Uutiset

Niinistö tiedustelulakien kiireellisestä perustuslakimuutoksesta: "Ei ole hyvää toimintakulttuuria"

Olisi hyvin poikkeuksellista Suomessa viedä perustuslain muutos kiireellisenä läpi eduskunnassa, toteaa vihreitten puheenjohtaja

Ville Niinistö.

– Se ei ole hyvää toimintakulttuuria. Sille pitää olla erityisen poikkeukselliset syyt. Tällaisia syitä me emme ole vielä kuulleet, Niinistö kommentoi.

Pääministeri

Juha Sipilä

(kesk.) kertoi Lännen Medialle sunnuntaina toivovansa, että siviili- ja sotilastiedustelulainsäädäntöön valmistellut muutokset voidaan hyväksyä eduskunnassa nopeutetussa järjestyksessä. Uusi lainsäädäntö edellyttäisi Sipilän mukaan muutoksia Suomen perustuslakiin.

Perustuslain muuttaminen jo ensi syksynä edellyttää sitä, että hallitus julistaa lakiesityksen kiireelliseksi. Tällöin perustuslakimuutoksen hyväksyminen edellyttää, että kiireellisyyttä kannattaa eduskunnassa viisi kuudesosaa äänensä antaneista. Tämän jälkeen muutos voidaan hyväksyä eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistöllä.

Niinistö sanoo olevansa ”hiukan huolissaan” siitä, että kiirehtimisellä vaarannetaan yksilönvapauksia ja perusoikeuksia tarpeettomasti.

– Asia on vielä pahasti kesken. Pääministerin pitää pystyä koko eduskunnalle osoittamaan, mitkä muutokset ovat välttämättömiä, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan pääministerillä on nyt selvitystaakka siitä, mitä hän tarkoittaa perustuslain muuttamisella kiireellisenä. Hänen mukaansa vihreät on kuitenkin valmis harkitsemaan asiaa.

Vihreitten mielestä tiedustelulaki tarvitaan. Niinistön mukaan esimerkiksi poliisin ja muiden viranomaisten kykyä valvoa epäilyttävää viestiliikennettä on lisättävä.

– Se ei voi tarkoittaa mitään Suomen kansalaisten massavalvontaluonteista valvontaoikeutta. Tässä pitää olla tarkkana, Niinistö sanoi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic