Uutiset

Nainen nousemassa ensi kertaan Euroopan komission johtoon – Ursula von der Leyen on syntynyt kirjaimellisesti Brysseliin

Ursula von der Leyen on toiminut Saksan puolustusministerinä vuodesta 2013. Hän piti maanantaina tiedotustilaisuuden helikopteriturmasta Saksassa. Kuva: FRIEDEMANN VOGEL
Ursula von der Leyen on toiminut Saksan puolustusministerinä vuodesta 2013. Hän piti maanantaina tiedotustilaisuuden helikopteriturmasta Saksassa. Kuva: FRIEDEMANN VOGEL

Muutama vuosi sitten silloinen puolustusministeri Jussi Niinistö saapui Berliinissä puolustusministerien kokouksesta, jota Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen oli vetänyt puheenjohtajana.

Kysyimme häneltä arviota von der Leyenistä. Niinistö hymyili vienosti ja totesi, että von der Leyen on tarkkaan perillä siitä, mistä puhutaan.

Myöhemmin von der Leyenin lehdistötilaisuudessa kävi ilmi, mitä pienoinen hymy johtui.

Saksan ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri on lääketieteen tohtori, joka opettelee tarkkaan asiat, joita hän hoitaa.

Von der Leyen on älykäs ja voimakas persoona, jolle huonosti valmistautuneiden poliitikkojen on turha tulla selittämään puuta heinää.

Von der Leyen menee läpi siitä, mistä hän tahtoo: akateemisen uran ja poliittisen työn ohella hän on synnyttänyt ja kasvattanut seitsemän lasta.

Ministeripesti 14 vuotta

Saksan liittohallituksessa kristillisdemokraattinen von der Leyen on toiminut ministerinä 14 vuotta.

Puolustusministerinä hän on toiminut kuusi vuotta.

Sitä ennen hän on työskennellyt niin työ- ja sosiaaliministerinä kuin vanhusten, naisten ja nuorten asioista vastaavana ministerinäkin.

Ala kuin ala, von der Leyen on ottanut asiat haltuun ja toiminut tehokkaasti.

Von der Leyenin vahvuus on myös hänen ongelmansa.

Häntä on aiemmin pidetty liittokansleri Angela Merkelin yhtenä vahvana seuraajaehdokkaana Saksan liittokansleriksi.

Kun tuli aika valita uusi puheenjohtaja seuraamaan Angela Merkeliä Saksan kristillisdemokraattien johtoon, hänen nimensä ei kuitenkaan enää ollut esillä.

Saksan puolustusministerinä hän ajautui kahnauksiin kenraalikunnan kanssa.

Von der Leyen esimerkiksi laittoi kuriin Saksan kasarmeilla esiin tulleita sotilaiden äärioikeistolaisia tempauksia tavalla, jossa hän astui sotilasjohdon varpaille. Kenraalikunnassa tätä ei ole unohdettu.

Epäonnistuneita hankkeita ja hankintoja hän on penkonut niin tarmokkaasti, että moni on ärsyyntynyt.

Von der Leyen eroaa Merkelistä

Angela Merkelin menestys perustuu siihen, ettei hän helposti herätä kenenkään ärtymystä vaan hän pystyy helpohkosti esiintymään sovittelijana, kun eri osapuolten välit ovat tulehtuneet.

Von der Leyen on hyvin erilainen.

On helppo kuvitella tilanne, jossa Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hermostuvat naiseen, joka säteilee valmiutta näyttää herroille kaapin paikka.

Kreikan talouskriisin pahimpina hetkinä von der Leyenin tyyli olisi toiminut Ateenassa yhtä rauhoittavasti kuin dynamiitin heittäminen tuleen.

Syntynyt ja kasvanut Brysselissä

EU-kuvioihin kielitaitoinen von der Leyen istuu sinänsä hyvin.

Hän on syntynyt ja kasvanut Brysselissä, jossa hänen isänsä työskenteli komission virkamiehenä.

Myöhemmin von der Leyen opiskeli Britanniassa.

Kun hänen tohtoriaviomiehensä teki tutkimusta Stanfordin huippuyliopistossa Kaliforniassa, von der Leyen tutustui Yhdysvaltoihin kotirouvan näkökulmasta.

Monilahjakkaan von der Leyenin sukutausta on myös täynnä menestystarinoita.

Brysselin vuosien jälkeen hänen isänsä toimi Ala-Saksin osavaltion pääministerinä. 1800-luvulla hänen sukunsa kuului Venäjän menestyneimpiin kauppiassukuihin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti