Uutiset

Myyräkuumeriski kasvaa suuressa osassa maata – myyräkannat tapissa Pohjanmaalla nyt, muualla ensi vuoden lopulla

Puumala-virus leviää ainoastaan metsämyyrän (kuvassa) mukana. Siksi muut myyrälajit tai hiiret eivät lisää ihmiselle aiheutuvaa myyräkuumeriskiä.

Voimakkaasti vaihtelevat myyräkannat ovat tulossa huippuunsa lähes koko maassa, ennakoi Luonnonvarakeskus (Luke).

Pohjanmaalla sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla metsä- ja peltomyyrien kannat ovat paikoin erittäin tiheitä jo nyt, ja saattavat kääntyä talven aikana vielä laskuun. Itä- ja Etelä-Suomessa tiheys on kasvanut siinä määrin, että myyrähuippua odotetaan ensi vuoden lopulle.

Lapissa myyrähuippu on Luken mukaan edessä vasta syksyllä 2020 lukuunottamatta käsivarren Lappia, jossa tiheimmät kannat nähtäneen ensi vuonna.

Myyräkantojen vahvistuminen merkitsee myös myyräkuumeriskin kasvua suuressa osassa maata.

Poikkeuksena ovat Pirkanmaa ja läntinen Keski-Suomi, jossa myyräkannat ovat paikoin romahtaneet.

Ennätysvuosi oli 2008

Ihmisille myyräkuumetta aiheuttavan Puumala-virustartunnan riski kasvaa myyrätiheyden mukana, joskaan ei suoraviivaisesti.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisterin mukaan myyräkuumetapauksia kirjataan koko maassa noin 800:sta pariin tuhanteen tapaukseen vuodessa.

Tämän vuosituhannen ennätyksellisin vuosi on ollut 2008, jolloin myyräkuumetapauksia rekisteröitiin lähes 3 300. Viime vuonna sairastuneita oli vajaat 1 300.

Infektoituneita myyriä eniten alkutalvella

Mitä enemmän myyriä on, sitä todennäköisempää on hengittää metsämyyrän eritteitä sisältävää pölyä. Toisaalta Puumala-viruksen esiintyvyys ei riipu pelkästään myyrätiheydestä, vaan voimakkaasti vuodenajasta.

– Virusta kantavien myyrien osuus kasvaa loppusyksyn myötä ja läpi talven, ja on suurimmillaan toukokuussa. Tuolloin vanhojen myyrien tiheys on jo laskenut, summaa tutkimusprofessori Heikki Henttonen Lukesta.

Hän korostaa, että tautiriskin kannalta oleellista on nimenomaan viruksella infektoituneiden myyrien tiheys.

– Se on suurimmillaan aivan loppusyksyllä ja vuodenvaihteessa.

Myyrähuiput näyttävät nyt osuvan juuri tähän vuodenaikaan suuressa osassa maata.

Riski suurin nyt Pohjanmaan suunnalla

Odotettavissa onkin tartuntojen yleistyminen talven lähestyessä ensin Pohjanmaan suunnalla ja vuoden kuluttua Etelä- ja Pohjois-Suomessa. Myyräkuumetapausten ennustaminen on kuitenkin hyvin hankalaa.

Heikki Henttonen huomauttaa, että tautitapauksia on toisinaan enemmän myyräkannan nousu- eikä huippuvaiheessa. Eroja on myös sisämaan ja rannikon välillä.

Koska tartuntatautirekisteri seuraa kalenterivuosia, ei kuitenkaan liene tulossa samanlaista tilastopiikkiä kuin kymmenen vuotta sitten, jolloin ennätykselliset myyrätiheydet osuivat samaan syksyyn maan eri puolilla.

Myyräkuume

Myyräkuume on eläimestä ihmiseen tarttuva tauti eli zoonoosi. Se ei tartu ihmisestä toiseen.

Sen aiheuttaa Puumala-virus, jota kantavat metsämyyrät.

Varsinaisesti virus tarttuu yleensä hengitysteitse, esimerkiksi myyrän eritteitä sisältävän pölyn mukana puuliiteristä.

Itämisaika on useita viikkoja, jopa yli kuukauden.

Myyräkuume alkaa korkealla kuumeella, minkä lisäksi oireina on päänsärkyä, pahoinvointia ja kipuja. Myös näköhäiriöitä voi esiintyä.

Lisäksi tauti voi aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa, joka vaatii pahimmillaan dialyysihoitoa. Näin käy kuitenkin vain parissa prosentissa tapauksista.

Puumala-virukseen ei ole muuta kuin oireiden mukaista lääkettä. Tartunta johtaa yleensä elinikäiseen immuniteettiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti