Uutiset

Nobelin rauhanpalkinto myönnetään tänään – Uuden-Seelannin pääministeri on yksi suosikeista.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern tapasi Christchurchin muslimeita moskeijaiskun jälkeen viime maaliskuussa. Hänen kerrotaan pitäneen päähuivia tuen osoituksena. Kuva: BORIS JANCIC
Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern tapasi Christchurchin muslimeita moskeijaiskun jälkeen viime maaliskuussa. Hänen kerrotaan pitäneen päähuivia tuen osoituksena. Kuva: BORIS JANCIC

Mustiin pukeutunut nainen halaa ja lohduttaa surevia ihmisiä. Yhä uudelleen.

Edellisenä päivänä Uuden-Seelannin Christchurchissa on kuollut 51 ihmistä maan historian pahimmassa joukkomurhassa. Iskut tehtiin kahteen moskeijaan perjantairukousten aikaan 15. maaliskuuta.

Pääministeri Jacinda Ardern oli uransa kovimmassa paikassa. Ardern, 39, valitsi empatian ja läsnäolon lisäksi ratkaisukeskeisyyden.

Iskusta ehti kulua vain muutamia päiviä, kun maassa ryhdyttiin toimiin aselakien kiristämiseksi.

Pääministerin viha kohdistui tekijään:

– Olet ehkä valinnut meidät, mutta me torjumme ja tuomitsemme sinut, Ardern sanoi heti iskujen jälkeen The Guardianin mukaan.

Ardern vannoi, että ei koskaan mainitse valkoisten ylivaltaa kannattavaa tekijää nimeltä.

Syyskuussa, kun joukkomurhasta oli kulunut puoli vuotta, Ardern ilmoitti lisärahoituksesta iskuista kärsineiden mielenterveyden tukemiseen.

– On elintärkeää, että iskusta selvinneet, perheet, muslimien yhteisö ja Christchurchin asukkaat tietävät meidän olevan heitä varten vielä pitkään, Ardern sanoi.

Jacinda Ardernin tapa johtaa vaikeana aikana on kerännyt maailmanlaajuista ylistystä.

Hänestä on tullut kansainvälinen rauhan symboli, jonka toiminnan on katsottu peittoavan muun muassa monet suurvaltajohtajat.

Nyt Ardern on yksi vedonlyöjien suosikki Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Palkinnon saaja ilmoitetaan tänään perjantaina puoliltapäivin Suomen aikaa.

Synnytti esikoistyttärensä virassa ollessaan

Jacinda Ardern ei ollut tänä vuonna ensimmäistä kertaa kansainvälisen lehdistön otsikoissa.

Viime vuonna pääministeri synnytti esikoistyttärensä. Hänestä tuli siten toinen vaaleilla valittu valtionjohtaja, joka sai lapsen virassa ollessaan.

Benazir Bhutto synnytti tyttären toimiessaan Pakistanin pääministerinä vuonna 1990.

Ardern piti kuuden viikon äitiysloman ennen kuin hän palasi töihin.

Hänen miehensä Clarke Gayford piti huolta Neve-tyttärestä muun muassa saman vuoden YK:n yleiskokouksessa.

Kasvatettiin mormoniksi

Politiikka kiehtoi Jacinda Ardernia jo nuorena. Hän liittyi työväenpuolueeseen 17-vuotiaana.

Ardern toimi muun muassa Uuden-Seelannin entisen pääministerin Helen Clarkin henkilökunnassa ennen kuin hän pääsi parlamenttiin edustajaksi 28-vuotiaana.

Vähemmän tunnettua on, että Ardernin lapsuudenperhe kuului mormoneihin.

Ardern erosi seurakunnasta ollessaan parikymppinen, koska mormonien asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin aiheuttivat hänelle ristiriidan.

– Asuin kolmen homokaverini kanssa ja kävin silti kirkossa silloin tällöin. Muistan ajatelleeni, miten epäjohdonmukaista se oli: teen karhunpalveluksen joko kirkolle tai ystävilleni, Ardern muisteli New Zealand Heraldille.

Vapaa-aikaansa Ardern on viettänyt muun muassa toimimalla dj:nä.

Uusimmat

Fingerpori

comic