Uutiset

Nato kokoustaa tänään Ukrainan sodasta, presidentti Niinistökin osallistuu

Nato kutsui myös sotilasliittoon kuulumattomat Suomen ja Ruotsin ylimääräiseen huippukokoukseen.
Sotilasliitto Nato pitää tänään ylimääräiseen huippukokouksen liittyen Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Kokoukseen osallistuu myös presidentti Sauli Niinistö, vaikka Suomi ei ole Naton jäsen. Lehtikuva/Jussi Nukari

Sotilasliitto Nato pitää tänään ylimääräiseen huippukokouksen liittyen Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Kokoukseen osallistuu myös presidentti Sauli Niinistö, vaikka Suomi ei ole Naton jäsen.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi torstaina, että Nato pitää tilanteesta videokokouksen. Mukana ovat edustajat myös sotilasliittoon kuulumattomista Suomesta ja Ruotsista sekä EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Niinistön on tarkoitus kertoa illalla medialle kokouksen annista.

Stoltenberg kertoi kokouksesta tavattuaan von der Leyenin ja Michelin torstaina. Kaikki tuomitsivat – jälleen kerran – Venäjän hyökkäyksen kutsumalla sitä esimerkiksi barbaariseksi ja brutaaliksi.

Pääsihteeri sanoi Naton tekevän kaiken tarvittavan suojatakseen liittolaisiaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Ukraina ei ole sotilasliiton jäsen, ja Venäjä on vaatinut takeita siitä, ettei Nato myöskään laajene itään.

Stoltenberg painotti moneen otteeseen, että syypää tilanteeseen ja menetettyihin ihmishenkiin on yksinomaan Venäjä. Hän sanoi, että Venäjä ”yrittää kääntää kelloa taaksepäin voimakeinoin palauttaakseen vaikutusvaltansa”.

–  Me kaikki olemme väsymättömästi yrittäneet saada Venäjän mukaan diplomatiaan, mutta Moskova on kieltäytynyt vuoropuhelusta ja valinnut aggression.

Venäjän hyökkäys naapurimaahansa on aktivoinut entisestään myös keskustelua Suomen Nato-jäsenyydestä. Valtiojohto ilmaisi torstain kannanotoissaan ymmärtävänsä keskustelun viriämisen julkisuudessa, mutta ei näe syytä kiirehtiä päätöksenteossa.

–  Me kaikki näemme, sinänsä hyvin ymmärrettäviä, nopeita kommentteja siitä, että hakemus tänään ja jäsenyys huomenna, mutta eivät ne oikein reaalimaailmassa voi toimia, presidentti Niinistö sanoi torstaiaamupäivän lehdistötilaisuudessa.

Nato-jäsenyyden kannatus Suomessa on kyselyiden perusteella kasvanut nykyisen kriisin aikana.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic