Uutiset

Nepal hiljentyi muistamaan tuhansia järistyksen uhreja: ”Se oli järkyttävä hetki”

Kathmandu, Nepal

Nepalilainen Dinesh DC seisoo keskellä Kathmandun historiallista Durbar-aukiota.

– Maamme on hyvin pieni ja ihmiset köyhiä, mutta olemme erittäin ahkeria ja rohkeita. Me pystymme taistelemaan tiemme ulos tästä tilanteesta, hän sanoo.

Dinesh DC kuuluu maansa tunnetuimpiin elokuvaohjaajiin ja radiojuontajiin. Hän uskoo, että maanjäristyksestä toipuvalla Nepalilla on vielä edessään nykyistä parempia päiviä.

Sunnuntaina Dinesh DC oli aamusta lähtien rakentamassa yhdessä noin sadan vapaaehtoisen kanssa lähes 9 000 kynttilän teosta. Jokainen kynttilä vastaa yhtä Nepalissa ja sen naapurimaissa viime kevään maanjäristyksissä menehtynyttä.

– Haluamme osoittaa myötätuntomme kaikille niille perheille, jotka menettivät perheenjäseniään viime vuoden maanjäristyksissä. Se oli järkyttävä hetki, jonka me kaikki nepalilaiset tulemme muistamaan koko elämämme ajan, Dinesh DC kertoo.

Kynttilöiden syttyessä niistä muodostuu kaksi maanjäristyksissä tuhoutunutta Kathmandun maamerkkiä: Dharahara-torni ja Kasthamandap-temppeli.

Juuri Dharahara-tornin luota Nepalin maanjäristysten uhrien virallinen muistotilaisuus alkoi sunnuntaina kahdeksalta aamulla.

Ensin diplomaattikunnalle tarkoitetussa muistotilaisuudessa maanjäristysten uhreille pidettiin kahden minuutin hiljainen hetki. Nepalin pääministeri Khadga Prasada Sharma Oli ei sanonut tilaisuudessa yhtään muistosanaa.

Virallisen osuuden jälkeen paikalle saapui myös muuta yleisöä ja eri järjestöjen edustajia.

Kello 18.30 aikaan lukuisat ihmiset alkavat sytyttää kynttilöitä. Tuhoutuneiden maamerkkien lisäksi esiin nousee teksti ”We Will Rise”, joka on myös kynttilämuistotilaisuuden järjestäneen ja maanjäristysten omaisten tueksi tarkoitetun järjestön nimi.

Järistyksen jälkiä korjaavassa Nepalissa moni asia on epävarma, eikä tieto aina kulje. Esimerkiksi tieto katastrofin muistotilaisuuden järjestämisestä tuli viranomaisilta vain muutamaa päivää ennen maanjäristysten vuosipäivää, samoin kuin päätös siitä, että sunnuntai on valtion virastojen ja koulujen vapaapäivä.

Nepal-Tibet Trekking –matkatoimiston toimitusjohtaja Krishna Man Shresthan osallistui muistotilaisuuteen Kathmandussa harmitellen sitä, että Nepalin turismi yskii yhä pahasti.

Turistien puute näkyy sekä katukuvassa että maan talouskasvussa, joka on maanjäristysten jälkeen laskenut Aasian maiden alhaisimmalle tasolle.

– Turismi ei ole vielä vuoden jälkeenkään noussut, mutta toivottavasti näin kävisi pian. Tarvitsemme hyvää mainontaa, jolla voimme osoittaa, että Nepal on yhä sama paikka kuin mitä se oli ennen maanjäristyksiä.

Nepalin maanjäristykset
Nepalissa keväällä 2015 sattuneissa maanjäristyksissä menehtyi yli 8 700 ja loukkaantui 22 000 ihmistä.Kuolonuhreja oli eniten (3440) Sindupalchokin alueella, 65 km päässä pääkaupungista Kathmandusta.25.4. sattunut järistys ja 12.5. tapahtunut jälkijäristys olivat magnitudiltaan 7,8 ja 7,3. Nepalissa on ollut yhteensä yli 430 jälkijäristystä.Yli 800 000 rakennusta tuhoutui tai kärsi vahingoista. Tuhojen on maksavan yli kuusi miljardia euroa.Suomi antoi yli 3 miljoonaa euroa hätäapua kansalaisjärjestöjen ja YK:n kautta.Suomi on myös sitoutunut tukemaan 2 miljoonalla eurolla koulujen ja vesijärjestelmien rakentamista Unicefin kautta.Nepalissa maanjäristysten muistopäivä osui tänä vuonna jo sunnuntaille käytössä olevan Vikram Samvat -kalenterin mukaan laskettuna.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti