Uutiset

Näkökulma: Yli 70-vuotiaiden rokottaminen vauhdittumassa – Seuraavaksi on ratkaistava työikäisten rokotusjärjestys

THL ja muut asiantuntijat työstävät kiivaasti jatkoa rokotusjärjestykselle. Rokotteiden saanti on nopeutunut, mutta siinä on edelleen epävarmuuksia, mikä vaikeuttaa päätöksiä.
Astra Zenecan rokotetta voi antaa tästä lähtien myös yli 70-vuotiaille suomalaisille. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä päätti asiasta keskiviikkona. Samanlaisia päätöksiä on tehty monissa maissa. Kuva Milanon rokotuskeskuksesta. Kuva: epa09061162
Astra Zenecan rokotetta voi antaa tästä lähtien myös yli 70-vuotiaille suomalaisille. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä päätti asiasta keskiviikkona. Samanlaisia päätöksiä on tehty monissa maissa. Kuva Milanon rokotuskeskuksesta. Kuva: epa09061162

Yli 70-vuotiaat saavat tästä lähtien myös Astra Zenecan rokotetta koronavirusta vastaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti keskiviikkona, että ikärajat poistuvat, koska rokote on osoittautunut tehokkaaksi myös ikääntyneille.

Monissa kunnissa 70–79-vuotiaiden rokotukset on päästy jo aloittamaan Pfizerin ja Modernan rokotteilla. Asiantuntijaryhmä suosittelee, että heidän rokottamistaan niillä jatkettaisiin ensisijaisesti. Uudet rokotusajat on syytä antaa ensin ikääntyneille ja vasta sen jälkeen alle 70-vuotiaille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville.

Kuva: Arttu Laitala
Marjo Oikarinen. Kuva: Arttu Laitala

70–79-vuotiaat ovat tähän asti tunteneet olevansa väliinputoajia, koska heitä nuorempien riskiryhmät menivät aikataulussa edelle. Tätä kaikki eivät ole käsittäneet.

Suuret ikäluokat ovat kyselleet, eivätkö heidän ikäisensä sairaat ole yhtä arvokkaita kuin muut. He ovat kääntyneet myös meidän toimittajien puoleen, jotta kysyisimme syytä tähän, koska THL ei ehdi vastata jokaiselle.

Vaikka ongelma nyt poistuu, kerrataan silti:

Suomessa on päätetty rokotusjärjestyksestä, jolla pyritään estämään kuolemia ja covid 19 -taudin vakavia muotoja. Ikä on osoittautunut suurimmaksi riskitekijäksi. Siksi rokotukset aloitettiin yli 80-vuotiaista sekä koronapotilaita ja vanhuksia ympärivuorokautisesti hoitavista työntekijöistä.

Pfizerin ja Modernan rokotteita ei riittänyt ensin alle 80-vuotiaille. Alle 70-vuotiaiden riskiryhmät puolestaan menivät tilapäisesti 70–79-vuotiaiden edelle, koska Suomessa oli jo Astra Zenecan rokotteita, mutta ei ollut varmaa tietoa rokotteen vaikutuksista yli 70-vuotiaille. Siksi sitä annettiin vain nuoremmille.

Päätöksiä on tehtävä silloin, kun niukkuutta jaetaan, ja yritettävä pysyä niissä, kunnes tulee uutta tietoa.

Vielä vaikeampia päätöksiä voi olla edessä

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi Lännen Medialle keskiviikkona, että tulevaa rokotusjärjestystä työstetään edelleen eikä siitä ole vielä tiedotettavaa.

Rokotteiden saanti Suomeen näyttäisi nyt nopeutuvan. Kolmen jo hyväksytyn rokotteen rinnalle odotetaan lähiaikoina yhdysvaltalaisen Johnson & Johnsonin rokotetta, jonka käytöstä Euroopan lääkevirasto (EMA) päättää ehkä jo tällä viikolla. Se on ottanut myös venäläisen Sputnikin arviointiin.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio arvioi Lännen Median haastattelussa tiistaina, että kaikki rokotteen haluavat yli 16-vuotiaat saisivat ainakin yhden rokotteen kesä- ja heinäkuun vaihteeseen mennessä. Tämä voi tapahtua jopa nopeammin, jos luvatut rokotteet saadaan huhti–kesäkuussa. Työterveys voisi tulla mukaan rokottamaan työikäisiä.

Silti luvassa on vielä monta vääntöä siitä, keitä aletaan rokottaa seuraavaksi – tämänhetkisten tietojen valossa viimeistään toukokuun alussa.

Me yli 50-vuotiaat työntekijät jatkaisimme mielellämme ikäperusteista järjestystä. Alle 50-vuotiaiden koronakuolemia on Suomessa ollut vähän.

Jos taas katsotaan sairastuneiden määriä, 20–29-vuotiaiden rokottaminen seuraavaksi olisi perusteltua. Siihen ikäluokkaan kuuluvat myös opiskelijat, joiden syrjäytyminen huolettaa.

Alueelliset tartuntaluvut puoltaisivat pääkaupunkiseudun asukkaiden rokottamista ensin. Virus leviää erityisesti maahanmuuttajien keskuudessa.

Ammattiryhmittäin tarkasteltuna rakennusala on hoitoalan jälkeen suurimmassa vaaravyöhykkeessä. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta totesi Lännen Medialle tiistaina, ettei SAK ole keskusjärjestönä ottanut kantaa rokotusjärjestykseen, mutta hänestä olisi syytä lähteä aloista, jotka eivät pysty tekemään etätyötä.

Huoltovarmuuskeskus on esittänyt, että riskiryhmien jälkeen pitäisi rokottaa yhteiskunnan toiminnan kannalta keskeiset ammattiryhmät, kuten vesi-, lämpö- ja energiahuollosta vastaavat työntekijät. Myös operatiivista työtä tekevät poliisit voisivat kuulua tähän ryhmään.

Rokotenationalismi nostaa päätään

Suomi on onnistunut rokotuksissa hyvin. Jo puoli miljoonaa suomalaista on rokotettu, ja EU-maista vain Tanska on hiukan edellä.

Silti joidenkin mielestä Suomi olisi paljon pitemmällä, jos olisimme hankkineet rokotteita itsenäisesti emmekä EU:n kautta. Esimerkiksi Talouselämässä haastateltu sarjayrittäjä Jyri Engeström kysyy, miksei Suomi vain tilaa rokotteita, joita on maailmalla runsaasti saatavilla. Engeströmin yhtiö hoitaa massarokotuksia Kaliforniassa.

Mallimaaksi on nostettu Israel, jossa jo viisi miljoonaa ihmistä yhdeksästä miljoonasta on rokotettu. Maa osti ensimmäisten joukossa Pfizerin rokotteita tiettävästi korkealla hinnalla.

Rokotenationalismi ja kyynärpäätaktiikka eivät ehkä kuitenkaan ole ratkaisuja maailmanlaajuisen pandemian voittamiseksi.

Jonkinlaisena epäonnistumisena voi pitää Suomen kuntien välisiä eroja ja hoitajien hidasta rokottamista. Siksi on päässyt syntymään tartuntaryppäitä sairaaloihin. Osa kotona pysyttelevistä ikääntyneistä on itsekin ihmetellyt, miksi he menevät hoitajien edelle.

On myös niitä, jotka asettaisivat kaikki työikäiset vanhusten edelle, jotta talous pyörisi ja julkisissa kulkuneuvoissa liikkuvat eivät levittäisi virusta.

Viidesmiljoonas israelilainen rokotettiin koronavirusta vastaan tiistaina. Pääministeri Benjamin Netanjahu (vasemmalla) ja terveysministeri Juli Edelstein (keskellä) tapasivat hänet Tel Avivissa. Israel on rokottanut kansalaisiaan nopeimmin maailmassa. Kuva: epa09061476
Viidesmiljoonas israelilainen rokotettiin koronavirusta vastaan tiistaina. Pääministeri Benjamin Netanjahu (vasemmalla) ja terveysministeri Juli Edelstein (keskellä) tapasivat hänet Tel Avivissa. Israel on rokottanut kansalaisiaan nopeimmin maailmassa. Kuva: EPA

Uusimmat

Fingerpori

comic