Uutiset

Näin Facebookista tuli peto Myanmarissa – vihapuhe mustamaalasi rohingyamuslimit, jotka joutuivat lopulta pakenemaan

Rohingya-vastaisia julkaisuja on levitetty vuosia Myanmarissa, jossa verkkolukutaito oli olematon vuosikymmeniä kestäneen sotilasdiktatuurin jälkeen. Sadattuhannet rohingyamuslimit pakenivat Bangladeshiin vain kuukausissa.
Tuhansia rohingyapakolaisia asuu Myanmarin ja Bangladeshin välissä ei kenenkään maalla. Myanmarilainen rajavartija seurasi kokoontumista piikkiaidan takaa. Pakolaiskriisi alkoi vuosi sitten elokuussa.

– Ikävä kyllä Facebookista on tullut peto, eikä se, mitä alun perin ajateltiin.

Näin joutui toteamaan YK:n Myanmarin erityisraportoija Yanghee Lee viime maaliskuussa.

Edeltävinä kuukausina noin 700 000 rohingyamuslimia oli joutunut pakenemaan Burmasta eli Myanmarista Bangladeshiin. Heihin oli kohdistunut Myanmarin armeijan hirmukampanja: heitä tapettiin ja raiskattiin sekä heidän kyliään poltettiin.

Elokuussa YK-raportti suositti tutkinnan käynnistämistä siitä, syyllistyivätkö useat Myanmarin kenraalit kansanmurhaan.

Mutta Facebookissa levitetty vihapuhe rohingyamuslimeista oli alkanut paljon aikaisemmin. Rohingyat ovat etninen vähemmistö, jonka jäsenille Myanmar ei myönnä maan kansalaisuutta.

– Meidän täytyy taistella heitä vastaan niin kuin Hitler teki juutalaisille, kirotut kalarit (alentava nimitys rohingyoille).

Uutistoimisto Reutersin mukaan tämä julkaisu kirjoitettiin Facebookiin joulukuussa 2013, ja vielä viime kuussa se oli nähtävillä Facebookissa.

Facebook reagoi hitaasti

Reutersin selvityksessä elokuussa löydettiin yli tuhat Facebook-julkaisua, joissa rohingyoita tai muita muslimeita kutsuttiin burman kielellä muun muassa koiriksi, madoiksi tai raiskaajiksi. Julkaisuissa vaadittiin, että heidät tulisi ampua tai muuten tuhota.

Facebookin säännöt nimenomaan kieltävät hyökkäykset etnisiä ryhmiä kohtaan ”väkivaltaisella tai epäinhimillistävällä puheella”.

Sittemmin Facebook on poistanut vihajulkaisuja.

YK:n tutkijaryhmän mukaan Facebook reagoi vihapuheeseen hitaasti ja tehottomasti. Reutersin ja BBC:n mukaan Facebook sai vuodesta 2013 monta vihjettä rohingyoihin kohdistuneen vihapuheen leviämisestä. Yhtiöllä oli vähän burmankielisiä moderaattoreita. Yhtiö on myöntänyt virheet.

Muutamassa vuodessa netin käyttäjiksi

Myanmarissa elettiin vuosikymmeniä sotilasdiktatuurin tiukassa komennossa. Sotilashallinto alkoi hellittää otettaan vasta vuonna 2011.

Kansalaiset saivat tietoonsa tarkasti suodatettuja uutisia, joten verkkolukutaito ei ollut kehittynyt.

Vielä vuonna 2012 Myanmar kuului maailmassa alueisiin, joissa käytettiin vähiten internetiä. Vain 1,1 prosenttia väestöstä käytti internetiä.

Vuonna 2016 tilanne oli jo toinen, kun teleliikenne vapautettiin: kännyköitä oli jo lähes joka toisella myanmarilaisella.

Monet halusivat Facebookin puhelimeensa, koska Google ja muut suuret sivustot eivät toimineet burman kielellä.

Facebookista tuli ajan myötä myös valtion tiedotuskanava. Esimerkiksi presidentin erosta maaliskuussa kerrottiin Facebookissa.

Nyt Facebookia käyttää noin 18 miljoonaa myanmarilaista. Yhteensä asukkaita on noin 50 miljoonaa.

Thet Swei Wing, joka toimii johtajana etnisten ryhmien suhteisiin keskittyvässä Synenergy-järjestössä, sanoo, että vähäisen internet-osaamisen vuoksi Myanmarin väestö oli erityisen pehmeää maaperää propagandalle ja väärien tietojen levittämiselle.

– Meillä ei ollut verkkolukutaitoa, Thet Swei Wing kertoi BBC:lle.

– Meillä ei ole saatavilla kunnollista koulutusta siihen, kuinka internetiä käytetään, kuinka suodatetaan uutisia ja kuinka käyttää nettiä tehokkaasti. Meillä ei ollut tällaista tietoa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti