Uutiset

Näin novitshok vaikuttaa elimistöön – Navalnyin saama myrkky aiheuttaa jatkuvia lihaskouristuksia, jotka lopulta voivat tappaa

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kiittää lentäjiä ja ensihoitajia henkensä pelastamisesta. Ilman nopeaa apua novitshok olisi ehtinyt vaikuttaa tärkeän hermovälittäjäaineen toimintaan niin kauan, ettei toipuminen olisi ehkä ollut mahdollista.
Tuoreessa Instagram-päivityksessään Aleksei Navalnyi halaa vaimoaan Juliaa ja kiittää "tuntemattomia ystäviä". Te olette hyviä ihmisiä." Kuva: epa08695885
Tuoreessa Instagram-päivityksessään Aleksei Navalnyi halaa vaimoaan Juliaa ja kiittää "tuntemattomia ystäviä". Te olette hyviä ihmisiä." Kuva: epa08695885

Kun kone nousi ilmaan Siperian Tomskissa ja lähti kohti Moskovaa, venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi alkoi pian voida pahoin. Hetken kuluttua hän menetti tajuntansa.

Navalnyin mukaan tappajien suunnitelma oli selvä. Pahoinvointi alkaisi 20 minuutin kuluttua noususta, ja 15 minuutissa hän vaipuisi koomaan. Lääketieteellistä apua ei olisi saatavissa, ja seuraavan tunnin aikana hän ”makaisi mustassa muovipussissa viimeisellä penkkirivillä”, kuten hän totesi uutistoimisto Reutersin mukaan perjantaina.

Hyvää vauhtia toipuva Navalnyi kiitti hengestään hätälaskun Omskiin tehneitä lentäjiä sekä ensihoitajia, jotka pistivät häneen atropiiniä. Sitä käytetään vastalääkkeenä myrkytyksessä.

Venäjä on kiistänyt myrkytyksen ja atropiinin antamisen, mutta Saksan, Ranskan ja Ruotsin laboratoriot ovat vahvistaneet, että Navalyin elimistöstä löytyi novitshok-hermomyrkkyä.

Jotkut hermomyrkyt voivat lamaannuttaa elimistön toimintaa, toiset taas aiheuttaa jatkuvan signaalin hermo- ja lihassolujen liitoskohdassa niin, että normaalit lihassupistukset muuttuvat kouristuksiksi. Jälkimmäisellä tavalla toimivat venäläisten kehittämät novitshok-myrkyt.

Mihin Navalnyin vaatteet vietiin ja miksi?

Navalnyi on ihmetellyt, miksi hänet riisuttiin ja hänen vaatteensa vietiin ennen Saksaan siirtoa. Hän pitää vaatteitaan tärkeänä todisteena myrkkykontaktista. Aiemmin myrkkyä on epäilty olleen hotellin vesipullossa tai lentokentällä nautitussa teessä.

Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin Verifinin johtaja Paula Vanninen sanoo, että vaatteiden vieminen tutkittavaksi on realistista, koska niistä voidaan määrittää mahdollisimman paljon tietoja.

– Verikokeesta saa tietoa vain itse myrkystä. Vaatteissa myrkyn mukana voi olla epäpuhtauksia, jotka voivat auttaa sen alkuperän selvittämisessä rikostutkinnassa.

Esimerkiksi Sergei ja Julia Skripalista löytynyt novitshok oli Vannisen tietojen mukaan niin puhdasta, ettei alkuperää saatu selville. Ex-agentti ja hänen tyttärensä yritettiin murhata myrkyllä Salisburyssä Englannissa vuonna 2018.

Vanninen ei ota kantaa siihen, missä myrkkyä saattoi olla Navalnyin tapauksessa. Hän kertoo, että esimerkiksi VX-hermomyrkky on tappavinta ihon kautta saatuna, koska se imeytyy heti verenkiertoon. Nieltynä myrkky alkaa hajota ruuansulatuskanavassa. Sama voi päteä novitshokiin.

Hengitysvaikeuksia, lihasnykäyksiä, kouristeluja

Novitshok vaikuttaa asetyylikoliinin, hermoston erään tärkeän välittäjäaineen toimintaan.

Yleensä luustolihasten toiminta on tahdonalaista, eli lihas supistuu, kun päätämme niin. Esimerkiksi myrkytyksessä ja epilepsiassa lihakset supistelevat kuitenkin tahdonvastaisesti.

Normaalisti hermovälittäjäaine hajoaa nopeasti, mutta novitshok-myrkyt estävät hajoamisen. Myrkytys voi näkyä esimerkiksi hengitysvaikeuksina, lihasnykäyksinä tai kouristeluina. Vakava myrkytystila voi lopulta lamaannuttaa hengityksen tai sydämen toiminnan.

Atropiiniä käytetään vastalääkkeenä tukkimaan vastaanottavat reseptorit, jottei välittäjäaine tartu niihin. Atropiiniä on kuitenkin vaikea annostella turvallisesti, sillä liian suurina annoksina sekin on hermomyrkky.

