Uutiset

Nepalilainen nainen tukehtui kuoliaaksi "kuukautismajassa"

Kielletty perinne naisten karkottamisesta perheestä kuukautisten ajaksi elää edelleen Nepalin maaseudulla.
Kuva: NARENDRA SHRESTHA

Nepalilainen 21-vuotias nainen tukehtui kuoliaaksi ikkunattomassa ”kuukautismajassa” sytytettyään sinne nuotion pysyäkseen lämpimänä, kertoi poliisi BBC:n mukaan.

Parwati Bogatin löysi kuolleena Dotin alueelta hänen anoppinsa.

– Hän oli innoissaan seuraavasta päivästä, jolloin hänen kuukautisensa loppuisivat. Lapsiparka sulki silmänsä ikuisesti, kertoi Laxmi Bogati
Kathmandu Postille.

Vain muutama viikko sitten äiti ja hänen kaksi lastaan kuolivat Nepalissa samanlaisessa majassa.

Paikallinen poliisi Lal Bahadur Dhami kertoi uutistoimisto AFP:lle, että ”hänen epäillään kuolleen savun hengittämiseen ja tukehtumiseen koska hän sulki ikkunattoman majan oven ja sytytti lattialle tulen pysyäkseen yöllä lämpimänä”.

Naisia pidetään epäpuhtaina

Nepalissa on ikivanha Chhaupadi-niminen tapa, jonka mukaan naisia, joilla on kuukautiset tai jotka ovat juuri synnyttäneet pidetään epäpuhtaina tai heidän pelätään tuovan huonoa onnea.

Heidät voidaan pakottaa nukkumaan kodin ulkopuolelle pystytetyissä majoissa tai navetoissa. He eivät saa koskea tiettyihin ruokiin, uskonnollisiin esineisiin tai miehiin.

Majat voivat olla yöllä hyvin kylmiä ja sinne joutuneet voivat kohdata myös väkivaltaa. Nepalissa on ollut useita tukehtumiskuolemia tällaisissa tapauksissa ja ainakin yksi teini-ikäinen tyttö kuoli käärmeen puremaan.

Nepal kielsi Chhaupadin vuonna 2005 ja siitä tuli rangaistava teko vuonna 2017. Se jatkuu kuitenkin yhä yleisenä maaseudulla.

Tammikuussa Bajuran alueella äiti ja hänen poikansa kuolivat kuukautismajassa, minkä seurauksena kyläläiset tuhosivat tällaiset majat.

Lain mukaan naisen kuukautismajaan pakottavalle voidaan antaa kolmen kuukauden vankeustuomio ja hän joutuu maksamaan 26 euron sakot.

Uusimmat

Fingerpori

comic