Uutiset

Netanjahu sanoo Iranin ylittäneen punaisen linjan – Israel iski Syyriaan voimalla tuhotakseen vihamielisen Iranin asemia

Syyrian sodan liepeille on avautumassa uusi rintama. Kaksi alueen sotilaallisesti voimakasta valtiota, Iran ja Israel, ovat ajautumassa avoimeen konfliktiin, jossa ammutaan kovilla. Israel kertoi torstaina hyökänneensä lähes kaikkia Iranin sotilaskohteita vastaan Syyriassa sen jälkeen, kun Iranin joukot olivat ampuneet ensi kertaa raketteja Israelin maaperälle.

Kyseessä oli Israelin kovin hyökkäys Syyriaan sen jälkeen kun siellä alkoi sisällissota vuonna 2011. Sisällissodassa ovat mukana myös iranilaiset, jotka ovat liittoutuneet shiiajoukkojen kanssa, sekä venäläiset, jotka ovat mukana tukemassa presidentti Bashar al-Assadin joukkoja.

Israel varoitti Venäjää etukäteen iskuistaan.

Syyrian armeijan mukaan kolme ihmistä kuoli ja kaksi loukkaantui iskuissa. Sotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights -järjestö sanoi iskujen surmanneen ainakin 23 sotilasta, mukaan lukien syyrialaisia ja ei-syyrialaisia.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan Iran oli ”ylittänyt punaisen linjan”.

Hän sanoi videoviestissään, että Israelin tavoite on selvä: ”Emme salli Iranin linnoittautua sotilaallisesti Syyriaan”.

Israelin puolustusministerin Avigdor Liebermanin mukaan Iranin raketit eivät yltäneet kohteisiinsa, jotka olivat sotilasasemia Israelin miehittämillä Golanin kukkuloilla, tai sitten raketit ammuttiin alas.

Jännitys alueella on ollut huipussaan sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tiistaina vetävänsä maansa pois Iranin ydinsopimuksesta, joka solmittiin vuonna 2015.

Israel on ilmoittanut olevansa valmis estämään Iranin joukkojen toiminnan Syyriassa.

Valkoisesta talosta täysi tuki Israelille

Trumpin hallinto kertoo päätöksen olleen osaltaan reaktio Teheranin sotilaalliseen toimintaan alueella.

Valkoisen talon tiedottajan Sarah Sandersin mukaan Iranin hyökkäys Golanilla ”oli lisänäyte siitä, että Iranin hallintoon ei voi luottaa ja hyvä muistutus siitä, että presidentti teki oikean päätöksen vetäytyessään Iran-sopimuksesta”.

Israelin mukaan iskut tekijä olivat Quds-joukot, jotka kuuluvat Iranin vallankumouskaartiin.

Syyrian valtiollisen median mukaan Israel ampui kymmeniä ohjuksia osuen tutka-asemaan, Syyrian ilmatorjunta-asemiin ja ammusvarastoon.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Syyria ampui alas yli puolet Israelin ampumista ohjuksista.

Suurvaltojen kommenteissa sävyeroja

Iran ei ole tuoreeltaan kommentoinut Israelin iskuja.

Israelissa pelätään Iranin ja sen liittolaisen libanonilaisen Hizbollah-liikkeen yrittävän kääntää Syyriaa uudeksi rintamaksi sitä vastaan.

Venäjän varaulkoministeri Mihail Bogdanov sanoi tilannetta ”erittäin hälyttäväksi”.

-On tehtävä työtä jännityksen vähentämiseksi, hän sanoi venäläisen Tass-uutistoimiston mukaan.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron vetosi osapuolia rauhoittumaan.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi torstaina, että hyökkäykset Golanin kukkuloilla olivat provokaatio ja että Israelilla on oikeus puolustaa itseään.

Britannia tuomitsi Iranin iskut Israelia vastaan pyytäen Venäjää käyttämään vaikutusvaltaansa Syyriaan lisähyökkäysten estämiseksi, sanoi pääministeri Theresa Mayn tiedottaja torstaina.

-Tuomitsemme Iranin hyökkäyksen Israeliin. Israelilla on kaikki oikeudet puolustaa itseään, tiedottaja sanoi.

Golanin kukkulat

Golanin kukkulat on kivinen ylätasanko Lounais-Syyriassa, jonka poliittinen ja strateginen merkitys on sen kokoa suurempi.
Israel valtasi Golanin kukkulat Syyrialta vuoden 1967 kuuden päivän sodassa. Useimmat arabiasukkaat pakenivat alueelta konfliktin aikana.
Israel alkoi nopeasti asuttaa Golanin kukkuloita israelilaisilla.
Syyria yritti vallata alueen itselleen vuoden 1973 Lähi-idän sodassa, mutta hyökkäys epäonnistui. Osapuolet allekirjoittivat aseleposopimuksen vuonna 1974 ja alueella on siitä lähtien ollut YK:n tarkkailijoita.
Israel yksipuolisesti liitti alueen itseensä vuonna 1981. Liitosta ei ole tunnustettu kansainvälisesti.
Golanin kukkuloilla on yli 30 juutalaista siirtokuntaa, joissa asuu noin 20 000 ihmistä. Alueella asuu myös noin 20 000 syyrialaista, suurin osa druuseja.
Eteläinen Syyria ja pääkaupunki Damaskos, joka sijaitsee noin 60 kilometriä kukkuloilta pohjoiseen, näkyvät Golanin kukkuloilta selvästi. Kun alue oli Syyrian hallussa vuosina 1948–1967 Syyrian tykistö säännöllisesti ampui koko Pohjois-Israelin alueelle.
Lähde: BBC

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic