Uutiset

Myrsky pistää festarit varuilleen – "Kova tuuli nousi riskiksi, joka pitää ottaa huomioon"

Suomalaiset kesätapahtumat tiedostavat nykyisin entistä paremmin hankalien sääolojen aiheuttamat riskit. Syynä tähän on elokuun 2010 myrsky, joka aiheutti Porissa järjestetyllä Sonisphere-festivaalilla yhden ihmisen kuoleman.

Provinssirockin turvapäällikkö Ari Sorja kertoo olleensa itse paikan päällä tuolloin ja kiertäneensä useita tapahtumia sitä seuraavia vuosina.

-Aika monessa tapahtumassa ryhdyttiin kiinnittämään huomiota äkillisen rajuilman mahdollisiin vaikutuksiin ja tarkastelemaan esimerkiksi telttarakenteiden kiinnittämistä, Sorja arvioi.

Sisäministeriön pelastusosaston ylitarkastaja Jarkko Häyrinen kertoo, että myrsky vaikutti myös yleisötilaisuuksien pelastussuunnitelmien laatimiseen. Niissä täytyi ryhtyä varautumaan kovan tuulen aiheuttamiin vaaroihin.

-Onnettomuuden jälkeen se nousi sellaiseksi riskiksi, joka pitää selkeästi ottaa huomioon, Häyrinen toteaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että tapahtuman järjestäjän on seurattava säätiedotuksia. Jos alueelle näyttäisi olevan tulossa myrsky, hänen pitää varmistaa, että tilapäiset rakennelmat eivät aiheuta vaaraa ihmisille.

Tänä perjantaina eri puolilla Suomea on käynnissä suuria kesäfestivaaleja. Ilmatieteen laitos on kuitenkin povannut päiväksi myrskyisää säätä: tuulivaroitus on annettu maan etelä- ja keskiosiin sekä merialueille.

Porissa vietettävillä Suviseuroilla hankaliin sääoloihin on varauduttu. Järjestäjät ovat laatineet etukäteen suunnitelman, jota ryhdytään noudattamaan kelin huonontuessa.

-Jos tuuli ylittää 22 metriä sekunnissa, tyhjennämme ison seurateltan, kertoo kenttätoimikunnan puheenjohtaja Jussi
Peltomäki.

Peltomäen mukaan erityistä huomiota on myös kiinnitetty rakennelmien kiinnityksiin ja painotuksiin. Siinä ovat olleet apuna paikalliset pelastus- ja rakennusviranomaiset.

-Tunnelmat ovat ihan turvalliset tässä kohtaa. Seuraamme tiiviisti tilannetta, ja meillä on täällä oma pelastusyksikkö paikalla, Peltomäki kertoo.

Provinssirockissa ollaan tarkkoina leirintäalueen täyttämisessä. Turvapäällikkö Ari Sorjan mukaan teltat järjestellään niin, että alueelle jää riittävät hätäpoistumiskäytävät. Ammattilaiset myös tarkistavat, että teltat kiinnitetään kunnolla.

-Siihen annetaan jopa apua ja välineitä, Sorja kertoo.

Perjantaina musiikkitapahtumaan odotetaan noin 15 000:ta kävijää. Sorja arvioi, että festivaali kestää hyvin pienen luokan kesämyrskyä ilman, että erityisiin toimenpiteisiin tarvitsee ryhtyä.

-Aina tuulen noustessa ryhdymme tekemään ylimääräisiä tarkistuskierroksia, jotta tapahtuma-alueelta ei löytyisi mitään sellaista, mikä saattaisi lentää ilmassa ja vahingoittaa kävijöitä, Sorja kertoo.

Myös Tuska Open Air -festivaalilla sääolosuhteet on otettu huomioon. Tapahtuman tuottajan Niklas Nuppolan mukaan rakenteita on vahvistettu ja lavahenkilökunnalle annettu tarkat ohjeet siitä, milloin esitykset pitää keskeyttää.

-Kyllä täällä on tarkistettu asiat jo moneen kertaan tänään ja viime yönä, Nuppola toteaa.

Festivaalilla on kokemusta hankalasta kelistä myös aikaisemmilta kesiltä. Nuppolan mukaan vaikein tilanne oli vuonna 2014, jolloin sunnuntain festivaalipäivää häiritsi sademyrsky.

-Silloinkaan yhtään esitystä ei jouduttu keskeyttämään.

Helsingin Suvilahdessa vietettävään raskaan musiikin tapahtumaan odotetaan tänään perjantaina 11 000–12 000:ta kävijää.

Syöksyvirtaus aiheutti yhden kuoleman

Porissa järjestettyä raskaan musiikin Sonisphere-festivaalia koetteli elokuussa 2010 rajuilma.
Kovat ukkospuuskat osuivat Kirjurinluotoon iltapäivällä, jolloin alueella oli noin 30 000 ihmistä. Aitoja kaatui ja telttoja irtosi paikaltaan.
Pelastuslaitoksen mukaan kyse oli syöksyvirtauksesta, joka oli lähtenyt liikkeelle Porin lentokentältä.
Myrskyn seurauksena festivaalialueella loukkaantui 40 ihmistä.
Kahden vammat olivat vakavia. Toinen heistä menehtyi myöhemmin sairaalassa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic