Uutiset

Myrsky saapui Suomeen ja katkoi sähköt yli 10 000 kodista – kovat tuulet riepottelevat yöllä koko maata, vahingot työllistävät pelastuslaitoksia

Kovimmat tuulet ajoittuvat puolenyön molemmin puolin, ja kovia tuulia esiintyy myös maanantaina. Sähköttömien talouksien määrä ylitti 10 000 rajapyykin iltaseitsemän aikaan sunnuntaina, kun Dennis-myrsky saapui Suomen rannikolle.
Dennis-myrsky on riepotellut viikonloppuna Brittein saaria kovilla tuulilla ja sateilla. Myrsky on vaatinut ainakin kaksi kuolonuhria. Britanniassa peruttiin viikonvaihteen aikana satoja lentoja myrskyn takia. Kuva: epa08219960
Dennis-myrsky on riepotellut viikonloppuna Brittein saaria kovilla tuulilla ja sateilla. Myrsky on vaatinut ainakin kaksi kuolonuhria. Britanniassa peruttiin viikonvaihteen aikana satoja lentoja myrskyn takia. Kuva: epa08219960

Atlantilla viikonloppuna voimistuneen Dennis-myrskyn rippeet ovat saapuneet Suomeen, ja kovat tuulet ovat katkoneet sähköjä eri puolilla maata.

Puoli kymmenen aikaan sunnuntai-iltana ilman sähköä oli yhteensä yli 12 000 taloutta. Aikaisemmin illalla sähköt olivat poikki yli 16 000 asiakkaalta. Sähkökatkoja on ollut erityisesti länsirannikolla, Hämeessä ja Pirkanmaalla kertoo Energiateollisuuden sähkökatkokartta.

– Näyttää siltä, että puolenyön molemmin puolin olisivat kovimmat tuulet ja ne painottuisivat pohjalaismaakuntiin, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Petri Hoppula.

Myrsky saapui Suomen länsirannikolle sunnuntaina iltaseitsemän aikaan. Silloin tuulennopeudeksi mitattiin yli 21 metriä sekunnissa Pohjanmaan Kaskisen mittauspisteeltä etelään sekä pohjoiselle Itämerelle asti rannikko- ja saaristoasemilla.

Pelastuslaitosten hälytyksiä listaavan Tilannehuone-sivuston mukaan koko maassa on ollut illan edetessä yhä enemmän vahingontorjuntatehtäviä. Kovat tuulet ovat kaataneet puita teille, minkä takia niitä on jouduttu sulkemaan. Lisäksi myrsky on esimerkiksi irrottanut kattopeltejä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan myrskypuuskat voivat aiheuttaa melko runsaasti yksittäisiä tuulivahinkoja. Maan etelä- ja keskiosissa puut voivat kaatua herkemmin, koska routaa on vähän.

Varoituksia koko maahan

Ilmatieteen laitos ennustaa, että lounaasta saapuva syvä myrskymatalapaineen alue aiheuttaa illan ja yön aikana huomattavia sää-ilmiöitä.

Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla varoitetaan iltayöllä vaarallisen voimakkaasta tuulesta, kun tuulennopeus voi nousta puuskissa 25 metriin sekunnissa. Muualle Suomeen on odotettavissa illalla ja yöllä kovia tuulia Lappia lukuun ottamatta. Tuulen nopeus voi olla puuskissa 20 metriä sekunnissa.

– Lappiin ja Koillismaalle on annettu erittäin huonon ajokelin varoitus. Siellä saattaa tulla lunta parikymmentä senttiä vuorokauden aikana, Ilmatieteen laitoksen Hoppula kertoo.

Merialueilla on voimassa maanantaiaamuun saakka myrsky- ja aallokkovaroitus. Ennustuksen mukaan erivesi nousee korkealle Pohjanlahdella, Saaristomerellä ja Suomenlahdella sunnuntai-illan ja maanantaiaamun välillä.

Perämeren pohjoisosan merenpinnan ennustetaan nousevan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä jopa yli 180 senttimetriin. Lauantaina merenpinnan korkeus oli Oulun mittauspisteellä yli metrin vähemmän.

Tulvavaroitukset ovat voimassa Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, joissa joet voivat tulvia paikoin alavimmille pelloille. Tämä ei liity sateen määrään, jota ennustetaan kertyvän vain noin 10 millimetriä.

– Maaperä on jo valmiiksi kyllästynyt vedestä, eli vähäinenkin sademäärä tulee heti vesistöihin ja aiheuttaa tulvimista, Hoppula sanoo.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”fi” dir=”ltr”>Lähestyvän myrskymatalapaineen ennustetaan aiheuttavan tulevan illan ja yön aikana huomattavia sää-ilmiöitä. Seuraa varoituksia: <a href=”https://t.co/8yRzqDZvuC”>https://t.co/8yRzqDZvuC</a> <a href=”https://twitter.com/hashtag/myrsky?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#myrsky</a> <a href=”https://twitter.com/hashtag/puuskat?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#puuskat</a> <a href=”https://twitter.com/hashtag/lumisade?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#lumisade</a> <a href=”https://twitter.com/hashtag/vedenkorkeus?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#vedenkorkeus</a> <a href=”https://t.co/Of1e05JEah”>pic.twitter.com/Of1e05JEah</a></p>&mdash; Ilmatieteen laitos (@meteorologit) <a href=”https://twitter.com/meteorologit/status/1229054461580103680?ref_src=twsrc%5Etfw”>February 16, 2020</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Ilmatieteenlaitoksen varoituskarttaa voi seurata täällä.

Maanantai on vielä tuulinen päivä, mutta vesisateet hellittävät aamun ja aamupäivän aikana. Vielä iltapäivällä on tuulenpuuskat voivat olla 15 metriä sekunnissa.

– Kovimmat ja todennäköisimmät suurimmat tuhot tulevat sunnuntain ja maanantain välisen yön aikana. Todennäköisesti kaatumassa olevat puut kaatuvat silloin. Menee tiistain vastaiselle yölle, että puuskat jäävät alle 14 metriin sekunnissa, Hoppula kertoo.

Jutta päivitetty 16.2. kello 21.30: Lisätty uusia tietoja sähkökatkoista ja pelastustehtävistä sekä päivitetty aikamuotoja.

Uusimmat

Fingerpori

comic