Uutiset

Näkökulma: Sote on myrkkyä äänestysaktiivisuudelle – Politiikan uskottavuus on koetuksella mutta se ei eduskunnassa näy

Eduskunnassa käydään viivytys- ja kiirehtimistaisteluja, kun sote-uudistusta yritetään samaan aikaan runnoa läpi tai kampittaa. Näytelmä syö politiikan uskottavuutta, mikä pitäisi eduskunnassakin vaalien alla huomata, kirjoittaa Lännen Median toimittaja Ossi Rajala.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta on sittenkin kuulemassa asiantuntijoita. Arkistokuva Kuvaaja: Kimmo Penttinen
Sosiaali- ja terveysvaliokunta on sittenkin kuulemassa asiantuntijoita. Arkistokuva Kuvaaja: Kimmo Penttinen
Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja. Kuvaaja: Joel Maisalmi
Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja. Kuvaaja: Joel Maisalmi

Pystytäänkö eduskunnassa ratkaisemaan suuria ongelmia? Ei pystytä, jos sote-uudistus on esimerkki ratkaisukyvystä.

Nukkuva äänestäjä saa sote-jupakasta helposti perusteita jatkaa passiivisella linjalla. Jos politiikka on tuloksetonta jähnäystä, ei kiinnostus osallistumiseen kasva.

Tällä menolla poliittista keskustelua hallitsee sote lähes vaalipäivään asti. Se ei voi tehdä hyvää äänestysaktiivisuudelle.

Maanantai oli jälleen uusi näytös sote-nimisessä köyhän miehen traagisessa saippuaoopperassa, jossa hallitus yrittää kiirehtiä uudistuksen hyväksymistä ja oppositio yrittää jarruttaa. On tulkintakysymys, mentiinkö maanantaina eteen- vai taaksepäin tarinassa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti maanantaina illalla STT:n ja Ylen mukaan yksimielisesti, että hallitukselta pyydetään täydennystä vastineeseen, jossa esitetään keinoja perustuslaillisten ongelmien ratkaisuun. Lisäksi asiantuntijoita aiotaan sittenkin kuulla.

Viime viikon keskiviikkona hallituspuolueiden voimin päätettiin ulkopuolisten asiantuntijoiden kuuleminen lopettaa.

Oppositiopuolueiden rivistä on aiemmin väläytelty sitä, että eduskunnan työjärjestyksen 38 pykälän mukaan ongelmien selvittämiseksi lausuntoa olisi pyydetty vielä perustuslakivaliokunnalta. Toive toteutuu ainakin osin tiistaina aamulla, kun perustuslakivaliokunnan taustamuistio julkistetaan. Taustamuistion sisältö kertoo osaltaan siitä, kuinka pahoja ongelmia on yhä jäljellä.

Varmaa on se, että kiire kasvaa ja hermot eduskunnassa kiristyvät.

 

Käytännössä tämä ja ensi viikko näyttävät sen, voidaanko sote-uudistuksen lakipakettia käsitellä eduskunnan täysistunnossa ennen vaaleja. Sosiaali- ja terveysvaliokunta on nyt vasta kuulemassa asiantuntijoita, joten mietintöä täysistuntoa varten voidaan joutua odottamaan hallituksen näkökulmasta liian pitkään.

Vaalikauden piti päättyä 15. maaliskuuta, mutta istuntokautta ollaan jatkamassa. Turhauttava sote-vääntö siis jatkuu, vaikka vaalien alla olisi hyvä puhua muustakin.

Kansalaisen ja äänestäjän näkökulmasta sote-uudistus on saattanut näyttää jo pitkään farssilta, jossa vain riidellään lausunnoista, vastineista, perustuslain tulkinnasta, notifikaatiosta ja muista vaikeaselkoisista kysymyksistä. Politiikan uskottavuus on koetuksella, mutta eduskunnassa tehtaillaan koko ajan vain uusia käänteitä draamaan, johon monet ovat kyllästyneet.

Nukkuvia äänestäjiä on vaikea houkutella uurnille, jos keskustelu pyörii soten ja perustuslain ympärillä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti