Uutiset

Nissanin entinen hallituksen puheenjohtaja Carlos Ghosn sai talousrikossyytteen

Myös muita autoyhtiön johtajia aiotaan pidättää talousrikoksista epäiltynä.
Nissanin entinen hallituksen puheenjohtaja Carlos Ghosn joutunee olemaan pidätettynä vielä toisetkin 20 päivää.

Japanilaiset syyttäjät ovat nostaneet talousrikossyytteen entistä Nissan-autoyhtiön hallituksen puheenjohtajaa Carlos Ghosnia vastaan, kertoi japanilainen media maanantaina.

Ghosn pidätettiin marraskuussa epäiltynä siitä, että hän olisi raportoinut väärin palkkansa ja ottanut yhtiön varoja henkilökohtaiseen käyttöön.

Ghosn on aiemmin kiistänyt syytteet. Hän johtaa Renaultin, Nissanin ja Mitshubishin liittoumaa.

Median mukaan hänet saatetaan pidättää uudelleen muiden syytteiden takia. Hän joutuisi näin olemaan pidätettynä myös seuraavat 20 päivää.

Maanantaina hän sai syytteen Nissanin vuosittaisen arvopaperiraportin vääristelystä. Saman syytteen sai myös Nissan.

Pidettiin ennen Japanissa sankarina

Brasiliassa syntynyt Ghosn, 64, suunnitteli vuonna 1999 tapahtuneen Renaultin ja Nissanin liittouman. Mitshubishi tuli mukaan vuonna 2016. Häntä on aiemmin kohdeltu Japanissa sankarina, koska hän nosti laskussa olleen Nissanin takaisin jaloilleen. Nissan omistaa Renaultista 15 prosenttia ja Renault Nissanista 43 prosenttia.

Jotkut Nissanin johtajat ovat pitkään valittaneet sitä, että Renaultilla on näin suuri vaikutusvalta Nissanissa, jonka automyynti on kuitenkin huomattavasti Renaultia suurempaa.

Sekä Nissan että Mitsubishi erottivat Ghosnin johdostaan viime kuussa tapahtuneen pidätyksen jälkeen.

Renault ilmoitti Ghosnin säilyvän sen johdossa, mutta yhtiö nimitti väliaikaisen toimitusjohtajan huolehtimaan firmasta.

Epäillään pimittäneen miljardeja jenejä

Ghosnin epäillään pimittäneen vuosina 2010–18 verottajalta jopa noin yhdeksän miljardia jeniä (70 me). Nissan on kertonut Ghosnin tehneen tämän yhdessä entisen toimitusjohtajan Greg Kellyn kanssa. Myös Kelly sai syytteen.

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan viranomaiset aikovat pidättää myös kaksi muuta Nissanin johtajaa. Nissan on ilmoittanut toimivansa yhteistyössä viranomaisten kanssa tarjoten näille informaatiota, jota nämä pyytävät.

Eräiden lähteiden mukaan on mahdollista, että syytteen saisi myös toimitusjohtaja Hiroto Saikawa.

Asiantuntijoiden mukaan Nissanin on vaikea välttää syytteitä, mikäli muidenkin johtajien havaitaan tienneen Ghosnin toiminnasta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti