyttä, vaan jotka ovat ostaneet ”kultaisen viisumin”, jonkin ulkomaan kansalaisuuden isolla rahalla.

Hän osti itselleen Välimerellä sijaitsevan pienen saarivaltion kansalaisuuden, jonka saa halvimmillaan 800 000 eurolla.

Kansalaisuus voi maksaa jopa miljoonia dollareita

Maailmassa on 92 maata, jotka voivat ottaa rikkaita ihmisiä kansalaisikseen korkeaa maksua vastaan. Halvimmillaan kansalaisuuden voi saada sadalla tuhannella dollarilla, mutta usein maksu on useita miljoonia dollareita.

Kyseessä on ”win-win” -tilanne. Kyseinen valtio saa kipeästi kaivattuja ulkomaisia investointeja, uusi kansalainen saa uuden passin, jolla pääsee muualle maailmaan.

Nigeria on tähän asti opittu tuntemaan maana, josta joka vuosi tuhannet ihmiset lähtevät vaaralliselle matkalle kohti Eurooppaa joko Saharan ja Välimeren yli tai sitten pienillä veneillä Atlantin yli Kanarialle.

Nyt myös heidän rikkaammat maanmiehensä ja -naisensa lähtevät Eurooppaan, mutta eri tavalla.

Rikkailla ja köyhillä voi kuitenkin olla myös yhteinen syy lähteä kotimaastaan. Nigerialaiset pelkäävät maansa poliittista epävarmuutta, muualla odottavat toivon mukaan paremmat mahdollisuudet elämään.

Lontoolaisen kansalaisuusasioissa neuvovan Henley & Partnersin mukaan nigerialaisten hakemukset nousivat 185 prosentilla tämän vuoden aikana syyskuuhun mennessä. Nigerialaiset ovat intialaisten jälkeen toiseksi suurin ryhmä, joka hakee toisen maan kansalaisuutta.

Firman kautta on tänä vuonna hakenut kansalaisuutta yli tuhat nigerialaista.

Uusimmat

Fingerpori

comic