Uutiset

Näkökulma: Hallituksen aiempaa helpompi säilyttää kasvonsa, jos kenraalit valitsevat amerikkalaisen hävittäjän – Biden on Trumpia luontevampi asekauppakumppani

Punamultahallituksen on helpompi perustella kannattajilleen 10 miljardin euron kauppa presidentti Joe Bidenin hallinnon kanssa, jos Suomi päätyy amerikkalaiseen hävittäjään. Hallituksessa Yhdysvallat ei ole kaikille mieluisin ilmansuunta hankintamaana. Turvallisuuspolitiikassa hävittäjän kotimaa on signaali puolustusyhteistyökumppaneille ja Venäjälle.
Hornet-kauppa runnottiin vuonna 1992 läpi presidentti George Bushin aikana. Suomi siirtyi hetkessä edellisvuoden lopussa hajonneen Neuvostoliiton kyljestä Yhdysvaltain asekauppakumppaniksi. Kuva: Eriika Ahopelto
Hornet-kauppa runnottiin vuonna 1992 läpi presidentti George Bushin aikana. Suomi siirtyi hetkessä edellisvuoden lopussa hajonneen Neuvostoliiton kyljestä Yhdysvaltain asekauppakumppaniksi. Kuva: Eriika Ahopelto

Suomi valitsee ensi vuonna yhden viidestä hävittäjäjärjestelmästä seuraavaksi 40 vuodeksi.

Vaihtoehdoista kaksi on amerikkalaisia, joista molemmat eli F-35 ja Super Hornet kuuluvat ennakkosuosikkeihin.

Puolustushallinto tekee tarkan suorituskykyanalyysin ja sen perusteella ehdottaa suosikkiaan ehdokkaista, jotka täyttävät Suomen kauppaehtojen minimivaatimukset.

Hallitus sinetöi kaupan. Hallituksen on vaikea valita toisin kuin puolustushallinto esittää.

Poliittinen puoli ei merkityksetön

Vaikka hävittäjäarviointi etenee maanpuolustus edellä, on mahdoton unohtaa kaupan poliittista puolta.

Hallituspuolueiden poliitikot ovat nostaneet esiin, että pitäisi suosia eurooppalaista tai jopa läheisimmän kumppanimme Ruotsin tarjoamaa hävittäjää.

Vasemmistoliiton eduskuntavaaliohjelman 2019 mukaan hävittäjää ei pidä hankkia sotaa käyvistä maista. Tällöin valinta olisi ruotsalainen Gripen.

Puolue on sitoutunut hallitusohjelmaan, mutta Lännen Median kyselyn mukaan lähes kaikki sen vastanneet sen kansanedustajat lykkäisivät hankintaa ja pienentäisivät hankintabudjettia (LM 7.6.2020). Puolet vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä vastasi.

Myös europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) ja valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) ovat aiemmin liputtaneet ruotsalaisvaihtoehdon puolesta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi eduskuntavaalien 2019 alla, ettei amerikkalaisia hävittäjiä pitäisi ostaa, jos Yhdysvallat ei ole Pariisin ilmastosopimuksessa. Haavisto nosti edellisen presidentinvaalikampanjansa aikana aiemmin Gripenin esiin erikseen vaihtoehtona.

Osa edustajista arvelee, että kenraalit ovat jo valinnan tehneet. Vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho epäili torstaina, että HX-hankkeella betonoidaan ulko- ja turvallisuuspolitiikka Pentagonin kylkeen 40 vuodeksi.

Puolustushallinnolle helpotus

Kuten edellä nähdään, monelle johtavalle poliitikolle ajatus amerikkalaisen hävittäjän valinnasta ei ole mieluinen.

Siksi puolustushallinnossa taatusti huokaistaan helpotuksesta, että kauppaa hierotaan ensi vuonna presidentti Joe Bidenin hallinnon kanssa eikä presidentti Donald Trumpin hallinnon, jos amerikkalaiseen päädytään.

Politiikassa asiat ovat usein sitä, miltä näyttävät. Vaikka Bidenista tulisi Trumpia ärhäkämpi ja sotaisampi presidentti, hän on silti helpompi ideologialtaan hyväksyä Suomen punamultahallitukselle.

Biden on myös palauttamassa Yhdysvallat Haaviston peräänkuuluttamaan Pariisin ilmastosopimukseen.

TP-Utva pohtinee vaihtoehtoja

Sitten on vielä syvän turvallisuuspolitiikan puoli, josta tuskin keskustellaan julkisesti ennen hävittäjävalintaa.

Pienessä TP-Utvan eli presidentin, pääministerin ja ulko- ja turvallisuuspolitiikan avainministerien pöydässä keskustelu varmasti käy tiiviinä.

Suomen pitää miettiä, millaisen signaalin se antaa toiseksi tärkeimmälle puolustusyhteistyökumppanilleen Yhdysvalloille, jos valitsee muun kuin amerikkalaisen hävittäjän amerikkalaisen Hornetin seuraajaksi.

Samoin Suomen pitää miettiä signaalia tärkeimmälle puolustusyhteistyökumppanilleen Ruotsille.

Näiden kahden tarjoajamaan ero tosin on siinä, että toisella on maailman suurimmat asevoimat ja toinen on ajanut asevoimansa lähestulkoon alas.

Sama pohdinta pätee myös eurooppalaisen Eurofighterin tai ranskalaisen Rafalen kannalta. EU on Suomen tärkein turvallisuuspoliittinen viiteryhmä myös ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon mukaan. EU:n ongelma on hajanaisuus ja se, ettei se puolustuksessa korvaa Natoa.

Näistä pohdinnoista seuraa, että hävittäjävalinnan ilmansuunta on signaali myös Venäjälle. Sillä signaalilla on oma, eikä vähäinen vaikutuksensa.

Uusimmat

Fingerpori

comic