Uutiset

Nobelin rauhanpalkinnon voittajan leski pääsi lähtemään Kiinasta – Liu Xia on matkalla Helsinkiin Finnairin lennolla

Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen Liu Xiaobon leski Liu Xia pääsi lähtemään Kiinasta tiistaina. Hän on parhaillaan matkalla Helsinkiin Finnairin lennolla, joka lähti Pekingistä kello 11 paikallista aikaa.

Lento saapuu Helsinkiin kahden jälkeen iltapäivällä. Liu Xian on määrä jatkaa matkaansa Saksaan.

Liun lähdöstä kertoi uutistoimisto Reutersille hänen ystävänsä Ye Du, joka puolestaan sai tietonsa Liun isoveljeltä.

Liu Zia lähti ”aloittamaan uutta elämäänsä” Euroopassa. Asiasta kertoi hänen nuorempi veljensä Liu Hui WeChatissa.

Kiinan hallitusta on vaadittu pitkään päästämään Liu Xia lähtemään maasta. Liun lähdön ajankohta sattuu samaan aikaan, kun Kiinan pääministeri Li Keqiang vierailee Saksassa. Lin puolestaan on määrä lähteä tänään Saksasta.

Myös Saksa on vaatinut Kiinaa päästämään Liu Xia.

Kiinan ulkoministeriö sanoi tiistaina, että Liu Xia lähti omasta tahdostaan Saksaan saamaan lääketieteellistä hoitoa.

Liu Xia on runoilija ja taiteilija, joka kärsii masennuksesta. Häntä pidettiin kotiarestissa vuodesta 2010, jolloin hänen miehensä Liu Xiaobo sai Nobelin rauhanpalkinnon.

Demokratia-aktivisti Liu Xiaobo osallistui muun muassa Tiananmenin aukion mielenosoituksiin vuonna 1989. Hänet tuomittiin 11 vuoden vankeustuomioon vuonna 2009.

Hän kuoli vuosi sitten heinäkuussa maksasyöpään vankilassa Kiinassa. Kuolemasta tulee vuosi tämän viikon perjantaina.

Kiina on toistuvasti sanonut, että Liu Xia on vapaa lähtemään.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internation tutkija Patrick Poon piti uutisia Liu Xian lähdöstä hyvinä. Hän kuitenkin muistutti, että Liu Xia ei ole vieläkään vapaa arvostelemaan Kiinaa, koska hänen perheenjäseniään on yhä Kiinassa.

Liu Xian veli Liu Hui sai 11 vuoden vankeustuomion petoksesta vuonna 2013. Hänet vapautettiin sittemmin, mutta hän pysyy hallinnon tarkkailussa.

-On huolestuttavaa, että hänen veljeään Liu Huita pidetään yhä Kiinassa. Liu Xia ei ehkä voi puhua niin paljon, koska pelkää veljensä turvallisuuden puolesta, Poon sanoi uutistoimisto Reutersille.

Länsimaiset diplomaatit ovat sanoneet, että Kiinan viranomaiset vahtivat Liu Xiaa myös miehensä kuoleman jälkeen. Hän pystyi tapaamaan ja puhumaan puhelimessa ystävilleen ja perheilleen vain, jos se oli etukäteen sovittu.

Liu Xian ystävä kertoi Reutersille toukokuussa, että Liu oli menettämässä toivoaan, että hän ei pääse koskaan lähtemään Kiinasta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic