Uutiset

Nobel-palkittu Bengt Holmström poistaisi yleissitovuuden – puhuu ”työn tasa-arvosta”

Helsinki

Taloustieteen Nobel-palkinnon voittanut suomalainen taloustieteilijä

Bengt Holmström

kannattaa yleissitovuudesta luopumista työehtosopimuksissa.

Holmström ajattelee, että onnellisuuteen liittyy ajatus siitä, että ihmisellä on työ. Pelkkä tulo ei tuo hänen mielestään onnellisuutta.

Holmströmin mukaan työmarkkinoista pitäisi tehdä aiempaa joustavammat. Paikallinen sopiminen kuuluu hänen ajattelussaan samaan kategoriaan.

Hän nimeää kuvailemansa ilmiön työn tasa-arvoksi. Ihmisten juurettomuuden tunteet johtuvat hänen mielestään siitä, että heillä ei ole mielekästä työtä, jolla he voivat kontribuoida yhteiskuntaan.

– Se, että työtön ihminen saa rahaa, ei tee häntä yhtä onnelliseksi, kuin jos hän sen itse tienaisi, Holmström sanoo.

Holmström esitteli ajatuksiaan maailmantaloudesta ja -politiikasta eduskunnan valtiovarainvaliokunnalle perjantaina Helsingissä ja kommentoi näkemyksiään tämän jälkeen toimittajille.

– On henkisesti raskasta, että ei ole työtä. Sitten voi tietysti kysyä, ovatko työehdot sellaiset, jotka ovat oikeanlaisia.

Holmströmin mukaan perustulo on yksi vaihtoehto tilanteessa, jossa palkat laskevat liian alas.

Silloinkin eri asia hänen mielestään on, tekeekö ihminen työtä ja saa perustuloa vai saako hän vain perustuloa.

”Luottamus kansanedustajiin todella alhaista”

Yhdysvaltain uudeksi presidentiksi valitun

Donald Trumpin

protektionistiset puheet huolestuttavat Holmströmiä. Viennin kärsiminen olisi huono asia Suomelle, mutta Holmströmin mukaan on vaikea sanoa, olisiko se sitä myös Yhdysvalloille.

– Lyhyellä aikavälillä ei ehkä niin huono, mutta pitkällä aikavälillä huonompi asia.

EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimus TTIP on Holmströmin mukaan kuopattu ”varmasti”. Toisaalta hän toteaa, että Trumpin kohdalla asiasta ei voi olla vielä varma.

Trumpin suunnittelema protektionismi ei ole hänestä hyvä asia senkään takia, että se synnyttää poliittisia paineita. Holmström löytää yhtäläisyyksiä nykymenon ja 1930-luvun välillä.

– Tämä on iso hyökkäys edustuksellista demokratiaa vastaan, Holmström sanoo.

– Luottamus kansanedustajiin ja väliportaisiin on todella alhaisella tasolla.

Jos Suomen vientivetoisen talouden eteen alkaa nousta tulleja, Holmström ennustaa, että paikalliset sekä bilateraaliset sopimukset tulevat lisääntymään.

– Ehkä tässä ollaan yritetty liian nopeasti ja kovalla vauhdilla tosi globaaliin maailmaan, ja se maailma ei ole vielä valmis näinkin globaaliin tilanteeseen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti