Uutiset

Neste lisää paukkuja uusiutuvien tuotteiden valmistukseen – 1,4 miljardin investointi Singaporeen

Nesteen jalostamoilla syntyy uusiutuvan dieselin lisäksi uusiutuvaa lentopolttoainetta ja raaka-ainetta kemikaalisovelluksiin. Käytettävät jäteraaka-aineet voivat olla entistä huonolaatuisempia, kun jalostamot ja osaaminen ovat viimeistä huutoa.

Neste Oyj kasvattaa uusiutuvien tuotteiden tuotantoaan Singaporessa. Keskiviikkona vahvistettu noin 1,4 miljardin euron investointi lisää Nesteen uusiutuvien tuotteiden määrää Singaporessa jopa 1,3 miljoonalla tonnilla vuodessa, mikä kasvattaa yhtiön uusiutuvien tuotteiden vuotuisen tuotantokyvyn lähes 4,5 miljoonaan tonniin vuonna 2022.

Uusi tuotantolinja on tarkoitus käynnistää vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon aikana.

Nesteen jalostamoilla voidaan valmistaa uusiutuvan dieselin lisäksi uusiutuvaa lentopolttoainetta ja raaka-ainetta erilaisiin polymeeri- ja kemikaalisovelluksiin.

– Meidän liiketoimintaamme on auttaa asiakkaita tieliikenteessä ja kaupungeissa, lentoliikenteessä sekä muun muassa kemikaalitoimialalla tekemään omasta liiketoiminnastaan entistä vastuullisempaa. Olemme jo nyt johtava toimija jätteistä ja tähteistä valmistettavissa uusiutuvissa tuotteissa, Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker kertoi tiedotustilaisuudessa.

Marraskuun alusta Nesteen johdossa ollut Vanacker uskoo uusiutuvan lentopolttoaineen kysynnän kovaan lisäykseen, sillä jatkuvasti kasvaneen lentoliikenteen määrä tulee pysymään korkealla myös tulevaisuudessa.

Hän nostaa esimerkkimaana esille Norjan, jonka Oslon Gardermoenin lentokentälle on toimitettu uusiutuvaa lentopolttoainetta jo kohta kolme vuotta.

Yhä huonompia raaka-aineita hyödyksi

Nesteen Singaporen investointiin sisältyy logistiikan ja raaka-aineiden esikäsittelyn parantaminen, minkä ansiosta myös jo olemassa olevilla jalostamolla pystytään käyttämään yhä huonompilaatuisia jäte- ja tähderaaka-aineita.

– Ruuan valmistuksen paistoöljyt, teurasjätteet ja jätemuovit, Vanacker mainitsee polttoaineiden raaka-ainelähteitä nyt ja tulevaisuudessa.

– Hyödynnämme lopputuotteen laadun varmistamisessa sitä kokemusta ja osaamista, jota meille on kertynyt jo olemassa olevilta jalostamoiltamme Singaporessa, Rotterdamissa ja Porvoossa. Uusi tuotantolinja Singaporessa tulee olemaan luokkansa paras maailmanlaajuisesti, Vanacker lupaa.

Nesteen tämänhetkinen uusiutuvien tuotteiden kapasiteetti on 2,7 miljoonaa tonnia vuodessa. Siitä runsas miljoona tonnia valmistetaan Singaporessa, saman verran Rotterdamissa Hollannissa ja loput Porvoossa Suomessa.

Se että suurinvestointi tehdään Singaporeen, perustuu Aasian koko ajan kasvavaan polttoaineiden kysyntään, johon on ennen pitkää vastattava nykykäyttöä ympäristöystävällisemmillä vaihtoehdoilla.

Ennen Singaporen uuden tuotantolinjan käyttöönottoa uusiutuvien tuotteiden tuotantokyky kasvaa 3 miljoonaan tonniin vuoteen 2020 mennessä pullonkauloja poistamalla.

Neste on maailman suurin uusiutuvan dieselin tuottaja.

Suomen valtio omistaa Nesteestä vajaat 45 prosenttia.

Uusimmat

Fingerpori

comic