Uutiset

Niinistöä haastettiin rajusti MTV:n tentissä - vältteli epäselviä vastauksia

Ruotsissa kasvanut Nato-kannatus sai aikaan MTV:n tentissä Nato-väittelyn, mutta linjat pysyivät entisellään eli Natoon liittymistä kannattava Nils Torvalds (rkp.) vastaan muut ehdokkaat.

Torvalds syytti, että Suomen valtionjohto ei ole hereillä. Hänen mukaansa presidenttiehdokkaiden korvien välissä on, että YYA-sopimus olisi edelleen voimassa, vaikka se purettiin vuonna 1991.

Sauli Niinistö (valitsijayhdistys) toisti kantansa. Hänen mukaansa nyt ei ole syytä liittyä Natoon, mutta olosuhteet voivat muuttua tavalla, joita ei kannata edes ennakoida,

Matti Vanhanen (kesk.) puolestaan arvosteli Niinistöä siitä, että EU:n ja Naton roolit ovat sekoittuneet. Paavo Väyrynen (valitsijayhdistys) haastoi aiempaan tapaansa Niinistöä Suomen hivuttamisesta kohti Natoa.

Hivuttamisen tai salakuljettamisen Natoon Niinistö kiisti jyrkästi. Tuula Haatainen (sd.) korosti, että EU:n jäsenyys on Suomen tie, mutta Naton kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Laura Huhtasaari (ps.) ei kannata Nato-jäsenyyttä, mutta ei presidenttinä koskaan sanoisi, että emme koskaan hae Nato-jäsenyyttä.

Venäjä-keskustelussa esiin otettiin Mainilan laukaukset. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ei muistanut, kuka laukaukset ampui. Niinistön mukaan hänen tapaamisissaan ei ole ollut mitään epäselvyyksiä laukausten ampujasta. Vanhanen korosti, että nyt pitää elää tätä päivää, eikä kaivella historiaa.

Venäjä-keskustelussa Niinistö korosti omaa rooliaan eli transpondereiden käyttämistä lentokoneissa. Hänen mukaansa tunnistamattomat lennot ovat vähentyneet merkittävästi Itämerellä.

Merja Kyllönen (vas.) muistutti, että Itämeren suurin turvallisuusuhka on ympäristöllinen, sillä vanhat tankkerit ovat iso riski.

Kaikilla ilmastotekoja

Ilmastokeskustelu alkoi hyvin konkreettisesti. Presidenttiehdokkaita tentanneet MTV:n uutis- ja ajankohtaisohjelmien vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila ja politiikan ja talouden toimituksen päällikkö Jussi Kärki kysyivät ehdokkaiden omia tekoja ilmastonmuutoksen taltuttamiseksi. Torvalds kertoi käyttävänsä uusiutuvaa polttoainetta autossaan, Haatainen ja Haavisto syövät kasvisruokaa, Niinistön omakotitalossa on maalämmitys, Huhtasaari kierrättää lasten vaatteita, Vanhanen käyttää klapeja lämmitykseen, Väyrynen maalämpöä ja pelletteja ja Kyllönenkin pitää huolta ilmastosta kodin energiaratkaisuilla.

Huhtasaari käänsi keskustelun ilmastonmuutoksesta väestönräjähdykseen. Kehitysyhteistyön määrärahoista ehdokkailla oli hyvin eriäviä näkemyksiä. Kyllösen mukaan leikkaukset ovat olleet järjettömiä. Vanhanen taas sanoi hyväksyvänsä Juha Sipilän (kesk.) hallituksen toimet ja muistutti, että kehitysyhteistyörahoja pitäisi käyttää tehokkaammin.

Syntyvyydestä vain lyhyesti

Syntyvyyden edistämisestä Suomessa käytiin vain lyhyt haastattelukierros. Vanhanen huomautti, että tässä aiheessa muut eivät Niinistölle pärjää.

Niinistöä nauratti itseäänkin, kun hän muistutti siitä ilmiöstä, että isät ja äidit ikääntyvät nyt aika lailla.

Haatainen tiesi, että keskimääräisen synnyttäjän ikä on noin 30 vuotta. Haataisen mukaan tarvittaisiin pysyviä työsuhteita, asuntoja ja turvallinen varhaiskasvatus, että nuoret parit voisivat perustaa perheitä.

Kakkoskierrokseen uskottiin

Tentin lopuksi Haavisto vakuutti Haavisto-ilmön jo nostavan päätään ja uskoi, että toiselle kierrokselle ollaan menossa. Matti Vanhanen arvioi, että hänen kannatuksensa on nousussa yli nelosoluen 5,5 prosentin.

Kokonaisuudessaan tentissä oli nähtävissä aiempaa ärhäkkäämpää Niinistön haastamista. Ennakkosuosikki vastasi keskittyneesti ja vältti epäselviä ilmauksia. Paavo Väyryselle ei tentissä annettu mahdollisuutta jankuttamiseen Niinistön syyllisyydestä. Kyllönen koki oikeutetusti jääneensä keskustelun seinäruusuksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic