Uutiset

Näin presidentti Niinistö esitti operatiivisen "nyrkin" perustamista pääministeri Marinille – Lue viesti sanasta sanaan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö julkaisi viestin, jonka hän lähetti pääministeri Sanna Marinille ennen viime perjantain TP-Utvan kokousta.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus ja presidentti Sauli Niinistö ovat eri linjoilla siitä, tarvitaanko Suomeen operatiivista virkamiesryhmää johtamaan koronaviruksen torjuntatoimien valmistelua. Kuva: Joel Maisalmi
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus ja presidentti Sauli Niinistö ovat eri linjoilla siitä, tarvitaanko Suomeen operatiivista virkamiesryhmää johtamaan koronaviruksen torjuntatoimien valmistelua. Kuva: Joel Maisalmi

Tasavallan presidentin kanslia julkaisi maanantaina presidentti Sauli Niinistön viestin, jonka hän oli lähettänyt torstaina 26.3. pääministeri Sanna Marinille (sd.) ja hallitukselle.

Tässä viestissä hän vaatii kriisiryhmän, operatiivisen ”nyrkin” perustamista koronaviruksen torjuntaan. Marin kieltäytyi tällaisen ryhmän perustamisesta.

Presidentti perustelee viestin julkaisua lukuisilla tietopyynnöillä, joita kanslia on saanut asiasta.

Ensimmäisenä ”nyrkistä” kertoi Iltalehti.

Näin Niinistön viesti kuuluu sanasta sanaan

Arvoisa pääministeri, hyvät ministerit

Pahoittelen, että vaivaan teitä jälleen. Toivon, että aikaa riittäisi lukaista tämä ennen huomista tputvaa.

Paha on vasta edessä ja pahin seuraa sitä. Teiltä vaaditaan kovia päätöksiä ja niitä on myös tehty. Kovat päätökset eivät kuitenkaan yksin riitä, on johdettava myös operatiivisesti ja huolehdittava, että kokonaistilanne on vähintään tiedossa, mieluiten hallittavissa.

Toteamus, että viranomaiset virkavastuulla hoitavat päätösten tavoitteet toteen, ei riitä. Operatiivinen puoli vaatii ennakkotyötä, jotta jo päätöstä tehtäessä tiedetään mihin käytännön toimiin koneisto ryhtyy.

Toistan moneen kertaan esitetyn ajatuksen operatiivisen ”nyrkin” käyttämisestä. Hyvin koottu kriisiryhmä kartoittaa ongelmat, hankkii tiedot, kerää julkisen ja yksityisen osaamisen ja esittää sitten maan hallitukselle tilannekuvaa ja ehdottaa toimenpiteitä. Ryhmä siis omistautuisi kokonaan koronan käsittelyyn.

Tämä ajattelu ei ole mitenkään hallitukselta pois, vaan lisää. Operatiiviset toimet etenevät nopeasti ja hallitusti sitten kun hallitus on linjannut saamistaan punnituista vaihtoehdoista.

Tilanteen kehittyminen tuo tullessaan varmasti haasteita, joita emme osaa ennakoida. Hallituksella on valtavasti töitä lainsäädännön ja yleisten määräysten kehittelyssä. Tiiviisti käytännön asioissa työskentelevä ryhmä takaisi, että rattaat pyörivät säädettyyn tahtiin.

Sauli Niinistö

Näin Marin vastasi presidentille

”Arvoisa Tasavallan presidentti,
Kiitän teitä viestistänne ja tähän mennessä tehdystä yhteistyöstä korona-virusepidemian hillitsemiseksi. Kiitän teitä myös siitä, että olette omalla toiminnallanne ja puheenvuoroillanne kansalaisten suuntaan tukenut työtä kansalaisten terveyden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Olette oikeassa siinä, että tarvitsemme ennakoivaa valmistelua. Päätösten on tärkeä perustua virkavastuulla valmistelluille esityksille, joiden tukena on kattava tilannekuva ja operatiivinen ennakointikyky. Samalla vastuusuhteiden tulee säilyä selkeinä, niin valtioneuvoston vastuun kuin yksittäisen valmistelijan virkavastuunkin. Vastuiden selkeys on oleellista myös ulospäin kun kriisi korostaa tarvetta viestiä suomalaisille tilanteesta. Otan hallituksen puolesta harkintaani tekemänne ehdotuksen kriisiryhmästä. Keskustelemme asiasta valtioneuvoston jäsenten kesken.
Sanna Marin
Pääministeri”

Marin kommentoi viestintää sunnuntaina

Sekä presidentti Niinistö että pääministeri Marin kertoivat jo aiemmin, ettei viestinvaihtoa käsitelty TP-Utvassa perjantaina.

Sunnuntaina Marin kuitenkin otti kantaa keskusteluun Twitterissä.

– Kriisiaika ei ole se hetki, jolloin kyseenalaistetaan toimivaltaisten viranomaisten osaaminen ja kyky, tai uudistetaan johtamisen rakenteen. Kriisissä tehdään päätöksiä ja toimitaan sen tiedon pohjalta, joka on käytettävissä. Hallinnon tehtävä on toimeenpanna linjaukset.

Hän viittasi seuraavassa viestissään myös presidenttiin.

– Yhtälailla on tärkeää pitää yllä mutkatonta vuoropuhelua instituutioiden välillä. Nähdäkseni keskusteluyhteys valtioneuvoston, eduskunnan ja presidentin välillä on ollut suora ja toimiva.

Uutista on päivitetty kello 17.55 pääministeri Marinin vastauksella presidentti Niinistölle.

Uusimmat

Fingerpori

comic