Uutiset

Naton parlamentaarisessa yleiskokouksessa oleva Ilkka Kanerva: "Ei täältä Turkin toimille ylenpalttista suosiota taida löytyä"

WP: Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset epäilevät Turkin tulittaneen perjantaina Yhdysvaltain tukikohtaa tahallisesti.
Koillis-Syyrian Ras al-Einin kaupungista nousi sankka savu Turkin pommitusten jäljiltä lauantaina. Kuva on otettu Turkin puolelta. Kuva: ERDEM SAHIN
Koillis-Syyrian Ras al-Einin kaupungista nousi sankka savu Turkin pommitusten jäljiltä lauantaina. Kuva on otettu Turkin puolelta. Kuva: ERDEM SAHIN

Turkin sotatoimet Syyriassa ovat puheenaihe myös Lontoossa parhaillaan koolla olevassa Naton parlamentaarisessa yleiskokouksessa, vaikka sitä ei ole virallisille asialistoille sellaisenaan ehdittykään sisällyttää.

– Täällä käsitellään koko kansainvälisen politiikan kirjoa, kaikkia akuutteja kriisejä aseriisunnasta Ukrainan tilanteeseen. Ei voi kuitenkaan sanoa, että Turkki olisi täällä hallitseva teema, Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kommentoi Lännen Medialle Lontoosta.

Kanervan mukaan kokouksessa käsitellään maanantaina ajankohtaisia kansainvälispoliittisia kysymyksiä, ja hän arvelee, että Turkin tilanne nousee tuolloin esiin. Maanantaina paikalle saapuu myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Nato ei ole toistaiseksi tuominnut Nato-maa Turkin toimia Syyriassa.

– Stoltenberg on vieraillut Turkin Ankarassa perjantaina, joten olettaisin, että hän käsittelee asiaa myös puheessaan. Katsotaan, miten hän asian muotoilee, se on mielenkiintoista.

Turkin toimet ovat kuitenkin Kanervan mukaan nousseet jo esiin käytäväkeskusteluissa.

– On selvää ja ymmärrettävää, että tapahtumien ilmapiiri heijastuu myös tänne. Ei täällä Turkin toimenpiteille ylenpalttista suosiota taida löytyä, mikäli käytäväkeskusteluista voi päätellä.

Naton parlamentaarinen yleiskokous (Nato Parliamentary Assembly) ei ole osa Pohjois-Atlantin puolustusliittoa, mutta yleiskokous voi antaa Natolle suosituksia.

Turkin epäillään tulittaneen tahallisesti…Yhdysvaltain tukikohtaa

Washington Postin (WP) mukaan Yhdysvaltain entiset ja nykyiset turvallisuusviranomaiset epäilevät Turkin tulittaneen perjantaina tahallisesti Yhdysvaltain tukikohtaa Syyriassa. Kukaan yhdysvaltalaissotilaista ei kuitenkaan loukkaantunut Kobanin alueelle suuntautuneessa tykistötulituksessa.

Amerikkalaisjoukot joutuivat poistumaan tukikohdastaan, mutta palasivat sinne jälleen lauantaina.

– Emme ikinä tekisi tällaista liittolaisillemme, kuvailee Pohjois-Syyriassa oleva amerikkalaisupseeri tykistötulitusta Washington Postille.

Yhdysvaltalaisviranomaiset epäilevät, että Turkilla on suunnitelmia ottaa laajempia alueita haltuunsa Syyriassa ja että se pyrkii toimillaan pakottamaan yhdysvaltalaisjoukot kauemmaksi Syyrian ja Turkin väliseltä raja-alueelta.

Turkin puolustusministeriö tiedotti perjantaina, että se ei tulittanut amerikkalaisia tahallisesti, vaan se puolusti tukikohtaansa kurdien hyökkäykseltä.

Yhdysvaltain viranomaiset puolestaan kertoivat Turkin lopettaneen tulituksen sen jälkeen, kun Yhdysvallat huomautti Turkille iskun kohdistuneen liian lähelle amerikkalaistukikohtaa.

Turkin keskiviikkona aloittamat hyökkäykset ovat kohdistuneet Syyrian kurdialueelle rajakaupunkeihin ja keskittyneet noin sadan kilometrin säteelle Kobanin länsipuolella. Yhdysvaltalaisviranomaiset uskovat, että Turkilla on suunnitelmia ottaa haltuunsa isompia alueita Syyriasta.

Uusimmat

Fingerpori

comic