Uutiset

Nokia verryttelee uutta nousukiitoa odotellessa

Nokian nykytilanne kiteytyy mainiosti vertaamalla toimitusjohtaja

Rajeev Surin

tulosjulkistuksen yhteydessä antamaa katsausta Ericssonin toimitusjohtajan vastaavaan.

Siinä missä Suri aloittaa sanomalla, kuinka ”vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen tulos heijasti liiketoimintamme positiivista kehitystä, vaikka kohtaamme edelleen tiettyjä haasteita”, ruotsalaisyhtiön

Börje Ekholm

toteaa heti kättelyssä: ”Suorituskykymme vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ei ollut edelleenkään tyydyttävä.”

Jos siis verkkomarkkinan pohjakosketus alkaa olla lähellä, kuten paitsi Suri niin myös tutkimusyhtiö Inderes aamulla arveli, Nokia on selvinnyt vaikeista vuosistaan sangen mallikkaasti.

Reutersin

analyytikkoennusteen hieman ylittänyt yhtiö saavutti vajaan 5,4 miljardin euron liikevaihdolla 341 miljoonan liikevoiton (6,3%), mikä ei tietenkään ole mikään applemaisen yltäkylläinen tulos, mutta rohkaiseva verrattuna vankasti miinuksella olevan Ericssoniin. Lähtökohtien pitäisi siis olla kunnossa, kun 5G-verkkoinvestointien odotetaan lähtevän voimakkaammin käyntiin kuluvan vuosikymmenen lopulla.

Kuluvan vuoden näkymänsä Nokia tosin pitää ennallaan, joten erityisen nopeaa käännettäkään ei ole luvassa. Myös yhtiön säästöohjelma jatkuu suunnitelmien mukaan. Uutistoimisto


Reutersille

asiaa kommentoinut investointipankki Bernstein tosin uskalsi jo ennustaa Nokian tuloskunnon selkeästi parantuvan ensi vuoden kuluessa.

Verkkoliiketoiminnan liikevaihto putosi vielä pääosassa Nokian markkina-alueita, mutta vertailukauteen verrattuna Pohjois-Amerikan myynti (nyt yhtiön tärkein maantieteellinen segmentti) kasvoi seitsemällä prosentilla. Marginaalista kasvua oli Lähi-idän ja Afrikan alueella, eikä Kiinankaan pudotus ollut kuin kolme prosenttia.

Reutersille puhunut Suri nimesi Pohjois-Amerikan sekä Intian rohkaisevimmiksi alueiksi, mutta myös Japanissa, Etelä-Koreassa ja osassa Kaakkois-Aasiaa markkinoilla näkyy piristymisen merkkejä.

Kuluva

vuosi voi verkkoyhtiöiden markkinoilla osoittautua kiinnostavaksi, mikäli pari vuotta yhteistyötä tehneet Ericsson ja Cisco päättäisivät lyödä hynttyyt yhteen.


Markkinoilla

tosin myös ajatellaan edellisen kaipaavan ensin saneerausta, jollaista toimitusjohtaja Ekholm on kyllä lupaillutkin.

Nokian nimen kannalta suuria tapahtuu jo lähiaikoina, sillä HMD Global on luvannut uusien Android-puhelinten saapuvan Euroopankin markkinoille kuluvan vuosineljänneksen aikana. Mutta se onkin sitten jo oma tarinansa.

Nokia Q1/17

Liikevaihto

ilman kertaeriä 5 338 miljoonaa euroa (vuotta aiemmin 5 615 meur)

Liikevoitto

341 meur (345 meur)

Liikevoittoprosentti

6,3% (6,1%)

Verkkoliiketoiminnan

liikevaihto 4 902 meur (5 193 meur)

Verkkoliiketoiminnan

liikevaihto 324 meur (337 meur)

Nettokassa

4 409 meur (8 246 meur)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic