Uutiset

Neuvottelut jatkuvat Brysselissä – EKP:n pääjohtaja toivoo sopimuksesta mieluummin hyvää kuin nopeaa

EU-johtajien kokous Brysselissä jatkuu jo kolmatta päivää. Pääministeri Sanna Marin (sd.) piti sopua sunnuntai-iltana mahdollisena. Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde taas totesi kaipaavansa mieluummin hyvää kuin nopeaa sopimusta.
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde toivoi EU-johtajien tekevän vastuullisia päätöksiä Euroopan komission linjausten mukaisesti. Kuva: epa08465348
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde toivoi EU-johtajien tekevän vastuullisia päätöksiä Euroopan komission linjausten mukaisesti. Kuva: epa08465348

Neuvottelut EU:n elpymispaketista ja budjetista jatkuvat Brysselissä. Eurooppa-neuvosto on koolla kolmatta päivää, vaikka neuvottelujen piti alun perin kestää vain perjantain ja lauantain.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) piti sunnuntaina alkuillasta Ylen haastattelussa mahdollisena, että neuvottelut venyisivät edelleen.

– Jos on mahdollisuus, että sopu tulee, niin uskon, että maanantaihin asti täällä neuvotellaan, Marin kommentoi.

Marin piti haastattelussa mahdollisena, että sopu vielä syntyisi.

– Itse näen, että tässä on rakennettavissa ratkaisu. Mutta se vaatii sitä, että eri osapuolet tulevat toisiansa vastaan, ja pyritään löytämään ennemmin yhdistäviä tekijöitä kuin erottavia tekijöitä.

Euroopan keskuspankin ranskalainen pääjohtaja Christine Lagarde kommentoi neuvotteluja sunnuntai-iltana uutistoimisto Reutersille. Lagarden mukaan EU-johtajien tulisi ennemmin laatia kunnianhimoinen paketti, kuin väkisin neuvotella huonompi kokonaisuus.

– Johtajien sopiman paketin pitäisi olla kunnianhimoinen kooltaan sekä sisällöltään, Lagarde kommentoi.

Suomi puolustaa oikeusvaltioperiaatetta

Neuvotteluasetelmaan sisältyy paljon jännitteitä. Unkarin pääministeri Viktor Orbán on uhannut kaataa koko talouskokonaisuuden, jos siihen kytketään vaatimuksia oikeusvaltiokehityksestä.

Suomen pääministeri Sanna Marin uusi sunnuntai-iltana näkemyksensä oikeusvaltiokehityksen huomioimisen tarpeellisuudesta.

– On aivan selvää, että oikeusvaltiomekanismi pitää olla rahoituskehyksen kokonaisuudessa mukana, jotta me voimme tämän hyväksyä.

Elpymispaketin kokonaislaajuus, suorien avustusten ja lainarahan suhde sekä oikeusvaltioperiaatteen kytkeminen avustuksiin ovat kaikki olleet neuvotteluissa tiiviisti esillä.

Eurooppa-neuvoston belgialainen puheenjohtaja Charles Michel esitteli neuvottelijoille lauantaina paketin, jossa suorien avustusten osuus olisi ollut 450 miljardia ja lainojen osuus 300 miljardia.

– Elpymisvälineen koko pitää tulla alaspäin. Erityisesti tärkeää on, että avustusten määrää muutetaan maltillisemmaksi, Sanna Marin kommentoi sunnuntaina Ylen haastattelussa.

Suomi lähellä nelikkoa, mutta ei kiinni siinä

Neuvottelutietojen mukaan tiukan talouslinjan kannattajat olisivat esittäneet, että suorien avustusten ja lainojen määrä olisivat molemmat 350 miljardia euroa.

Sanna Marin ilmoitti perjantaina Suomen neuvottelutavoitteeksi, että elpymispaketissa suorien avustusten osuus olisi samansuuruinen kuin lainojen osuus.

– Uskon aidosti, että kaikki haluavat saada ratkaisun aikaiseksi. Kaikki ovat valmiita tulemaan toisiaan vastaan. Se riippuu siitä, kuinka paljon olemme valmiita katsomaan asioita toistemme näkökulmasta, saavutetaanko sopu, Marin kommentoi sunnuntaina.

Neuvotteluissa Suomi on monelta osin lähellä ”nuukaksi nelikoksi” kutsuttua klikkiä, jonka muodostavat Hollanti, Ruotsi, Tanska ja Itävalta. Tiukan linjan puhemieheksi on profiloitunut etenkin Hollannin pääministeri Mark Rutte.

Sanna Marin ei sunnuntai-iltana asemoinut Suomea yksiselitteisesti tiukan linjan viidenneksi maaksi.

– On selvää, että elpymisvälineen osalta meidän näkemyksemme ovat yhteneväisiä niukan nelikon eli Itävallan, Ruotsin, Hollannin ja Tanskan kanssa. Toisissa kysymyksissä meillä on yhteistä muiden maiden kanssa, Marin kuvaili.

Uusimmat

Fingerpori

comic