Uutiset

Nimet menivät sekaisin - Puolustusvoimat ilmoitti ostaneensa aseita Pohjois-Koreasta

Puolustusvoimat antoi marraskuussa ulko- ja turvallisuuspoliittisesti varsin käänteentekevän ilmoituksen. Se nimittäin julkaisi julkisten hankintojen Hilma-sivustolla Suomen ostaneen asejärjestelmän Korean demokraattisesta kansantasavallasta.

Suomen viralliseen Hilma-järjestelmään tehdyt ilmoitukset kääntyvät automaattisesti tiedoksi myös EU:n viralliseen lehteen. Siellä asejärjestelmän kotimaa kääntyi englanniksi North Korea, eli tutummin Pohjois-Korea.

Todellisuudessa Suomi ei kuitenkaan ole tehnyt poliittista täyskäännöstä ja ryhtynyt kaveeraamaan roistovaltioksi luokitellun Pohjois-Korean kanssa. Puolustusvoimien logistiikkalaitokselta kerrotaan Lännen Medialle, että kyse on inhimillisestä virheestä.

Julkisista hankinnoista tehtävät tarjouskilpailut ilmoitetaan Hilma-järjestelmässä. Kun kauppa on tehty, siitä ilmoitetaan vielä jälki-ilmoitus. Logistiikkalaitokselta kerrotaan, että Hilman lomakkeiden täyttäminen on toisinaan hieman hankalaa. Hilman maavalikoissa on ilmoitettu maiden viralliset nimet.

Pohjois-Korea on virallisesti Korean demokraattinen kansantasavalta. Etelä-Korean nimi on Korean tasavalta. Nämä kaksi olivat menneet lomakkeen täyttäjältä sekaisin.

Virheestä on sittemmin lähetetty oikaisupyyntö. Sen myötä Eurooppaankin menee huojentava tieto, että Suomessa ei tueta Pohjois-Korean asevientiponnisteluja.

Todellisuudessa hankinta koskee panssarihaupitseja, joita Suomi ostaa Etelä-Koreasta. Kaupasta kerrottiin julkisuudessa alkuvuodesta. Kauppaa koskeva, 3,1 miljoonan euron osasopimus allekirjoitettiin marraskuussa. Sen vuoksi myös ilmoitus hankinnasta täytyi julkaista. Koko kaupan arvoksi on kerrottu liki 150 miljoonaa euroa.

Jo kolmen miljoonan euron kauppa olisi mullistanut Suomen ja Pohjois-Korean viennin ja tuonnin. Tullin tilastojen mukaan Suomi ei ole tämän vuoden tammi-syyskuussa vienyt eurollakaan tavaraa Pohjois-Koreaan. Tuonnin arvo on toistaiseksi ollut alle 200 euroa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic