Lounais-Häme Uutiset Helsinki

Näin rajua hintojen nousua ei ole tällä vuosituhannella ennen nähty - Inflaatio roihahti 5,8 prosenttiin maaliskuussa

Ostovoima murenee, kun hintaralli laajenee polttoaineista muualle.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvistin mukaan huomio on toistaiseksi keskittynyt polttoaineiden kallistumiseen, vaikka kuluttajahintojen nousu on laajentunut muuallekin. Kuva: Antti Aimo-Koivisto
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvistin mukaan huomio on toistaiseksi keskittynyt polttoaineiden kallistumiseen, vaikka kuluttajahintojen nousu on laajentunut muuallekin. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kuluttajahinnat nousivat maaliskuussa ennätysmäistä 5,8 prosentin tahtia, kertoi Tilastokeskus torstaina. Hintojen nousu kiihtyi selvästi helmikuusta, jolloin kirjattiin 4,5 prosentin lukema.

Inflaation kiihtymiseen vaikutti muun muassa sähkön, bensiinin, dieselin sekä omakotitalojen peruskorjausten kallistuminen. Euroalueen inflaatio oli ennakkotietojen mukaan maaliskuussa 7,5 prosenttia.

Asuntoluottolaitos Hypon ekonomisti Juho Keskinen totesi, että inflaatio on viimeksi ollut Suomessa tätä korkeammalla tasolla 1990-luvun alussa, elokuussa 1990.

–  Hintojen nousu uhkaa kiihtyä vielä entisestään tulevina kuukausina, sillä kohonneet kustannukset siirtyvät tuotehintoihin ja palkkoihin vasta viiveellä, Keskinen kirjoitti katsauksessaan.

Nousu tuntuu erityisesti öljy- ja sähkölämmitteisten talojen lämmityskustannuksissa, mutta muutkin asumisen kulut ovat nousussa. Keskinen ennakoi, että taloyhtiöiden yhtiökokouksissa nähdään tänä keväänä historiallisen laajoja vastikkeiden nostoja.

Asuntovelalliset ovat pian uudessa tilanteessa. Lainoista joutuu kohta maksamaan korkoja eikä pelkästään marginaalia kuten viime vuosina on ollut tapana.

–  Myös korot ovat olleet nousussa, ja 12 kuukauden euribor-korko nousi tiistaina plussalle ensi kertaa yli kuuteen vuoteen. Etumerkin vaihtuminen oli vain ajan kysymys – markkinoilla yleisimmän viitekoron ennakoidaan asettuvan noin 1–2 prosentin tasolle vuoden kuluttua.

Ostovoima laskee nyt rajusti

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist huomautti, että vaikka huomio on toistaiseksi keskittynyt polttoaineiden kallistumiseen, on kuluttajahintojen nousu laajentunut muuallekin.

–  Erityisesti ruuan kallistuminen on kiihtynyt. Lisäksi jo aika monet yksittäiset tuotteet ja palvelut kännyköistä hotellimajoitukseen kallistuvat nyt joko kysyntäpaineen tai tuotantohaasteiden seurauksena, Appelqvist sanoi pikakommentissaan.

Ilmiöstä kertoo kuluttajahintojen nousu helmikuusta maaliskuuhun, joka ylsi poikkeukselliseen 1,5 prosentin lukemaan. Kuukausinousuun vaikutti muun muassa bensan, reseptilääkkeiden ja vaatteiden kallistuminen.

Epävarmuus on suurta, mutta Appelqvistin mukaan jo nyt on selvää, että inflaatio on riesana pitempään kuin aiemmin luultiin. Alkuvuodesta ekonomistit odottivat hintapaineiden hellittävän melko nopeasti, mutta nyt helpotusta odotetaan vasta ensi vuodelle.

–  Pidemmän päälle inflaation pysyminen korkeana edellyttäisi silti vahvempaa kytkentää palkkakehitykseen. Toistaiseksi siitä ei ole juuri merkkejä, vaan päinvastoin kansalaisten ostovoima supistuu nyt poikkeuksellisen rajusti.

Uusimmat

Fingerpori

comic