Uutiset

Näihin tuotteisiin USA:n ja Kiinan kauppasota iskee – Yhdysvalloissa lisätulli tulee jopa "kiinalaisista" iPhoneista

Yhdysvallat ja Kiina korottavat panoksia puolin ja toisin, kun syksyn mittaan molemminpuoliset tullimuurit kohoavat entistä korkeammiksi.
Syksyn mittaan voimaan tulevat Kiinan uudet tullit iskevät myös amerikkalaisten lentokoneiden ja niiden osien tuontiin. Kuvassa valmistuu Boeingin matkustajalentokone. Kuva: GARY HE
Syksyn mittaan voimaan tulevat Kiinan uudet tullit iskevät myös amerikkalaisten lentokoneiden ja niiden osien tuontiin. Kuvassa valmistuu Boeingin matkustajalentokone. Kuva: GARY HE

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan tuorein käänne perjantaina syöksi maailman pörssit luisuun.

Yhdysvallat ilmoitti asettavansa 15 prosentin tullit noin 300 miljardin dollarin eli noin 270 miljardin euron tuonnille Kiinasta. Uudet korotukset tulevat voimaan kahdessa erässä, 1. syyskuuta ja 15. joulukuuta. Kyseessä on 5 prosenttiyksikön korotus aiemmasta presidentti Donald Trumpin aikeesta, jonka mukaan tullit oli tarkoitus asettaa 10 prosenttiin.

Lisäksi Yhdysvallat nostaa jo voimassa olevien 250 miljardin dollarin kiinalaistuonnin tullit 25 prosentista 30 prosenttiin.

Kiina asetti aiemmin perjantaina uusia 75 miljardin dollarin amerikkalaistuontia koskevia tulleja, jotka ovat suuruudeltaan 5–10 prosenttia. Osa tulee voimaan 1. syyskuuta, osa 15. joulukuuta.

Nämä ovat vain kauppasodan kiristyksiä. Jo aiemmin kesällä Kiina korotti muiden amerikkalaistuotteiden tulleja vastaiskuna aiempiin amerikkalaistulleihin.

Näitä tuotteita koskee

Suurin isku uusista tulleista tulee amerikkalaisille teknologiayrityksille, esimerkiksi matkapuhelimille ja mikrosiruille.

– Elektroniikka on suurin tuoteryhmä. Tullit koskevat noin 20 miljardin dollarin elektroniikkatuontia Kiinaan, kertoo EK:n johtaja Petri Vuorio.

Muita tuoteryhmiä ovat suuruusjärjestyksessä koneet ja laitteet, lentokoneet ja niiden osat, lääketieteen tuotteet ja ajoneuvot.

Esimerkiksi Kiinaan vietäville jenkkiautoille tulee 25 prosentin tullimaksu, autojen osille 5 prosentin. Myös amerikkalaiset elintarvikkeet ja öljy saavat tuontitullit.

Yhdysvallat puolestaan asetti ensimmäiset tuontitullit yritysten ja teollisuuden tuotteille, joita saatiin Kiinasta.

Uudet syksyn mittaan tulevat tullit iskevät amerikkalaisten kuluttajamarkkinoihin. Muun muassa kiinalaiset tuontitekstiilit ja kengät kallistuvat syyskuun alussa, joulukuun puolivälissä vuorossa ovat muun muassa lelut ja pelikonsolit. Yhdysvaltain markkinoilla leluista suurin osa on valmistettu Kiinassa.

Myös Kiinassa valmistettavat Applen iPhone-puhelin ja MacBook-kannettava saavat 15 prosentin tullin 15. joulukuuta Yhdysvalloissa.

Vaikutukset Suomeen

Pörssit heilahtivat alaspäin perjantaina ja maanantaina maailmanmarkkinoilla. Suurempaa välitöntä vaikutusta Suomeen ja EU-alueelle ei kauppasodan tuoreimmasta käänteestä kuitenkaan tullut.

– Tämä ei liity suoraan Suomeen tai EU:hun, mutta välillisesti kaikki vaikuttaa meihin, sanoo Vuorio.

Kauppasota lisää yleistä epävarmuutta, mikä näkyy suomalaistenkin yritysten tilauskirjoissa. Esimerkiksi amerikkalaiset yritykset voivat miettiä, uskaltavatko ne investoida.

Kiinalainen ylituotanto voi suuntautua Yhdysvalloista esimerkiksi Venäjälle, jolloin se alkaa kilpailla suomalaisyritysten Venäjän-viennin kanssa.

Tullit EU:n tuonnille

Kauppasodan sivujuonteena myös Yhdysvaltojen ja EU:n välisten tullien seuraavat neuvottelut lähestyvät. Yhdysvallat asetti vuonna 2018 tulleja Kiinan lisäksi eurooppalaiselle teräkselle ja alumiinille.

EU vastasi 25 prosentin tulleilla 2,8 miljardin euron arvoiselle tuonnille, esimerkiksi Harley-Davidson-moottoripyörille ja Bourbon-viskille.

Yhdysvallat ja EU neuvottelevat 13. marraskuuta mennessä, asetetaanko eurooppalaisille autoille tuontitulli Yhdysvaltoihin. Tämä voisi vaikuttaa myös Suomen autoteollisuuteen. Parhaillaan Yhdysvallat ja Japani ovat pääsemässä sopimukseen autotullien välttämisessä vastineeksi Japanin markkinoiden avaamisesta amerikkalaisille maataloustuotteille.

Mitä kauppasodasta seuraa?

Varmaa vastausta tuskin tietää kukaan. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tunnettu yllättävistä liikkeistään.

– Kiina ei näytä taipumisen merkkejä. Trumpille tästä uhkaa tulla oma Afganistan, loputon urakka. Toisaalta viholliskuvan säilyttäminen voi auttaa pärjäämään vaaleissa 2020, sanoo Vuorio.

Amerikkalainen kuluttaja lopulta maksaa kauppasodan kulut kallistuvissa ostoksissaan, vaikka Trump on väittänyt kiinalaisten maksavan.

Maailmantalous on jo ottanut ainakin pienen iskun, sillä Kiina ja Yhdysvallat yhdessä vastaavat puolesta maailmantalouden kasvusta.

Trumpin yritys pakottaa amerikkalaiset yritykset pois Kiinasta ei onnistu nykyisillä keinoilla, ellei presidentti aio lietsoa kauppasotaa talouspakotteiden suuntaan.

Jotkut amerikkalaisyritykset ovat kuitenkin jo vetäneet johtopäätökset, ja siirtäneet tuotantoa oma-aloitteisesti Kiinasta esimerkiksi Vietnamiin tai Meksikoon.

Lähteitä: EK, Reuters

Uusimmat

Fingerpori

comic