Uutiset

Naiset jäävät tienesteissään reilusti miehistä jälkeen – "Miehet ottavat enemmän riskejä, naiset ovat varovaisia"

Miehet edustavat usein listojen ääripäitä: he sekä menestyvät parhaiten että pärjäävät huonoiten. Naiset ovat turvallisesti siinä välissä.

Viime vuonna naisista eniten tienasi Ulla Sjöström yhteensä 9,09 miljoonan euron verotuloilla. Niistä yli yhdeksän miljoonaa euroa oli pääomatuloa.

Suomen kovatuloisimpien listalla Sjöström kipusi kuitenkin vasta sijalle 28. Sjöströmin edellä naisista on vain vuonna 1907 syntyneen Greta Sandellin kuolinpesä, sijalla 23.

Seuraava nainen löytyy listan sijalta 39, Ehrnrooth-sukuun kuuluva perijätär Elsa Fromond 6,4 miljoonan euron pääomatuloillaan.

Naisista kovimmat ansiotulot tahkosi Fiskarsin toimitusjohtaja Jaana Tuominen, lähes 570 000 euroa. Pääomatuloja hänellä oli noin viisi miljoonaa euroa, ja tienesteillään hän nousi listan sijalle 50.

Vuonna 2017 sadan eniten ansio- ja pääomatuloja saaneen suomalaisen joukossa on vain 13 naista.

Miksi naiset tienaavat niin paljon vähemmän kuin miehet?

Miehet ottavat riskejä

Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professori sekä Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius toteaa, että isoissa firmoissa johtajina on edelleen enemmän miehiä kuin naisia.

– Toinen ryhmä, josta löytyy paljon tienaavia, on yrittäjät.

Naisten ja miesten yrittäjyydessä on kuitenkin eroa. Rothoviuksen mukaan naiset perustavat yrityksiä, joissa ei välttämättä tehdä huipputuloja, mutta riskikään ei ole suuri, esimerkiksi kampaamoita.

Miesten perustamat yritykset liittyvät tekniikkaan ja peleihin, jotka voivat kasvaa ja tuottaa hyvin.

– Ehkä naiset hakevat turvatumpaa elämää kuin miehet. Miehet ovat valmiita ottamaan riskejä, laittavat omakotitalon pantiksi, aloittavat firman ja sillä tavalla yrittävät rikastua.

Kolikolla on kuitenkin toinen puoli. Miehet edustavat tilastoissa myös toista kärkipäätä.

– Miehiä on enemmän niissä, joilla menee kaikista huonoimmin. Miehet ottavat elämässään sekä taloudellisesti että muuten enemmän riskejä, ja se näkyy tilastojen molemmissa päissä, Rothovius muistuttaa.

Naiset pelaavat sijoituksissakin varman päälle

Miesten rohkeus riskeerata näkyy myös sijoittamisessa. Sijoittajissa on Rothoviuksen mukaan enemmän miehiä kuin naisia, ja he myös sijoittavat mieluummin osakkeisiin.

– Naiset pelaavat varman päälle ja sijoittajat usein vuokra-asuntoihin.

Varovaisuudestaan huolimatta, tai juuri sen vuoksi, naiset ovat keskimäärin parempia sijoittajia kuin miehet.

– Naiset ovat enemmän osta ja pidä -sijoittajia. Miehet taas lähtevät hakemaan isoja tuottoja isoilla riskeillä, ja joskus he onnistuvat, Rothovius sanoo.

Sijoittamisessakin miehet sijoittuvat sekä parhaimpaan että heikompaan päähän, naisten pysytellessä keskivaiheilla.

Omaisuuden kartuttamiseksi Rothovius kehottaa naisia ryhtymään yrittäjiksi.

– Jos haluaa päästä huipulle eikä ole perinyt mitään tai sattunut voittamaan rahapeleissä, yrittäminen on paras keino. Silloin on pakko ottaa riskejä.

Tämän hetken kuuma ala on hoivabisnes, jossa naisetkin Rothoviuksen mukaan pärjäävät. Tosin rikastumaan hoiva-alalla pääsee yleensä vasta sitten, kun myy yrityksen.

Suomen rikkaimmat yleensä perijöitä

Helsingin Sanomien mukaan Ulla Sjöströmin isä oli teollisuusneuvos Launo Laakkonen, joka perusti vuonna 1953 metalliyhtiö Temetin. Helsingissä Herttoniemessä toimiva Temet on erikoistunut väestönsuojissa tarvittaviin tuotteisiin.

Laakkonen kuoli huhtikuussa 2009, ja viime vuonna Temet myytiin Väistö Groupille. Kauppaa edeltäneenä vuonna 2016 Temetin liikevaihto oli vajaat 20 miljoonaa euroa ja liikevoitto noin kolme miljoonaa euroa.

Rothoviuksen mukaan parhaiten tienaavissa suomalaisissa on usein perijöitä, olivat he sitten miehiä tai naisia.

– Vanhemmat tai isovanhemmat ovat aikoinaan perustaneet yrityksen, josta nuoremmat polvet hyötyvät. Aika harvassa ovat he, jotka ensimmäisessä sukupolvessa pääsevät listoille.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti