Uutiset

Näin etenee virkarikostutkinta, johon Trump joutuu – tuomio on lopulta kiinni republikaaneista

Demokraattienemmistöinen edustajainhuone päättää tutkinnan jälkeen syytteen nostamisesta, mutta tuomion antaa republikaanienemmistöinen senaatti. Trumpin tuomio ja viraltapano eivät siksi ole todennäköisiä.
Trump joutuu virkarikostutkintaan, mutta hänen tuomitsemisensa on epätodennäköistä. Kuva: JUSTIN LANE
Trump joutuu virkarikostutkintaan, mutta hänen tuomitsemisensa on epätodennäköistä. Kuva: JUSTIN LANE

Yhdysvaltain edustajainhuone aloitti myöhään tiistaina illalla suomen aikaa virkarikostutkinnan presidentti Donald Trumpista.

Tutkinta sai taakseen edustajainhuoneen demokraatit sen jälkeen, kun Trumpin kerrottiin painostaneen Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskiytä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaan ja entisen varapresidentin Joe Bidenin poikaa.

Trump kirjoitti tiistaina Twitterissä puhelun Zelenskiyn kanssa olleen ”hyvin ystävällinen ja täysin sovelias”. Hän ei omien sanojensa mukaan painostanut Zelenskiytä. Edustajainhuoneen tutkintaa hän kutsui ”noitavainoroskaksi”.

Edustajainhuoneen virkarikostutkintaan viitataan englanniksi sanalla impeachment. Yleinen väärinkäsitys siitä on, että tämä viittaa suoraan presidentin erottamiseen. Termi viittaa kuitenkin syyteprosessiin, ja näin se toimii.

Mikä prosessi?

Kun Yhdysvaltojen perustajat loivat presidentin viran, heillä oli pelko siitä, että sen valtaa voisi väärinkäyttää. Siksi Yhdysvaltojen perustuslakiin sisällytettiin menetelmä, jolla istuvan presidentin voi erottaa.

Perustuslain mukaan presidentin voi erottaa virastaan petoksen, lahjonnan tai muiden vakavien rikosten ja väärinkäytösten vuoksi. Se, mitä tämä tarkkaan merkitsee, on kuitenkin tulkinnanvaraista. Perinteisesti sen on ajateltu tarkoittavan korruptiota ja muuta kansan luottamuksen väärinkäyttöä. Minkään yksittäisen lain pykälää presidentin ei kuitenkaan tarvitse rikkoa joutuakseen virkarikostutkintaan.

Useat lakiasiantuntijat ovat olleet sitä mieltä, että vieraan vallan johtajan painostaminen Yhdysvaltojen vaaleihin vaikuttamiseen on käytöstä, jota Yhdysvaltojen perustajat olisivat pitäneet riittävän vakavana rikkomuksena virkarikostutkinnan aloittamiseksi.

Miten se toimii?

Yhdysvalloissa käydään parhaillaan keskustelua siitä, miten virkarikostutkinnan pitäisi alkaa. Oikeusvaliokunnan vanhimman edustajan, republikaanien Doug Collinsin mukaan tutkinta ei ala ennen kuin koko edustajainhuone on sen takana. Demokraatit puolestaan ovat sanoneet, ettei sellaista tarvita.

Perinteisesti oikeusvaliokunta on johtanut virkarikostutkintoja, mutta demokraatit voivat myös asettaa erillisen komitean vetämään tutkintaa.

Jos alahuoneen yksinkertainen enemmistö päättää nostaa syytteen tutkinnan jälkeen, prosessi siirtyy senaattiin, joka pitää oikeudenkäynnin selvittääkseen presidentin syyllisyyden.

Tällaisessa oikeudenkäynnissä edustajainhuoneen jäsenet toimivat syyttäjinä ja senaattorit lautamiehinä. Oikeuden puheenjohtajana toimii korkeimman oikeuden laamanni. Presidentin tuomitsemiseen ja erottamiseen tarvitaan senaattorien kahden kolmasosan enemmistö.

Ovatko tuomio ja viraltapano todennäköisiä?

Edustajainhuoneessa on 235 demokraattia, 199 republikaania ja yksi sitoutumaton edustaja. Demokraattienemmistö riittää syytteen nostamiseen, vaikka yksikään republikaani ei asettuisi sen taakse.

Senaatissa puolestaan on 45 demokraattia, 53 republikaania ja kaksi sitoutumatonta, jotka yleensä asettuvat demokraattien puolelle äänestyksissä. Presidentin tuomitseminen ja viraltapano vaatisi 67 ääntä, joten Trumpin erottaminen virkarikoksen vuoksi vaatisi kaikkien demokraattien ja sitoutumattomien sekä vähintään 20 republikaanien äänet.

Republikaanienemmistö voisi sen sijaan äänestää heti syytteiden hylkäämisen puolesta edes arvioimatta todisteita.

Yhtään presidenttiä ei ole erotettu virkarikostutkinnan suorana seurauksena. Richard Nixon erosi vuonna 1974 ennen syytteen nostamista. Edustajainhuone nosti syytteen Andrew Johnsonia vastaan vuonna 1868 ja Bill Clintonia vuonna 1998, mutta senaatti ei tuominnut kumpaakaan.

Clintonin tapauksessa tutkinnan aloittamisesta kului kaksi ja puoli kuukautta syytteen nostamiseen.

Jos senaatti kuitenkin tuomitsisi Trumpin, varapresidentti Mike Pencestä tulisi presidentti Trumpin kauden loppuajaksi. Kausi päättyy 20.1.2021.

Presidentin voi poistaa virastaan myös perustuslain 25. lisäyksen nojalla. Sen mukaan varapresidentti voi korvata presidentin, jos presidentti ei enää kykene tehtäviinsä terveydellisistä syistä. Prosessi alkaa siten, että varapresidentti ja enemmistö ministereistä antaa kongressille tiedonannon, ettei presidentti enää ole kykenevä tehtäväänsä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti