Uutiset

Näin toimii pakkopalautuksia vastustavien verkosto: ei johtoa, pikaviesti kutsuu mielenosoituksiin

Turvapaikanhakijan hätäviesti leviää pikaviestipalvelussa sekä muille turvapaikanhakijoille että luotetuille suomalaisille. Tukijoukkoverkosto reagoi viestiin ja on paikalla nopeasti.

Tulijoita voi olla vain yksi, jos kyseessä on vaikkapa avuntarve viranomaiskeskustelussa. Ihmisiä kokoontuu paikalle kymmeniä tai satakin, jos kyseessä on mielenosoitus.

Verkostoja toimii Suomessa useita, mutta yksi aktiivisimmista on Stop Deportations Finland.

-Verkosto toimii hyvin spontaanisti. Ihmiset lähtevät liikkeelle itse – ilman johtoa tai markkinointikoneistoa. Ei ole hierarkiaa tai komentoketjua, kertoo Harri Simolin, yksi verkoston noin sadasta aktiivisimmasta jäsenestä.

Verkosto yhdistää monenlaista väkeä.

-Osallistujia on aina radikaaleista toimijoista rukouksen voimaan uskoviin, mutta valtaosa on aivan tavallisia ihmisiä.

Verkosto pyrkii vaikuttamaan julkiseen mielipiteeseen mielenilmauksin. Se vaatii pakkopalautusten lopettamista ja haluaa, että Maahanmuuttoviraston turvapaikkakäytännöt tarkistetaan. Myös ulkomaalaispoliisin käännytystoimien lainmukaisuus tulisi sen mielestä tutkia.

Laajuutta vaikea arvioida

Mielenosoitukset ovat toiminnan näkyvin toiminnan, mutta eniten aktivistien aikaa vie Simolinin mukaan viranomaistoiminnan epäselvyyksiin tai karkotettavien oikeusturvaan puuttuminen.

Itseohjautuminen on toiminnan edellytys, koska mielenilmauksia ei juuri pysty etukäteen suunnittelemaan.

-Viranomaiset eivät kerro esimerkiksi palautuslentojen ajankohtaa, hän lisää.

Verkoston laajuutta on Simolinin mukaan vaikea arvioida, sillä osallistujia tulee ja menee. He toimivat myös limittäin useissa eri ryhmissä.

Erilaiset turvapaikanhakijoita ja paperittomia maassa olijoita auttavat tukiverkostot ovat niin tuore ilmiö, että niitä ei ole vielä ehditty syvemmin tutkia.

Esimerkiksi Stop Deportations syntyi alkuvuodesta turvapaikanhakijoiden organisoiman Helsingin Rautatientorin mielenosoituksen tukemiseksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic