Uutiset

Näyttelijä Matti Ristinen teki kahden vuoden taustatyön Kari Tapion rooliin – opetteli artistin tuotantoa karaokessa ja lopetti liikunnan vuodeksi

Muun muassa Syke- ja Pirunpelto-sarjoista tunnettu näyttelijä esittää ensi kertaa tosielämän henkilöä. Iskelmätähden tarinan kertovassa elokuvassa hänet yllätti perheen merkitys. Se myös paljasti jotain suomalaisuuden muuttuvasta luonteesta.
Matti Ristinen päätti perehtyä vuosien ajan Kari Tapion elämään, koska hän ei ollut aiemmin esittänyt tosielämän henkilöä. Tarkoitus ei kuitenkaan ollut imitoida kohdehenkilöä orjallisesti: taiteenteko on aina tulkintaa ja painotusten valintaa. Kuva: Joel Maisalmi
Matti Ristinen päätti perehtyä vuosien ajan Kari Tapion elämään, koska hän ei ollut aiemmin esittänyt tosielämän henkilöä. Tarkoitus ei kuitenkaan ollut imitoida kohdehenkilöä orjallisesti: taiteenteko on aina tulkintaa ja painotusten valintaa. Kuva: Joel Maisalmi

Haastattelun aluksi näyttelijä Matti Ristinen menee hiljaiseksi.

Small talk suulaan näyttelijän kanssa on sujunut rattoisasti. Pirunpellon Tommin ja Syke-sarjan Ilmarin kanssa ei ole tarvinnut hiljaista hetkeä pelätä. Ensimmäinen kysymys kuitenkin hiljentää esiintyjän.

– Et sitten ihan helpolla aloita, hän lopulta tokaisee.

Näyttelijän on vaimentanut kysymys siitä, mitä on suomalaisuus.

Voisi ajatella, että hänellä olisi asiaan jokin näkemys. Ristinen esittää pääroolin muusikko Kari Tapiosta kertovassa elokuvassa. Elokuvan nimi, laulajan kuuluisan hitin mukaisesti: Olen suomalainen.

Hetken pohdittuaan esiintyjä jatkaa puhumista, aivan kuin kuiskaaja olisi auttanut saamaan repliikeistä uuden otteen.

– Meillä on oma itsenäinen kulttuuri, jonka vaalija koen jollain tavalla itsekin olevani. Meillä on oma äidinkieli, mikä ei ole itsestäänselvyys, Ristinen aloittaa ja vaihtaa pian suuntaa.

– Suomalaisuus tänä päivänä on myös hyvin kansainvälistynyttä. Se ei ole sisäänpäin kääntynyttä nurkkapatrioottisuutta.

Puhetta piisaa taas. Ideoita riittää suhteesta omiin juuriin, luontoon ja työhön, mutta yhtä konkreettista vastausta ei löydy. Ehkä asiaan on paras palata myöhemmin.

Olen suomalainen, syntyjään ruotsalainen

Oli pienestä kiinni, että Ristinen ylipäänsä on suomalainen.

Hänen vanhempansa olivat 1960-luvulla paenneet työttömyyttä Ruotsiin ja tavanneet siellä. Ristinen syntyi Tukholman naapurikunnassa Nackassa.

– Aina Suomesta on lähdetty töihin, 1960-luvulla Ruotsiin ja sitä ennen Amerikkaan. Se on ihmisen perusluonne: halu löytää jotain parempaa, Ristinen pohtii.

Kun lapselle tuli aika mennä kouluun, perhe päätti palata Pohjanlahden yli, isän suvun sijoille Kärsämäelle Pohjois-Pohjanmaalle. Ulkopuoliseksi lapsen ei tarvinnut oloaan tuntea.

– Se oli sitä aikaa, kun Ruotsista palattiin pikkuhiljaa. Moni luokkatoveri oli paluumuuttaja.

Tuntumaa biiseihin karaokesta

Iskelmä on eräs suomalaisen kulttuurin peruspiirre. Kulttuurivaikuttaja Peter von Bagh on lyyrisesti nimittänyt sitä ”kansakunnan salatuksi muistiksi”.

Kari Tapio on kiinteä osa tuota muistia. Suomen myydyimpiin lukeutunut laulaja ansaitsi eläessään 21 kultalevyä, 8 platinalevyä ja yhden tuplaplatinan.

