Uutiset

Noin 200 ihmistä kadoksissa, kun rautamalmikaivoksen pato murtui Brasiliassa – Muta vyöryi kaivoksen ruokalaan lounasaikaan

Television kuvamateriaali on näyttänyt punaista mutaa, joka peitti alleen kaivoksen alapuolella olevia alueita. Pato oli poistettu käytöstä.
The New York Timesin mukaan pato tulvi kaivoksen lähistöllä sijaitseviin koteihin asti ja upotti autoja. Kuva: Yuri Edmundo

Noin kahtasataa ihmistä etsitään Kaakkois-Brasiliassa Brumadinhon kaupungissa, kun rautamalmikaivoksen pato murtui perjantaina. Reutersin mukaan seitsemän ihmisen ruumiit on löydetty.

The New York Timesin mukaan pato tulvi kaivoksen lähistöllä sijaitseviin koteihin asti ja upotti autoja. Reuters kertoo, että muta repi kaivoksen toimistoja ja muun muassa lounaspaikan.

Television kuvamateriaali on näyttänyt punaista mutaa, joka peitti alleen kaivoksen alapuolella olevia alueita.

Kaivoksella työskentelee 300 ihmistä, mutta Valen toimitusjohtaja Fabio Schvartsman sanoo Reutersin haastattelussa, että vain kolmasosa eli noin 100 on ollut töissä.

Pato oli poistettu käytöstä. Sen omistaa kaivosjättiläinen Vale S.A. Reutersin mukaan ympäristövahingot jäävät pienemmiksi kuin inhimilliset tragediat.

Pato oli tutkittu viimeksi 10.1. ja siinä ei silloin havaittu mitään erityistä. Toimitusjohtajan mukaan on liian aikaista sanoa, miksi pato romahti.

Alue on toipumassa yhä marraskuussa 2015 lähellä Marianassa sattuneesta padon murtumisesta, jossa kuoli 19 ihmistä. Silloin eri kaivoksen padon murtuminen hautasi kylän ja kaatoi myrkyllistä jätettä suureen jokeen.

Pato murtui Valen kaivoksella. Yritys on maailman suurin raudan tuottaja. Kuva: Yuri Edmundo

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic