Uutiset

Naisten ammattinimikkeitä: Enkeli, varis ja massakarhu

Pahvitehtaassa oli erikseen miesten ja naisten työt. Miehet työskentelivät vaarallisilla koneilla, kun kuusipöllejä katkottiin ja kuorittiin.

Pahvikoneilla työskentelevät naiset olivat massakarhuja. Täytyi olla karhun voimat märkien arkkinippujen nostamiseen, vaikka pahvin leikkaaminen katajakepillä olikin kevyempää.

Korkea kuivaamorakennus oli naisten valtakunta, he olivat variksia. Kuivaamossa oli kuumaa ja naiset kiipeilivät parrujen päällä ripustamassa arkkeja kuivumaan.

Tehdaskierroksen lopulla tullaan enkelien työtilaan. Enkeli oli nainen, jota punnitsi pahviarkkeja yksi kerrallaan ja lajitteli ne lokerikkoon painon mukaan.

Tunnetuin lajittelija on Maria Mattsson, tehtaan pitkäaikaisin naistyöntekijä vuosina 1884–1936. Maria seisoi omalla paikallaan punnitusvaa´an edessä 52 vuotta. Lankkulattiassa näkyy hänen jalkojensa kuluttamat painaumat.

-Hänen ei tarvinnut edes punnita arkkeja, sillä hän erotti pahvin laadun sormillaan, kertoo opas Aino Tillanen.

Eläkkeelle Maria jäi vastentahtoisesti vasta 77-vuotiaana.

Iäkkäin eläkkeelle jäänyt mies oli 86-vuotias yövahti. Tehdas oli työntekijöilleen rakas, vaikka työpäivät olivat pitkiä. Myös lauantaisin tehtiin kaksitoista tuntia vuoteen 1917 saakka.

Työväen asumisesta kertoo kosken itäpuolella sijaitseva Lipun torppa. Se on ollut perimätiedon mukaan venäläisen rajavartijan mökki, sillä koskessa kulki aiemmin Ruotsin ja Venäjän raja.

Isällinen patruuna Gottlieb Kreidl huolehti työläisistä ja heidän lapsistaan. Tehtaalla oli terveyssisar, ja kylään perustettiin kansakoulu.

Tehtaassa ei käytetty lapsityövoimaa, vain uitossa oli nuoria poikia mukana.

Puistopuutarhuri Pirkko Koskinen ajaa minitraktorilla patruunan pytingin luona. Patruunan puisto on keskeinen osa tehdasmiljöötä, ja 1900-luvun alun lajistoa säilytetään.

-Viinipuodin lähellä kasvaa iso mantsurianjalopähkinä, hän näyttää komeaa puuta, joka on istutettu 1900-luvun alkupuolella.

Puistossa on ollut keilarata, mutta nykyisin siitä on jäljellä enää toinen paviljonki. Vaikka puisto sijaitsee aivan tehtaan vierellä, se on ollut aidattu herrasväen alue.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic