Uutiset

Naiset pääsevät vihdoin rattiin Saudi-Arabiassa – nyt naisilla on ajo-oikeus kaikissa maailman maissa

Saudi-Arabian uskonnollinen sivistyneistö ja äärikonservatiivinen kulttuuri ovat pitkään ylläpitäneet ajatusta siitä, että saudinaisten ei tule ajaa autolla ja, että naiset ovat vaaraksi liikenteelle.

Vuosikymmenten vääntö on kuitenkin päättynyt, sillä naisten ajo-oikeus astui voimaan tänään sunnuntaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

-Olemme valmiit, ja tämä tulee muuttamaan elämämme kokonaan, totesi Samira al-Ghama, yksi ensimmäisistä ajokortin saaneista naisista Reutersille.

Aikaisemmin saudinaiset ovat olleet täysin riippuvaisia miehistään, isistään, veljistään ja autonkuljettajistaan, mikäli ovat halunneet liikkua kaupungilla tai hoitaa arkipäiväisiä asioita.

Maan kuningas Salaman määräsi ajokiellon poistamisesta viime syyskuussa sen jälkeen, kun hänen poikansa, kruunuprinssi Mohammed bin Salman oli ajanut voimakkaasti eteenpäin muutosta. Mohammed bin Salaman on ollut Saudi-Arabian modernisaation yksi merkittävimmistä puolestapuhujista.

Kruunuprinssin tavoitteena on uudistaa maataan sekä taloudellisesti että kulttuurillisesti.

Naisten ajo-oikeudesta hyötyä myös taloudelle

Toistaiseksi ajokortin saaneita saudinaisia on vähän, mutta ajokelpoisia kuljettaja nähtäneen sen jälkeen, kun naiset pääsevät suorittamaan ajokortteja uusissa valtion johtamissa autokouluissa.

Reutersin mukaan naisten ajo-oikeudesta tulee olemaan hyötyä myös valtion taloudelle, sillä esimerkiksi automyyjät ja vakuutusyhtiöt saavat lisää asiakkaita. Ajokortin myötä naisten vapaus lisääntyy, minkä johdosta on todennäköistä, että naisia nähdään jatkossa enemmän myös työelämässä

Kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä uudistuksiin. Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan äärikonservatiivisissa perheissä naisten ajo-oikeutta vastustetaan edelleen, ja aikaisemmin kieltoa vastaan kampanjoineita aktivisteja istuu yhä vankiloissa samalla kun heidän kanssasisarensa saavat nyt laillisesti ajaa autoa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti