Uutiset

"Naapurista" tuli suomalaisille ilmoitus – Rajavartiolaitos tutkii luvatonta rajanylitystä Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan rajavartiosto on ottanut kiinni Venäjältä luvatta Suomeen tulleen miehen. Noin keski-ikäistä miestä epäillään valtionrajarikoksesta.

Mies otettiin kiinni Kiteen Välivaarasta Pohjois-Karjalasta torstaiaamuna. Tutkinnanjohtaja, kapteeni Juha Vuorjoki kertoo perjantaiaamuna Lännen Medialle, että Rajavartiolaitos löysi miehen tieltä. Kyseessä on Vuorjoen mukaan Venäjän kansalainen. Hän oli tullut jalkaisin rajan yli.

-Naapureilta, eli venäläisiltä tuli meille ilmoitus, että heillä on etsinnät käynnissä kyseisellä alueella. Kohdistimme partioitamme alueella ja tapasimme henkilön, Vuorjoki kertoo.

Mies on anonut Suomesta turvapaikkaa. Rikoslain mukaan Suomesta turvapaikkaa hakevaa ihmistä ei tämän vuoksi voi tuomita valtionrajarikoksesta. Vuorjoki kuitenkin lisää, että tapaus joka tapauksessa tutkitaan. Turvapaikkahakemuksen käsittelee puolestaan Maahanmuuttovirasto.

Ensimmäinen luvaton ylitys Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella tämänviikkoinen epäilty luvaton rajanylitys oli vuoden ensimmäinen. Vuorjoen mukaan luvattomia rajanylityksiä havaitaan heidän toimialueellaan muutamia vuodessa.

Viime vuonna luvattomia ylityksiä oli Vuorjoen mukaan kahdeksan, vuonna 2016 puolestaan viisi. Kaikkiaan Rajavartiolaitos havaitsi viime vuonna 40 luvatonta rajanylitystä. Vuoden 2016 osalta luvattomia ylityksiä oli 25.

Vuonna 2015 Suomeen tuli poikkeuksellisen voimakas turvapaikanhakijoiden joukko, ja heistä osa tuli Suomeen myös Venäjän rajan kautta. Vuorjoen mukaan vuoden 2015 tilanne kohdistui erityisesti Lappiin, ei niinkään Pohjois-Karjalaan.

-Meillä ei sitä erityistä aaltoa täällä ollut, hän sanoo viitaten vuoden 2015 tilanteeseen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic