Uutiset Helsinki

Näin helpotat neljän seinän sisälle määrättyjen ikäihmisten elämää – Karanteenissa ei tarvitse vaipua tylsyyteen

Vanhustyön keskusliitto kokosi vinkkilistan ikäihmisten tylsyyden ja yksinäisyyden karkottamiseksi eristyksen aikana. Liitto muistuttaa presidentti Sauli Niinistön kehotuksesta fyysisen etäisyyden kasvaessa henkiseen läheisyyteen.
Vanhustyön keskusliitto kokosi vinkkilistan helpottamaan koronaviruksen takia kotiin määrättyjen ikäihmisten elämää.
Vanhustyön keskusliitto kokosi vinkkilistan helpottamaan koronaviruksen takia kotiin määrättyjen ikäihmisten elämää.

Vanhustyön keskusliitto kokosi vinkkilistan siitä, miten jokainen voi helpottaa eristykseen velvoitettujen ikäihmisten elämää.

Suomen hallitus ilmoitti maanantaina massiivisista poikkeustoimista koronavirustartuntojen leviämisen hillitsemiseksi. Koska tauti on osoittautunut erityisen vaaralliseksi yli 70-vuotiaille henkilöille, hallitus velvoitti heidät pysymään erillään muista ihmisistä poikkeusolojen aikana.

Poikkeusolot kestävät näillä näkymin kuukauden 13. huhtikuuta saakka.

Vanhustyön keskusliitto muistuttaa, että vaikka moni vanhus on tottunut viettämään aikaansa yksin, heitä ei sovi silti unohtaa. Ikäihmisten elämää voi helpottaa, vaikka monilla heistä ei ole käytössään digilaitteita tai taitoja käyttää digitekniikkaa.

– Pidä yhteyttä puhelimella ja tiedustele kuulumisia vaikka päivittäin. Kuuntele ja keskustele kiireettömästi, anna ikäihmisen jakaa huoliaan ja murheitaan sekä kertoa tarpeistaan, liitto vinkkaa.

Näin voit auttaa

Jos olet itse terve, etkä ole altistunut koronavirukselle, lainaa ikäihmiselle kirjoja, lehtiä ja DVD-elokuvia, liitto ehdottaa.

– Pudota mukava postikortti tai lappu lähellä asuvan iäkkään tuttavasi postilaatikkoon ja kerro, että olet apuna tarvittaessa. Muista laittaa viestiin mukaan myös puhelinnumerosi.

Taloyhtiöön voidaan järjestää kaappi tai hylly, josta rakennetaan kirjojen ja elokuvien vaihtopiste. Kun olet lukenut kirjan, sujauta lappu kirjan väliin tervehdykseksi seuraavalle.

– Etäällä asuvalle läheiselle voi tilata ruokaa kotiinkuljetuksena verkkokaupan kautta.

Kuvapuhelut esimerkiksi Skypen tai Face-timen kautta helpottavat yksinäisyyttä. Niiden kautta ikäihmiselle voi näyttää, mitä lapsenlapset puuhastelevat ja lemmikit touhuavat tai miltä omassa kodissa näyttää.

Paljon tekemistä

Ajankuluksi ikäihmisille ja ihan kaikille kotiinsa lukkiutuville Vanhustyön liitto ehdottaa virikkeellistä tekemistä.

Miten olisi esimerkiksi soitto vanhalle ystävälle, jota et ole nähnyt vuosiin.

– Tartu luuriin ja soita hänelle tai etsi hänet sosiaalisesta mediasta ja ota yhteyttä. Jutustelu saattaa jatkua samaan tapaan kuin olisitte vasta eilen tavanneet, liitto vinkkaa.

Kokoontumiset voi muuttaa puhelimitse tapahtuviksi.

– Jos olet ollut osa vakiintunutta ryhmää, joka ei toistaiseksi voi kokoontua, vaihtakaa kuulumisia puhelimella. Muodostakaa soittorinki, jossa yksi soittaa toiselle ja se toinen eteenpäin seuraavalle. Tai kilauta kaverille muuten vaan! Asia voi olla vaikkapa reseptin kysyminen. Tee siis ”tikusta asiaa”.

Median seuraaminen lehtien, radion, tv:n ja mahdollisesti digilaitteiden kautta on hyvää ajankulua. Suoratoistopalvelut ja maksukanavat laajentavat kotisohvan viihdetarjontaa.

– Kevät on tulossa. Kaiva esiin kiikarit ja seuraa lintujen ja oravien kevätpuuhia. Yritä tunnistaa lintulajit. Bongaa kevätmuuttajat. Jos sinulla on piha, tee pihahommia, istuta narsisseja ja seuraa luonnon heräämistä, liitto listaa.

– Kirjoita muistelmia ja omia mietteitä. Käy läpi vanhoja valokuvia ja muistoesineitä. Kirjoita ylös tietoja ja tarinoita niistä ja ihmisistä, joita enää kenties vain sinä tunnistat. Näin tarinat eivät katoa.

– Viihdytä itseäsi pelaamalla pasianssia pelikorteilla tai älylaitteella, tekemällä käsitöitä, askarteluja, nikkarointia tai maalaamista. Ulkoilut ja jumpparyhmät voi korvata kotijumpalla ja olohuonediskolla. Matot syrjään ja musiikki soimaan.

– Lue lapsenlapsille satuja kuvapuhelun avulla.

Vanhustyön keskusliitto – Centralförbundet för de gamlas väl ry on maan laajin valtakunnallinen vanhuusalan järjestö.

Uusimmat

Fingerpori

comic