Uutiset

Niinistö ja Macron: Lähdemme mukaan interventiojoukkojen jatkovalmisteluun, syksyllä allekirjoitetaan Suomen ja Ranskan välinen aiesopimus

Emmanuel Macron kohtasi Sauli Niinistön odotetun sopuisissa tunnelmissa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö painottivat eurooppalaisen puolustusyhteistyön tärkeyttä torstaina aamupäivällä presidentinlinnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Puheenvuorot aloittanut Niinistö kertoi jo kymmenen vuoden ajan odottaneensa sentyyppistä keskustelua, jota hän on nyt Macronin kanssa käynyt.

– On globaalistikin erittäin tärkeää, että Eurooppa alkaa tuntea enemmän vastuuta turvallisuudestaan ja roolistaan maailmalla. Olemme maailmassa, jossa kunnioitetaan aika paljon voimaa. Meidän pitää näyttäytyä vahvana, Niinistö totesi.

Niinistö painotti, että Macronin kanssa keskusteltiin myös hybridiasioista, terrorismista ja maahanmuutosta.

Suomi lähtee mukaan valmistelemaan nk. memorandum of understanding -asiakirjaa Macronin ehdottamista eurooppalaisista interventiojoukoista. Suomen ja Ranskan puolustusministerit taas sopivat keskenään maiden välisestä aiesopimuksesta, joka allekirjoitetaan syksyllä.

Macronin mukaan maiden näkemys geopoliittisista riskeistä on samanlainen.

– Tarvitsemme Eurooppaa, joka suojelee myös itseään. Olemme ehdottaneet eurooppalaisia interventiojoukkoja, ja olemme tyytyväisiä että Suomi tulee mukaan aloitteeseen.

Macron painotti, että tarkoituksena ei ole viedä eteenpäin Nato-vastaisia hankkeita. Hän muistutti myös vuodesta 2015, kun Ranska aktivoi Lissabonin sopimuksen solidaarisuuslausekkeen maahan kohdistuneiden terrori-iskujen vuoksi.

– Asiassa on mentävä pidemmälle. On tärkeää uudistaa EU-sopimuksia niin, että pääsemme [toimintaan] lähes automaattisesti.

Macron korosti Ranskan tukevan voimakkaasti myös arktista yhteistyötä.

Niinistö ei nostanut konkreettisia esimerkkejä siitä, miten Suomi ja Ranska voisivat olla kiinnostavia toisilleen.

– Kaikkein tärkeintä on ajatus olla yhteisellä asialla. Tällainen henki tuottaa paljon konkretiaa, jos se on tarpeen. En usko että nyt tarvitsee tehdä suuria lupauksia, tasavallan presidentti vastasi lehdistötilaisuudessa esitettyyn kysymykseen.

Ilmavoimien HX-hanke ja ranskalaisen Dassault Rafalen mahdollinen valinta Suomen uudeksi hävittäjäkalustoksi ei noussut tiedotustilaisuudessa esiin.

Macronin mukaan strateginen yhteistyö myös Turkin ja Venäjän kanssa vakauttaisi osaltaan Eurooppaakin.

– Minä toivon, ja olen tuonut tämän esille myös keskusteluissani Vladimir Putinin kanssa, että esimerkiksi kyberturvallisuuden kumppanuutta pitää luoda myös Venäjän kanssa.

Niinistön mukaan Ukrainan ja Krimin kysymykset ovat edelleen ongelmallisia.

– Kun Venäjä selvästi haluaa lähestyä Eurooppaa taloudellisesti, ei voi olla kahta raidetta. Ensin pitää saada pahimmat asiat alta pois ja edetä Minskin sopimuksessa.

Seuraavaksi presidentti Macron tapaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.).

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti