Uutiset

Nobelin rauhanpalkinnon sai Etiopian pääministeri Abiy Ahmed

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed on tuore Nobelin rauhanpalkinnon saaja. Kuva: ALESSANDRO DI MEO
Etiopian pääministeri Abiy Ahmed on tuore Nobelin rauhanpalkinnon saaja. Kuva: ALESSANDRO DI MEO

Nobelin rauhanpalkinnon saa tänä vuonna Etiopian pääministeri Abiy Ahmed. Ahmed on pyrkinyt tuomaan rauhaa Eritrean kanssa.

Etiopia ja Eritrea, joka olivat pitkään vihollisia, loivat suhteet uudelleen heinäkuussa 2018.

Ahmed oli yksi vedonlyöjien vahvimmista ehdokkaista.

Asiasta kerrottiin Oslossa puolenpäivän aikaan.

Ehdokkaina oli 223 ihmistä ja 78 järjestöä, jotka ovat edistäneet maailmanrauhaa. Virallinen lista on salainen seuraavien 50 vuoden ajan.

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg oli yksi vahvimmista ennakkosuosikeista. Voittaessaan 16-vuotias Thunberg olisi ollut historian nuorin palkinnonsaaja.

Oslolaisen rauhantutkimusinstituutin johtaja Henrik Urdal kuului heihin, jotka epäilivät Thunbergin valintaa etukäteen. Hänen mukaansa Nobel-komitean täytyisi harkita sitä, miten palkinnon antaminen voisi vaikuttaa niin nuoren ihmisen elämään. Siksi komitea voisi jakaa palkinnon useammalle.

– Hän (Thunberg) on suhteellisen nuori. Komitea, jos se on harkinnut hänen ehdokkuuttaan, voi haluta jakaa huomiota ja taakkaa, Urdal sanoi uutistoimisto Reutersille.

Vedonlyöjät laskivat tämän vuoden kärkiehdokkaisiin myös Amazonin heimopäällikkö Raoni Metuktiren ja Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardernin. Järjestöistä voitokkaimpien ehdokkaiden joukkoon luettiin Toimittajat ilman rajoja ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Viime vuonna rauhanpalkinnon saivat kongolainen lääkäri Denis Mukwege ja Irakin jesideihin kuuluva ihmisoikeusaktivisti Nadia Murad. He työskentelevät ehkäistäkseen naisten joutumista seksuaalisen väkivallan uhreiksi sodissa.

Rauhanpalkinnon ovat aikanaan saaneet myös muiden muassa presidentti Martti Ahtisaari, Euroopan unioni, Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama, pakistanilainen koulutusaktivisti Malala Yousafzai, Etelä-Afrikan entinen presidentti Nelson Mandela, ja Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatsov.

Nobelin palkinto sisältää diplomin ja mitalin lisäksi 9 miljoonan Ruotsin kruunun (noin 832 000 euroa) rahapalkinnon.

Uusimmat

Fingerpori

comic