Uutiset

Näin Turun puukottaja radikalisoitui – Tutustui Isisin materiaaliin, halusi kuolla marttyyrina

Turun joukkopuukotuksesta epäilty Abderrahman Bouanane radikalisoitui noin kolme kuukautta ennen elokuista iskua vähitellen vuonna 2017, kertovat tänään julkisiksi tulleet haastehakemus ja esitutkintamateriaali.

Bouanane oli mielestään terroristijärjestö Isisin taistelija ja toimi sen asialla. Haastehakemuksen mukaan epäilty on sanonut, että länsiliittouman tekemät iskut Syyriassa olivat yksi motiivi toteuttaa teko Suomessa.

Esitutkinnassa epäilty on kertonut, että hän radikalisoitui ramadanin jälkeen. Viime vuonna ramadan oli touko-kesäkuussa. Siihen aikaan marokkolaismies alkoi tutustua Isisin materiaaliin, kuten videoihin.

Tuenilmaus Isisille somessa

Ennen Turun väkivallantekoja Bouanane ilmaisi tukensa Isisille sosiaalisessa mediassa.

Tekoihin valmistautuessaan Bouanane on kirjoittanut julistuksen, jossa hän tuo esiin tekojensa taustalla vaikuttavan ideologian ja osoittaa tukensa Isisille ja sen tavoitteille, haastehakemuksessa kerrotaan.

Lisäksi hän on kuvannut kirjallisena laatimansa manifestin videolle. Videolla epäilty ilmaisi myös toiveensa kuolla tekojensa jälkeen marttyyrina. Bouanane julkaisi videon Isis-myönteisissä Telegram-viestipalvelun ryhmissä.

Lopullisen päätöksen iskun ajankohdasta epäilty teki tekoja edeltäneenä yönä. Ennen kuin Bouanane kuvasi ja julkaisi videon, hän otti mukaansa kaksi teräasetta, joilla hän suunnitteli toteuttavansa henkirikoksia.

Turun puukotuksista epäilty Bouanane oli saanut Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta esitutkinnassa ei ole käynyt ilmi, että se olisi ollut syy teoille.

Näkyvyyttä terroristijärjestölle

Bouananea syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä. Syyttäjä vaatii hänelle elinkautista vankeusrangaistusta.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen katsoo haastehakemuksessa, että Bouanane toimi terroristisessa tarkoituksessa, kun hänen oli tarkoitus aiheuttaa vakavaa pelkoa sekä Suomen että muiden Euroopan valtioiden väestön keskuudessa.

Syyttäjän mukaan epäilty on toteuttanut teot yllättäen ja äärimmäistä väkivaltaa käyttäen. Puukotukset tapahtuivat keskeisellä julkisella paikalla, kun liikkeellä oli paljon ihmisiä.

18. elokuuta Bouanane jatkoi väkivallantekoja nopealla tahdilla, kunnes poliisi pysäytti hänet ampumalla ja etälamautinta käyttämällä. Ensin epäilty suunnitteli tappavansa Suomen puolustusvoimiin kuuluneita henkilöitä, mutta hän luopui suunnitelmasta. Lopulliset kohteet valikoituivat Turun kauppatorilla ja sen läheisyydessä sattumanvaraisesti.

Syyttäjän näkemys on, että Bouanane on tavoitellut teoilleen ja edustamalleen Isisin ideologialle laajaa julkista näkyvyyttä sekä mieltänyt palvelevansa Isisin toiminnan tarkoitusta ja tavoitteita.

Puolustus on kiistänyt terroristisessa tarkoituksessa tehdyt murhat ja murhien yritykset, mutta Bouanane on myöntänyt kaksi tappoa ja tapon yritykset. Omasta mielestään epäilty oli kuitenkin tekemässä terroritekoa.

Epäilty on todettu mielentilatutkimuksessa syyntakeiseksi, eli olleen tekojen aikaan täydessä ymmärryksessä.

Turun puukotusten oikeuskäsittely alkoi tänään tiistaina valmistelevalla istunnolla Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic