Uutiset

Nämä pandasöpöläiset eivät kiinnostaneet enää toisena Suomen-vuotenaan entiseen malliin – Ähtärin eläinpuistoyhtiöt painuivat noin miljoonan tappiolle

Maaliskuussa 2018 pandat telmivät lumessa Ähtärin Pandatalonsa ulkoaitauksessa. Kuva: Jaakko Elenius / arkisto
Maaliskuussa 2018 pandat telmivät lumessa Ähtärin Pandatalonsa ulkoaitauksessa. Kuva: Jaakko Elenius / arkisto

Ähtärin eläinpuistoyhtiöt tekivät viime vuonna arviolta noin miljoonan euron tappion.

Käänne miinustulokseen tapahtui vuodessa, sillä vielä viime keväänä Ähtärissä iloittiin liikevaihdon kaksinkertaistumisesta edellisvuoteen verrattuna. Tulosta Ähtäri Zoo takoi vuonna 2018 noin 1,2 miljoonaa euroa.

Ilkan ja Pohjalaisen haastattelema Ähtärin eläinpuisto Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Stude sanoo, ettei Ähtäriin saatu viime vuonna houkuteltua asiakkaita siinä määrin kuin oli ajateltu ja budjetoitu.

Koko vuoden 2019 kävijämäärä jäi vähän päälle 180 000:n, kun pandojen aloitusvuonna kävijöitä oli lähes sata tuhatta enemmän eli 275 000.

– Kävijämäärässä toteutui 30 prosentin vähennys, ja näin ollen liikevaihtokin on pienentynyt useamman miljoona euroa, Stude toteaa.

Yt-neuvottelut aloitetaan

Eläinpuistoyhtiöt aloittavat nyt yt-neuvottelut, joilla tavoitellaan yhteensä noin 700 000 euron vuotuisia säästöjä henkilöstökuluista.

Käytännössä toimet tarkoittavat korkeintaan 20 henkilön irtisanomista tai osa-aikaistamista, kun yhtiöissä on yhteensä 50 vakituista työntekijää.

Neuvottelut koskevat Ähtärin Eläinpuistoa, Hotelli Mesikämmentä ja Snowpanda-yhtiötä.

Kahdeksan miljoonan talo

Yleisö pääsi näkemään pandat Ähtärissä ensimmäisen kerran helmikuussa 2018.

Lumi- ja Pyry-pandojen sijoittaminen Ähtäriin kauas isoista kaupungeista keräsi tuolloin jonkin verran ihmettelyä.

Päätöstä sijoittaa pandat Ähtäriin perusteltiin pandoille erinomaisesti soveltuvilla olosuhteilla, jotka nähtiin valtiksi vertailussa esimerkiksi Korkeasaaren kanssa.

Eläinpuiston alueelle rakennettiin noin kahdeksan miljoonaa euroa maksanut pandatalo, jossa pandat voivat viettää aikaa niin sisätiloissa kuin ulkotarhassa. Yleisö voi seurata eläinten touhuja lähietäisyydeltä ilman välissä olevaa lasiseinää, mikä on kerännyt kehuja.

Keskustelua ovat herättäneet myös pandatalon pääsylippujen hinnat. Osa yleisöstä on pitänyt kolmenkympin hintaa liian korkeana.

Suomella ja Kiinalla on pandoista viidentoista vuoden vuokrasopimus.

Toimitusjohtaja Studen mukaan pandat tai mitkään muutkaan eläimet eivät lähde Ähtäristä mihinkään, vaikka puiston yhtiöt joutuvatkin kulukuurille.

Säästöjä haetaan nyt esimerkiksi kiinteistöjen ylläpitomenoista.

Uusimmat

Fingerpori

comic