Uutiset Helsinki

Näkökulma: Orpo ja Halla-aho löysivät yhteisen sävelen jopa yllättävän monissa kysymyksissä

Oppositiojohtajat, kokoomuksen Petteri Orpo ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho olivat samaa mieltä useista teemoista keskiviikkoaamuna järjestetyssä väittelyssä, kirjoittaa politiikan ja talouden toimittaja Kirsi Turkki. Molemmat olivat esimerkiksi sitä mieltä, että Suomen lainsäädäntö ei ole ajan tasalla maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä. Talouspolitiikassa kumpikin puolue keventäisi verotusta. Koronaa oppositiojohtajat torjuisivat hallitusta kovemmin keinoin.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho väittelivät politiikan toimittajien järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä. Kuva: Kirsi Turkki
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho väittelivät politiikan toimittajien järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä. Kuva: Kirsi Turkki

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kohtasivat politiikan toimittajien järjestämässä väittelytilaisuudessa Helsingissä.

Ajankohtainen teema oli turvapaikkapolitiikka, josta perussuomalaiset jättää tänään eduskunnassa välikysymyksen. Kokoomus päätti tiistaina, että se ei lähde mukaan välikysymykseen, vaan jättää hallitukselle oman epäluottamuslauseensa.

Orpo korosti, että kokoomus kokee perussuomalaisten tavoin erittäin suurta epäluottamusta hallituksen toimintaa ja sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) sekavia lausuntoja kohtaan liittyen Kreikan tilanteeseen. Kreikka on ilmoittanut jättävänsä turvapaikkahakemukset käsittelemättä kuukauden ajaksi.

Perussuomalaisten välikysymykseen kokoomus ei voi mennä mukaan siksi, että perussuomalaiset ottaa samassa yhteydessä laajemmin kantaa maahanmuuttopolitiikkaan ja vaatii sisärajatarkastusten ottamista käyttöön Euroopassa. Orpon mukaan kokoomukselle on tärkeää, että Euroopan ulkorajat toimivat, mutta EU:n sisäistä liikkuvuutta suojellaan, koska nyt Euroopassa ei ole valtavia määriä vaeltavia pakolaisia. EU:n sisäinen liikkuvuus on elinkeinoelämänkin etu.

Kumpikin oppositiojohtaja piti välttämättömänä maahanmuuttoon liittyvän lainsäädännön uudistamista.

Halla-ahon mukaan pakolaisuutta koskeva sopimusjärjestelmä ei vastaa realiteetteja.

– Kun siirtolaispaine tulee pahenemaan, niin sitä ei voida käsitellä nykyisillä työkaluilla, jotka on luotu toisen maailmansodan jälkeen aivan erilaiseen tilanteeseen.

Orpo sanoi näkevänsä tilanteen pitkälti samankaltaisena kuin Halla-aho. Lainsäädäntö ei ole varautunut riittävästi. Kokoomus haluaisi tarkastella valmiuslakia ja olisi valmis tarvittaessa jäädyttämään turvapaikkahakemukset.

Työkaluja Halla-ahon mukaan on myös nyt, jos niitä vain halutaan käyttää. Halla-aho viittaisi Suomen houkutustekijöihin, kuten asumisperusteiseen sosiaaliturvaan ja löysään perheenyhdistämislainsäädäntöön.

Verotuksen keventäminen yhdistää

Kumpikin oppositiojohtaja näki Suomen taloustilanteen vaikeana. Orpon mukaan Suomi on käytännössä jo taantumassa. Halla-aho kuvasi taloustilannetta lohduttomaksi.

Sekä Orpo että Halla-aho olisivat keventämässä työn ja yrittämisen verottamista. Halla-aho arvosteli, että vasemmisto rahoittaa menolisäyksiä yliverottamalla, kun tärkeää olisi nimenomaan keventää työn ja yrittämisen verottamista.

Orpon mielestä hallituksen pitäisi nyt suunnata elvytysvaransa uudelleen.

– Hallitus elvyttää miljardeilla, mutta ne eivät mene oikeaan paikkaan, ne pitäisi katsoa uudelleen.

Orpo korosti myös rakenteellisten uudistusten merkitystä. Hänen mukaansa hallitus ei ole toteuttamassa tarvittavia keinoja, kuten ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista tai muutoksia eläkeputkeen.

Maailmalla reagoidaan koronaan Suomea kovemmin keinoin

Oppositiojohtajat ottaisivat hallitusta kovemmat keinot käyttöön korona-viruksen torjumisessa.

Orpon mukaan nyt on syntynyt kuva, että muualla maailmalla otetaan torjuntatoimissa kovempia keinoja käyttöön. Esimerkiksi Ruotsi on asettamassa rajoituksia yleisötapahtumiin.

Halla-aho sanoi, että passiivisuus ja perusteeton optimistisuus ovat levinneet hallituksen piirissä.

– Nyt on ponnekkaasti ilmaistava, että suuria yleisötilaisuuksia ei pitäisi järjestää.

Suomessa on viimeisen vuorokauden aikana todettu ainakin 17 uutta korona-tartuntaa. Yhteensä tartuntoja on nyt Suomessa todettu 57.

Uusimmat

Fingerpori

comic