Paula Vanninen ihmettelee, miksi vasta-ainetta olisi annettu, ellei Navalnyillä olisi ollut tyypillisiä myrkytyksen oireita: pienet pupillit, kouristelua, oksentelua tai hengitysvaikeuksia.

Myrkystä voi jäädä pysyviä hermosto-oireita

Navalnyi kuntoutuu parhaillaan muun muassa fysioterapian ja tasapainoharjoittelun avulla, ja hänen on arvioitu toipuvan täysin. Monille jää kuitenkin myrkytyksestä hermovaurioita.

Novitshokin kehittämisessä mukana olleen tiedemiehen kerrotaan saaneen hermo-oireita, jotka aiheuttivat muun muassa heikkoutta käsiin, maksakirroosia, epilepsiakohtauksia ja keskittymiskyvyttömyyttä. Hän kuoli kärsittyään oireista vuosia.

– On mahdotonta sanoa mitään Navalnyin pysyvistä oireista, kun ei ole ollut häntä hoitamassa eikä ole lääketieteellistä kokemusta, mutta jos hän ei ole altistunut myrkylle kauan, hän voi parantua. Esimerkiksi Iranin ja Irakin sodassa olleet ovat saaneet sariinista loppuelämän kestäviä hermostollisia oireita. Sodassa myrkyn vaikutusaika on pitempi, Vanninen kertoo.

Myrkyt vaikuttavat ihmisiin eri tavoin, joten tappavaa määrää voi olla vaikea arvioida. Vannisen mukaan vaikutus riippuu muun muassa painosta, pituudesta ja terveydentilasta.

Tavoitteena on ollut taisteluaine, jota ei voi havaita

Hermomyrkkyjä esiintyy luonnossa esimerkiksi kasveissa ja bakteereissa, mutta novitshok-myrkyt on kehitetty laboratoriossa erityisen tappaviksi 1970–80-luvulla. Niitä pidetään myrkyllisempinä kuin VX-hermokaasua, joka oli siihen asti yksi tappavimmista kemiallisista aseista.

Vannisen mukaan tavoitteena on ollut kehittää tehokkaampia taisteluaineita, jotka välttävät ilmaisimet. Novitshokin havaitseminen on voinut 1990-luvulla olla mahdotonta, mutta nykyään ehkä ei.

Novitshok-yhdistelmät lisättiin kesäkuun alussa kiellettyjen kemikaalien listalle yhteistyössä länsimaiden ja venäläisten kesken Salisburyn murhayrityksen seurauksena. Novitshok-myrkkyjä ja niiden kaltaisia yhdistelmiä on listalla yli tuhat.

Osa muista hermomyrkyistä toimii novitshok-myrkkyjen kaltaisesti, mutta esimerkiksi clostridium-bakteerien luonnossa tuottamat botuliinit toimivat päinvastoin: ne estävät asetyylikoliinin vapautumista ja lamaavat lihaksen toiminnan.

Toisaalta botuliinia käytetään pienenä annoksena botoxissa, jota pistetään kasvoihin siloittamaan juonteita.

Asetyylikoliini toimii myös aivoissa

Kun hermosolusta lihakseen matkalla oleva signaali tulee liitoskohtaan eli synapsiin, vapautuu asetyylikoliinia. Asetyylikoliini-molekyylit tarttuvat lihassolun puoleisiin reseptoreihin, ja supistumiskäsky jatkaa matkaansa lihassyyssä.

Normaalisti asetyylikoliini irtoaa nopeasti reseptorista ja sitä tuhoava esteraasi-entsyymi hajottaa vapautuneen välittäjäaineen. Jos esteraasi ei toimi normaalisti, signaali ”jää päälle” ja lihas jatkaa kouristumista.

Asetyylikoliini toimii hermovälittäjäaineena myös aivoissa, ja sen tiedetään liittyvän esimerkiksi uni-valvesyklin vaihteluun.

Muutama vuosi sitten erään epilepsiamuodon taustalta löytyi DIRAS1-geenin mutaatio, joka vaikuttaa estävän asetyylikoliinia välittäjäaineena käyttävien synapsien oikeanlaisen toiminnan. Löytö tehtiin professori Hannes Lohen koiragenetiikan tutkimusryhmässä Helsingin yliopistossa.

Nuorilla rhodesiankoirilla todettiin epilepsiaa, joka alkaa voimakkailla lihasnykäyksillä, kun koirat ovat väsyneitä tai vaipumassa uneen. Geeniä ei aiemmin ole liitetty epilepsiaan, ja sitä on alettu tutkia epilepsiapotilailla myös ihmistutkimuksissa.

Lähde: PNAS-lehdessä vuonna 2017 julkaistu artikkeli, ensimmäisinä kirjoittajina F. Wielaender ja R. Sarviaho.

Uusimmat

Fingerpori

comic