Elokuvarooli vei Ristisen osaksi tätä suomalaisen kulttuurin puolta. Roolia tarjosi elokuvan ohjaaja Aleksi Mäkelä, joka oli ohjannut kaksi tuotantokautta Sykettä.

Artistin, oikealta nimeltään Kari Jalkasen, tuotanto oli Ristiselle tuttua muttei läheistä. Hän syventyi kappaleiden maailmaan laulamalla niitä vietyään tyttärensä balettitunnille. Paikkana oli läheinen karaokebaari Helsingin Kaartinkaupungissa.

– Siellä ei yleensä ollut ketään muuta kuin minä. Se ei ehkä johtunut laulutaidosta, mutta ei se varmaan ansiokaan ollut, näyttelijä nauraa.

Iskelmään tutustuessaan Ristinen oivalsi suomalaisuuden kansainvälisyyden. Näyttelijän itsensä tavoin myös monet suosikki-iskelmät, kuten Olen suomalainen, ovat tuontitavaraa.

– Tuttuja biisejä ne olivat, mutten ollut perehtynyt aiheeseen ennen elokuvaa.

Ääniharjoitus: vuosi liikkumatta

Ristinen haki tuntumaa artistin matalaan ääneen tekniikkaharjoitusten kautta. Niiden ohella hän päätti olla vuoden harrastamatta liikuntaa, jotta äänen tuottamiseen vaikuttavat lihakset löystyisivät, mikä madaltaisi ääntä.

Harjoitusten tarkoituksena ei ollut imitaatio vaan kohdehenkilön lähelle pääseminen. Tuttu vokalisti huomautti, että artistin matalaa ääntä saattoi tuottaa myös se, että hänen äänihuulensa olivat todennäköisesti tulehtuneet jatkuvan kiertue-elämän myötä.

– Elokuvanteon idea ei ole se, että yritän tarkasti näyttää ja kuulostaa Kari Tapiolta. Sehän olisi mahdoton juttu.

Taustatöille oli aikaa, sillä Ristinen sai työtarjouksen keväällä 2016 ja kamerat pyörähtivät käyntiin vasta keväällä 2018.

– On aika piinaavaa odottaa ensi-iltaa, kun olen ensi kertaa näin isossa roolissa. Siitä on jo kolme ja puoli vuotta, kun Aleksi sanoi, että hänellä olisi minulla rooli, Ristinen pohtii kulunutta aikaa.

Tarinan painotus yllätti

Ristinen päätti tehdä rooliaan varten perusteellisen taustatyön, koska ei ollut aiemmin esittänyt tosielämään pohjautuvaa henkilöä.

Näyttelijä haastatteli muun muassa Jiri, Jani ja Joona Jalkasta, jotka olivat kiertäneet konserttilavoja isänsä kanssa, sekä musiikkielämän vaikuttajia Eino Grönistä
Ilkka Vainioon. Lisäksi hän sai katsottavakseen Jalkasen perheen kotivideoita.

– Kari Tapiosta on hyvin paljon materiaalia ja tarinoita. Aina silloin tällöin jokin pieni lausahdus tai piirre päätyi elokuvaan mukaan.

Musiikki on elokuvassa päähenkilön intohimo, muttei suinkaan ainoa ihastus. Kari Tapion puolisoa Pia Viheriävaaraa esittää Ristisen Syke-kollega Tiina Lymi.

Ristinen yllättyi, kun Mäkelä kertoi ensi kertaa, että elokuva olisi artistin ja hänen vaimonsa rakkaustarina. Tarinassa sitä rasittavat artistin uran vaikea alkutaival ja vielä kipeämpi alkoholismi.

– Anteeksiantamisen, yhdessä tekemisen ja toisen kannustamisen tematiikka oli mielestäni kiinnostava, Ristinen toteaa.

Suomalaisuuteen usein liitettävä luonto on näyttelijä Matti Ristiselle tärkeä paikka. Vastakkainasettelu maaseudun ja kaupungin välillä on hänestä kuitenkin turha. "Elämän rytmi on hieman erilainen, mutta ihmiset ovat ihan samoja." Kuva: Joel Maisalmi
Suomalaisuuteen usein liitettävä luonto on näyttelijä Matti Ristiselle tärkeä paikka. Vastakkainasettelu maaseudun ja kaupungin välillä on hänestä kuitenkin turha. ”Elämän rytmi on hieman erilainen, mutta ihmiset ovat ihan samoja.” Kuva: Joel Maisalmi

Epäonnistumisesta on tullut sallittua

Toisten tukemisen teemaan mahtuu myös jotain suomalaisuuden muutoksesta.

Ristisen mukaan Olen suomalainen -elokuvassa näkyy menneiden sukupolvien tapa kohdata vaikeutensa: mistä saa puhua, mistä pitää vaieta, missä ja miten epäonnistumiset voi tuoda esille.

– Elokuva pohtii, mitä yrittäminen oli 1970- ja 1980-lukujen aikaan, kun asiat eivät sujukaan.

Lopulta koko uransa yksin yrittänyt Kari Tapio ottaa perheensä tiiviisti mukaan keikkaelämään. Harmonia elämän repaleisuuteen löytyy samalla kuin taikaiskusta.

Ajatus voi olla naiivi, mutta Ristinen löytää siitä yhtymäpintaa omaan elämäänsä – ja ehkä myös suomalaisuuden ja muun yhteisöllisyyden luonteeseen.

– Iän myötä ihmisten kohtaaminen on alkanut merkitä paljon. Se, että koetaan asioita yhdessä. Se on ystävyyden kulmakiviä ja luo muistoja.

Luontoon ilman suorituspaineita

Mitä olisi suomalaisuus ilman mainintaa luonnosta? Matti Ristinen kertoo, että hänen harrastuksensa ovat aina liittyneet enemmän tai vähemmän luontoon. Siksi hän ehdotti haastattelupaikaksi nuotiota Seurasaaren rauhassa.

Ristinen arvelee saaneensa peruskosketuksensa luontoon lapsuudestaan maalta.

– Olen pienviljelijän poika. Käännetyn pellon tuoksu on aina ollut nokassani.

Helsingin Punavuoressa perheineen asuva näyttelijä pitää maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelua keinotekoisena.

– Elämän rytmi kaupungissa ja maalla on hieman erilainen, mutta ihmiset ovat ihan samoja.

Ahkera luonnossa kävijä on toiminut vuodesta 2013 alkaen kansallispuistokummina Metsähallituksen pyynnöstä. Hän pitää yllä tietoisuutta maan 40 kansallispuistosta aina kun ehtii.

– Suomi on valitettavasti sillä tavalla eriarvoistunut, että kaikilla ei ole samoja mahdollisuuksia esimerkiksi lomailla ulkomailla. Bussilippu lähimpään kansallispuistoon ei ole kallis.

Luontoharrastuksia Ristisellä on riittänyt, ja vuosien varrella tutuiksi ovat tulleet partio, vuorikiipeily, retkeily, kevät- ja syysvaellus, mökkeily äidin sukujuurilla Koillismaalla sekä metsästys.

Iän karttuessa lajit ovat vaihtuneet rauhallisempaan suuntaan. Luontoon menemisen syy on muuttunut.

– Ennen sitä haki temmellyskenttää, missä pystyi katsomaan rajojaan. Nyt on kivaa olla paineettomasti. Luonto on vaan jotain, mihin on ajoittain päästävä.

Matti Ristinen

Näyttelijä, joka on esiintynyt televisiossa, elokuvissa ja teatterissa.

Tunnettuja rooleja ovat esimerkiksi poliisi-yrittäjä Tommi Jussila Pirunpelto-sarjassa sekä anestesialääkäri Ilmari Nortamo Syke-sarjassa.

Esittää Kari Tapiota 13.9. ensi-iltansa saavassa elokuvassa Olen suomalainen.

Syntynyt Nackan kunnassa Ruotsissa 7.1.1974.

Asuu vaimon ja kahden tyttären kanssa Helsingissä.

Harrastuksia ovat luonto, kirjallisuus ja liikunta.

Työstää seuraavaksi Tavallinen elonkorjuujuhla -tapahtumaa lapsuudenkuntaansa Kärsämäelle 7.9. pitäjän 150-vuotisjuhlien kunniaksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic