Uutiset

Niinistö Yhdysvaltojen tilanteesta: "Uskomaton demokratian painajainen" – Suomalaispoliitikot järkyttyivät hyökkäyksestä kongressitaloon

Pääministeri Marin sanoo tilanteen olevan osoitus siitä, kuinka tärkeää demokratian puolustaminen on.
Presidentti Sauli Niinistö kuvailee Yhdysvalloissa meneillään olevaa tilannetta "uskomattomaksi demokratian painajaiseksi". Kuva: Silja Viitala

Presidentti Sauli Niinistö kuvailee Yhdysvalloissa meneillään olevaa tilannetta ”uskomattomaksi demokratian painajaiseksi”. Presidentti otti asiaan kantaa Twitterissä.

Niinistön mukaan rohkaisevaa on se, että vastuuntuntoisia ihmisiä on yli puoluerajan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolestaan sanoo, että (presidentti Donald Trumpia tukevien) mielenosoittajien tunkeutuminen kongressirakennukseen on ”erittäin vakava ja huolestuttava asia”.

– Se osoittaa, kuinka tärkeää demokratiaa on puolustaa järkähtämättä, hän kirjoittaa Twitterissä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puolestaan kirjoittavat Twitterissä, että uutiset Yhdysvalloista ovat järkyttäviä. He korostavat, että demokraattisessa yhteiskunnassa vaalitulosta tulisi aina kunnioittaa.

–  Väkivallan on loputtava välittömästi, kirjoittaa Haavisto niin ikään Twitterissä.

Mielenosoittajien toiminnan tuomitsevat Twitter-kirjoituksissaan myös tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.), kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sekä kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

–  Demokratian ydin on, että valta vaihtuu vaalituloksen perusteella. Vaalituloksen kunnioittaminen ei ole mielipidekysymys, vaan koskee sekä voittajia että häviäjiä, kirjoittaa Saarikko tviitissään.

Joe Bidenin valintaa vastustavat Trumpin kannattajat tunkeutuivat aiemmin kongressirakennukseen. Kongressi oli kokoontunut vahvistamaan Bidenin valinnan, mutta istunnot on nyt keskeytetty. Washingtoniin on julistettu iltakuudelta paikallista aikaa alkava ulkonaliikkumiskielto mielenosoitusten vuoksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic