Uutiset

Nokian lähiaikojen epävarmuus tuotti analyytikolle pettymyksen – "Pikkuisen sumuista ja pomppuista"

Nokian pörssikurssi kääntyi laskuun torstaina tulosjulkistuksen jälkeen, vaikka viimeinen neljännes oli yhtiölle hyvä. Analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Mikael Rautanen on huolissaan yhtiön epävarmoista lähiajan näkymistä. Suunta on hänestä kuitenkin oikea.
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri uskoo, että operaattoreita odottaa "suotuisa investointien kierre". Kuva: Roni Rekomaa / EPA

Nokian lähitulevaisuus vaikuttaa epävarmalta hyvästä loppuvuodesta huolimatta, arvioi analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Mikael Rautanen Lännen Medialle.

– Q4 (viimeinen vuosineljännes) oli erittäin hyvä, mikä oli jo tiedossa. Jos katsoo eteenpäin tätä vuotta, Nokian lyhyen ajan näkymissä on yllättävän paljon epävarmuutta. Tämän vuoden näkymät olivat kyllä odotuksiin nähden pettymys, sanoo Rautanen.

Nokia julkaisi viime vuoden tuloskatsauksensa torstaina. Yhtiön kertaeristä korjattu liikevoitto vuodelle 2018 oli 2,18 miljardia euroa, ja tuloksesta puolet muodostui viimeisen neljänneksen ajalta. Koko vuoden osalta yhtiön tulos jäi vuoden 2017 tasosta.

Myös Helsingin pörssissä reagoitiin yhtiön tulokseen voimakkaasti. Kaupankäynnin alettua kello 10 Nokian kurssi laski lähes 7 prosenttia keskiviikon tasosta. Aamupäivällä puoli kahdentoista aikaan kurssilasku oli loiventunut noin 5,8 prosenttiin.

”Oikeaan suuntaan ollaan menossa”

Tulostiedotteessa Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri arvioi yhtiön tuloksen kasvavan vuonna 2019 viime vuoden tasosta, mutta alkuvuodesta odotetaan loppuvuotta vaisumpaa. Kaikkiaan liikevoittoprosentin arvioidaan tulevalle vuodelle osuvan 9–12 prosentin haarukkaan. Viime vuonna kertaeristä korjattu liikevoittoprosentti oli 9,7.

Nokian näkymiin vaikuttaa paljon se, miten 5G-verkkoa aletaan kehittää eri maissa. Rautanen arvioi, että 5G:n tulo on nytkähtänyt liikkeelle, mutta toistaiseksi, ainakin Nokian osalta, ollaan vielä alkutekijöissä.

– 5G-projekteihin, niiden ajoituksiin ja käyttöönottoon liittyy edelleen aika epävarmuutta, että kuinka nopeasti asiat tapahtuvat. Oikeaan suuntaan ollaan menossa, sanoo Rautanen.

Sen jälkeen, kun Nokia myi puhelinliiketoimintansa Microsoftille vuonna 2013, on yhtiö keskittynyt entistä vahvemmin verkkolaitteisiin. Verkkoliiketoiminta vastasi viime vuonna 89 prosenttia yhtiön liikevaihdosta.

5G:n verkkomarkkinoilla Nokian kanssa kilpailevat varsinkin kiinalainen Huawei ja ruotsalainen Ericsson. Rautanen arvioi, että varsinkin Ericsson piti omia lähiajan näkymiään Nokiaa myönteisempinä.

– Ericssonin kilpailukyky näyttää verrattain hyvältä ja vahvalta. Nokian kohdalla asiat eivät ole ihan niin nopeasti tapahtuneet kuin on odotettu.

Vakoiluepäilyjen keskellä pyörivän Huawein asema markkinoilla on myös epävarma, ja Rautanen kertoo seuraavansa yhtiön asemaa tarkasti. Sillä voi hänen mukaansa olla merkitystä koko verkkomarkkinoiden kehitykseen.

Toimitusjohtaja optimistinen

Tulevan suhteen optimismia kuitenkin riittää Nokiassa. Toimitusjohtaja Suri uskoo, että operaattoreita odottavat investointien kierre, kun verkkokalustoa aletaan uusia. Yhtiö uskoo myös teollisuuden tekevän uusia investointeja langattomaan verkkoon.

– Kokonaisvaltaisen portfolionsa ansiosta Nokia on hyvissä asemissa hyödyntämään tämän laajentuneen syklin, arvioi Suri.

Inderesin Rautanen arvioi, että vasta parin vuoden päästä pystytään arvioimaan, kuinka hyvin Nokia on onnistunut.

– Monen vaikean vuoden jälkeen suunta on kääntynyt parempaan, mutta pikkuisen sumuista ja pomppuista tämä on vielä lyhyellä tähtäimellä.

Osinkoa esitetään jakoon neljästi vuodessa

Nokian liikevaihto vuonna 2018 oli 22,56 miljardia euroa (23,15 mrd. euroa 2017).

Kertaeristä korjattu ei-IFRS-liikevoitto oli 2,18 miljardia euroa (2,59 mrd. euroa 2017). Korjaamaton liikevoitto oli 59 miljoonaa euroa tappiollinen (+16 milj. vuonna 2017).

Kertaeristä korjattu osakekohtainen tulos oli 0,23 euroa (0,33 euroa vuonna 2017). Yhtiö esittää jakavansa osinkoa 0,2 euroa osaketta kohti.

Kertaerillä tarkoitetaan yhtiön normaaliin liiketoimintaan nähden poikkeuksellisia yksittäisiä tuloja tai kuluja. Talouslukuja raportoidaan toisinaan ilman niitä, jotta eri ajanjaksot olisivat keskenään paremmin vertailukelpoiset.

Nokian hallitus esittää myös vuosikokoukselle, että osinkoa jaetaan jatkossa neljästi vuodessa. Yhtiökokous on määrä pitää toukokuun puolenvälin jälkeen.

Uusimmat

Fingerpori

comic