Uutiset

Nämä varusmiehet eivät saa kertoa koulutuksestaan edes vanhemmilleen – kybersotilas on varsin salainen agentti

Puolustusvoimat on kouluttanut jo vajaan kolmen vuoden ajan kybervarusmiehiä parantaakseen omien tietoverkkojen ja järjestelmien suojausta. Koulutus on hyvin salamyhkäistä, eikä siitä saa puhua edes tyttöystävälle tai vanhemmille.

Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen kyberosaston osastopäällikön Harry Kantolan mukaan varusmies voi kertoa läheisilleen palveluksesta yleensä, mutta ei tehtäviä tai varsinaista toimintaa.

-Tehtäviin saattaa liittyä lain mukaan turvallisuusluokiteltua tietoa, jolloin on varusmiehen kannalta selkeämpää, ettei heidän tarvitse arvuutella, onko tieto sellaista mitä voi kertoa tai mitä ei, everstiluutnantti Kantola sanoo Lännen Medialle.

Peruskoulutuskauden jälkeen kybervarusmiehet palvelevat Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksessa Jyväskylässä ja majoittuvat Ilmasotakoulussa Tikkakoskella.

Kantolan mukaan kybervarusmiesten tarkka määrä ei ole avointa tietoa. Vuosittain koulutettavia on kuitenkin kymmeniä.

-Varusmiesten määrää ei kerrota, koska sellaisen tiedon perusteella voisi tehdä arvioita suorituskyvystä ja/tai organisaatiosta.

Lisäksi Puolustusvoimien haaroilla kuten maa-, meri- ja ilmavoimilla on muutamia varusmiehiä, joita he kouluttavat omiin kybertarpeisiinsa.

Kybervarusmiehet pääsevät osallistumaan esimerkiksi harjoituksiin, jossa toinen joukkue yrittää tunkeutua Puolustusvoimien verkkoon ja toinen joukkue puolustaa sitä. Rooleja vaihdetaan välillä.

Huhtikuun lopussa Virossa järjestettiin maailman suurin tekninen kyberpuolustusharjoitus Locked Shields. Suomesta harjoitukseen osallistui yksi kansallinen joukkue ja yksi yhteinen joukkue Ruotsin kanssa. Yhteisjoukkueessa oli mukana kybervarusmies ja harjoittelijoita.

-Kumpikin joukkue pääsi sisäisiin tavoitteisiimme. Opimme paljon uusia asioita, mitä pitää huomioida ennalta tuntemattomassa ympäristössä ja kuinka pystymme suojautumaan uusia uhkia vastaan, Kantola kertoo.

Kybervarusmieheksi valitaan parhaat hakijat haastattelun ja testin kautta, jossa katsotaan, mitä varusmiehet osaavat käytännössä tietokoneella tehdä.

Kantolan mukaan tehtävässä tarvitaan esimerkiksi käyttöjärjestelmien ja sovellusten hallintaa tai ohjelmointitaitoa. Luonteeltaan varusmiehen on oltava nuhteeton.

-Kesällä on helpompi löytää sopivia ihmisiä koulutukseen kuin talven saapumiserästä, koska osaavat henkilöt ovat menneet kouluun syksyllä.

Johtamisjärjestelmäkeskuksessa on tarjolla myös harjoittelupaikkoja, joihin varusmiespalvelus kyberosastolla ei ole ehto. Sinne otetaan harjoittelijoita myös oppilaitoksista.

Kantolan mukaan Puolustusvoimiin tarvitaan töihin monenlaisia kyberpuolustuksen ammattilaisia upseeriksi ja siviilipuolelle.

-Rekrytoimme juuri lisää väkeä kyberosastolle. Meillä on seuraavan kerran vakinaisia virkoja auki vuonna 2019, jollain palkkaamme lisää ammattilaisia.

Puolustusvoimat on kouluttanut kybervarusmiehiä syksystä 2015 lähtien hybridisodankäyntiä vastaan. Palvelus suoritetaan Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksessa (PVJJK) Jyväskylässä.
Eritystehtävään valitaan vuosittain kymmeniä varusmiehiä. Kybervarusmiehen peruskoulutus kestää 9,5 kuukautta ja johtajakoulutus vajaat 12 kuukautta.
Kybervarusmiehen tehtävässä osallistutaan muun muassa blue team vastaan red team -harjoitustoimintaan, rakennetaan palveluita ja testataan niiden turvallisuutta sekä suoritetaan ohjelmointiprojekteja.
Puolustusvoimat on kiinnostunut rekrytoimaan kybervarusmiehiä töihin palveluksen jälkeen. Puolustusvoimissa tarvitaan esimerkiksi kryptologeja, auditoijia ja haavoittuvuustutkijoita.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic