Uutiset

Näkökulma: Varttuneiden eläkeratkaisu oli toivottu signaali siitä, että hallitus pystyy rakenteellisiin uudistuksiin

Vasemmistoliiton suhtautumista jännitettiin viime metreille asti. Anderssonille sataa kiitosta joukkuepelin taidoista.
Hallitus pääsi sopuun paketista, joka parantaa yli 55-vuotiaiden työllisyyttä. Joululahjaksi sitä tuskin voi kutsua, sillä niin sanottu eläkeputki poistuu asteittain. Tilalle toki neuvoteltiin lukuisia korvaavia keinoja. Kuva: Laura Kotila / valtioneuvoston kanslia
Hallitus pääsi sopuun paketista, joka parantaa yli 55-vuotiaiden työllisyyttä. Joululahjaksi sitä tuskin voi kutsua, sillä niin sanottu eläkeputki poistuu asteittain. Tilalle toki neuvoteltiin lukuisia korvaavia keinoja. Kuva: Laura Kotila / valtioneuvoston kanslia

Loppuviikosta pamahti uutinen, jonka mukaan hallitus sai kuin saikin valmiiksi kuuman eläkepakettinsa.

Sinällään paketti yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen parantamiseksi ei ollut uutispommi, sillä niin sanotun eläkeputken lakaisua umpeen on rummutettu pitkin syksyä.

Eläkeputki tarkoittaa työttömyysturvan lisäpäiviä, joiden turvin eläkeikää lähestyvät voivat työttömäksi jäädessään päästä pidennetylle ansiosidonnaiselle työttömyysturvalle.

Nyt tästä mahdollisuudesta luovutaan kokonaan, mutta asteittain.

Sen sijaan oli hienoinen yllätys, että hallitus löysi yksimielisyyden jo viikkoa ennen joulutaukoa. Hallituslähteistä kerrotaan, että paketin käärimistä jännitettiin loppuun asti. Vielä torstaiaamuna se oli levällään.

Erityisesti odotettiin sitä, mitä vasemmistoliiton eduskuntaryhmä reagoi putkesta luopumiseen. Onhan koko ajatus ollut heille vaikea rasti.

Vanhempainvapaalle jäänyt puheenjohtaja Li Andersson toi jo aiemmin esille huolensa putkesta. Hän totesi, että vasemmistoliitto on hallituksessa aika yksin, kun se yrittää puolustaa putken olemassaoloa.

Hallituskumppaneilta sataakin nyt Anderssonille kiitosta siitä, että hän sai puhuttua omat joukkonsa puolelleen.

Pakettia on luonnehdittu tasapainokseksi kokonaisuudeksi, jota sisältää myös pehmeitä keinoja, eräänlaisia reunaehtoja vaimentamaan putken luopumisesta aiheutuvia ongelmia. Nämä sekä asteittain luopuminen olivat erityisen tärkeitä vasemmistopuolueille.

On myös todistettu, että vasemmistoliitto osaa joukkuepelin.

Tällä viikolla saatiin maaliin oppivelvollisuuslain ja siihen sisältyvän oppivelvollisuusiän nostaminen 18 ikävuoteen. Samalla eduskunta hyväksyi toisen asteen tutkinnon suorittamisen maksuttomuuden.

Tämä on voitto, jonka toteutumista vasemmistoliitto on hellinyt pitkään. Andersson tuntui pelaavan niin, että kun jotakin saa, niin vastavuoroisesti jossain pitää antaa myöten. Vain sellaisella reseptillä voidaan päästä tuloksiin.

Päähallituspuolue sdp:lle paketin hyväksyminen oli luontevampaa. Olivathan työmarkkinajärjestöt yrittäneet saada aikaan omaa ehdotustaan syksyllä. Ne eivät kuitenkaan onnistuneet tehtävässä, mutta jättivät pohjaksi tukun omia teesejään työttömäksi jäävän muutosturvaan.

Näitä ehdotuksia on käytetty työkaluina nyt syntyneessä sovussa, mikä lisäsi yhteisymmärrystä hallituksen sisällä. Vaikka järjestöt eivät sopua saaneetkaan aikaan, niin niiden näkemyksiä kunnioitettiin.

Koko hallitukselle paketin hyväksyminen on toivottu signaali siitä, että se pystyy rakenteellisiin uudistuksiin. Sitä on epäilty pitkin hallitustaivalta.

Tosin aika on mennyt koronakriisiin hoidossa, mutta etenkin keskusta on ollut vaatimassa hallitukselta jämäkämpää otetta niin talous- kuin työllisyyskysymysten ratkaisuihin.

Keskustaleiristä kuultiinkin helpottuneita kommentteja loppuviikosta. Ehkä hallituksella on sittenkin toivoa.

Sitä toivoa on saatu odotella, sillä hallitustyöskentely on ollut keskustalle kaikkea muuta kuin tyventä.

Yhteistä säveltä on ollut vaikea löytää erityisesti vihreiden kanssa. Viimeinen niitti oli alkuviikon Haavisto-jupakka, jossa keskustan eduskuntaryhmä äänesti yhtä poikkeusta lukuun ottamatta ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) luottamuksen puolesta, vaikka koville se otti.

Jälkipyykkiä tästä episodista pestään edelleen.

Oman taisteluparinsa ovat muodostaneet elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Sanailu matkustusrajoituksista on välillä ollut kuin tulta ja tappuraa.

Vaikka nyt nuijittiin iäkkäiden työllisyysmutkat suoriksi, niin ei kannata liputtaa hallituksen onnistumisvyörytyksen kunniaksi. Eläkeratkaisu oli vasta alkusoittoa.

Kevään puoliväliriihi alkaa häämöttää, kun politiikan väki palailee joulutauoiltaan. Hallituksen on löydettävä yhteinen sävel, jolla se pystyy rakentamaan tien ulos koronakriisistä. Talouskasvua, edelleen lisää työllisiä ja siihen liittyen paikallista sopimista.

Keskusta on vakuuttanut, että paikallinen sopiminen palaa pöytään keväällä. Toivoa ja tiä kuuluisaa joukkuepeliä tarvitaan siis jatkossakin.

Uusimmat

Fingerpori

comic