Uutiset

Noin 50 000 naista joutuu Suomessa vuosittain seksuaalisen väkivallan uhriksi – Raiskaustuomio vain 209 tekijälle

Amnestyn selvitys osoittaa, että asetelma on samantapainen kaikissa Pohjoismaissa.
Vain harva raiskaaja joutuu oikeuteen ja vielä harvempi saa langettavan tuomion Pohjoismaissa. Amnestyn tutkimuksen mukaan taustalla vaikuttavat piittaamattomat rikosprosessit ja puutteellinen lainsäädäntö sekä stereotypiat ja myytit. Kuva: Silja Viitala
Vain harva raiskaaja joutuu oikeuteen ja vielä harvempi saa langettavan tuomion Pohjoismaissa. Amnestyn tutkimuksen mukaan taustalla vaikuttavat piittaamattomat rikosprosessit ja puutteellinen lainsäädäntö sekä stereotypiat ja myytit. Kuva: Silja Viitala

Tasa-arvostaan tunnettujen Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Suomen raiskaustilastot ovat karua luettavaa, ja rankaisemattomuus on yleistä. Taustalla vaikuttavat muun muassa puutteellinen lainsäädäntö ja raiskausmyytit.

Tähän lopputulokseen päätyi ihmisoikeusjärjestö Amnesty tutkittuaan raiskauksia ja rikosprosesseja Pohjoismaissa. Tutkimusta varten haastateltiin sekä uhreja että viranomaisia. Tanskassa ja Suomessa analysoitiin lisäksi viranomaisratkaisuja.

Suomessa tehtyjen rikosuhritutkimusten mukaan noin 50 000 naista joutuu vuosittain seksuaalisen väkivallan uhriksi.

Suurin osa tapauksista ei tule koskaan poliisin tietoon. Vuonna 2017 poliisi kirjasi 1 245 epäiltyä raiskausta, joista kolmannes päätyi oikeuteen. Langettava tuomio annettiin 209 raiskauksesta.

Ruotsissa suostumuksen puute riittää perusteeksi

Muissa Pohjoismaissa asetelma on samankaltainen. Tanskassa noin 24 000 naista raiskattiin tai yritettiin raiskata vuonna 2017. Tapauksista vain 890 ilmoitettiin poliisille. Syytteeseen niistä johti 535 ja tuomioon 94.

Amnestyn Suomea ja Tanskaa koskevat tutkimustulokset julkaistiin maaliskuussa. Sen jälkeen Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen ilmoitti, että hänen hallituksensa kannattaa suostumusperusteista raiskauslainsäädäntöä.

Ruotsissa sellainen hyväksyttiin viime vuonna. Sen sijaan Suomessa ja Norjassa sekä ainakin toistaiseksi Tanskassa raiskausta ei määritellä suostumuksen puutteen perusteella. Se määritellään teossa käytetyn väkivallan tai uhrin vastustuskyvyttömyyden perusteella.

Norjassa seksuaalista väkivaltaa voidaan vähätellä

Tutkimuksen mukaan Norjassa raiskausmyytit rajoittavat sekä tekojen ilmoittamista poliisille että lääkärin avun hakemista.

Amnesty toteaa, että ilmoittaneilla on edessään pitkä ja usein puutteellinen oikeusprosessi. Myytit ja stereotypiat haittaavat myös oikeudenkäyntejä. Tekoja vähätellään.

Tutkimukseen haastateltu norjalaissyyttäjä totesi opiskelijatapauksista, että tekijät ovat usein typeryyteen hairahtuneita kunnollisia nuorukaisia:

”Ei ole helppoa tuomita opiskelijaa, joka on tullut kaupunkiin hankkimaan hyvän koulutuksen ja käyttäytyy oikeusistunnossa hyvin. Hän oli humalainen ja kiimainen ja teki jotain typerää.”

Uusimmat

Fingerpori

comic