Uutiset

Näkökulma: Perussuomalaiset kalastelevat kummallisilla vihjailuillaan laman uhrien ja heidän jälkeläisten sympatiaa

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari jatkaa presidentinvaalikampanjassaan esille nostamaansa teemaa saada totuuskomissio selvittämään 1990-luvun pankkikriisin tapahtumia. Pontimena ovat kampanjan aikana toreilla kuullut kertomukset siitä, millaista on ollut elää 20 vuotta ilman luottotietoja.

Huhtasaari on oikeassa siinä, että pankkikriisin aikaiset tapahtumat horjuttivat ihmisten luottamusta oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan. Itsekin muistan, kuinka Kouvolan nimismies huutokauppasi 1990-luvulla Valkealassa uudehkon omakotitalon 6000 markalla, koska pankki unohti lähettää paikalle edustajansa valvomaan hyväksyttävää kauppahintaa.

Keskiviikkona järjestetyssä Huhtasaaren ja työmies Matti Putkosen tiedostustilaisuudessa tuli kuitenkin enemmän mieleen se Karjalan evakko, joka vielä 1980-luvun puolivälissä pyrki SMP:n kunniapuheenjohtaja Veikko Vennamon puheille, koska korvaukset rajan taakse jääneestä kotitilasta olivat sotien jälkeen olleet liian pienet.

Asiat olisi pitänyt hoitaa aikanaan.

Tiedotustilaisuudessa perussuomalaiset hakivat syyllisiä pankkikriisin uhrien kaltoinkohteluun vihjailemalla, että syyllisiä ovat kaksi entistä presidenttiä ja valtiovarainministeriä.

Ohjeistiko poliittinen johto tuomioistuimia pankkien puolelle oikeudenkäynneissä? Tuliko lamavelat anteeksiantava lainsäädäntö voimaan vasta 15 vuoden kuluttua sen takia, että omaisuudenhoitoyhtiö Arsenalin saatavat ostanut norjalainen pörssiyhtiö sai ensi tehtyä miljarditilit? Miksi velallisten kiusaaminen jatkuu edelleen ja miksi papereita on salattu?

Hyviä kysymyksiä, mutta samalla hyvin epämääräisiä vihjailuja. Tarkoituksena on Huhtasaaren mukaan luoda poliittista painetta, jotta häpeätahra saadaan korjattua.

Perussuomalaiset pyytää kansalaisilta sähköpostilla tarinoita koetuista vääryyksistä ja yhteystietoja. Puolue aikoo keskustella valtiosta riippumattomien ihmisoikeusprofessorien kanssa, jotta saataisiin totuuskomissio asioita selvittämään. Professorit voisivat Huhtasaaren mukaan laatia raportin ja tehdä ehdotukset, joilla uhrien kärsimät vääryydet korvattaisiin.

Omituinen ajatus tuskin herättää kiinnostusta ihmisoikeusprofessoreissa, joiden nimienkin kertominen tuotti perussuomalaisille vaikeuksia. Totuuskomissio tällaisessa asiassa ei kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan.

Totta on, että 1990-luvun laman ja pankkikriisin uhreja ja heidän jälkeläisiään elää satoja tuhansia keskuudessamme. Huhtasaaren mukaan pahoittelut tai anteeksipyynnöt eivät heille riitä.

Vahingonkorvausten ja totuuskomission lupaileminen heidän avukseen on kuitenkin yhtä vastuuntunnotonta politikointia, kuin että Veikko Vennamo olisi 1980-luvun puolivälissä luvannut Karjalan evakolle lisäkorvaukset rajan taakse jääneestä tilasta. Sitä hän ei tehnyt eikä edes ottanut miestä vastaan.

Kriittiselle historiankirjoitukselle 1990-luvun laman ja pankkikriisin tapahtumissa on vielä penkomista. Sitä ei kuitenkaan pidä tehdä poliittisin tavoittein katteettomien lupausten innoittamana eikä seuraavien eduskuntavaalien äänten kalastelumielessä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti